Zmena podnebia - ľadové medvede v začarovanom kruhu (archív)

Ľadové medvede musia kvôli zmene klímy cestovať na väčšie vzdialenosti, aby lovili. Spotreba energie sa zvyšuje. Vedci majú podozrenie, že populácia zvierat klesá, pretože častejšie hladujú.

Dagmar Röhrlich

ľadové
V súčasnosti stačí tuleň krúžkovaný pre dospelých, aby uniesol váhu ľadového medveďa za desať dní (imago/Mint Images)

  • e-mail
  • rozdeliť
  • Tweet
  • Vreckový
  • Stlačiť
  • Podcast
viac na túto tému

Zmena podnebia Britskí vedci varujú pred horúčavským rokom

Zmena podnebia Katastrofický rok pre arktický ľad

Zmena podnebia na Aljaške Kultúrne dôsledky pre Inupiat

Zmena podnebia na Aljaške, keď sa medvede hnedé zbláznia

Jar je vlastne najlepší čas pre ľadové medvede. Morský ľad je v najväčšej miere a tulene rodia svoje mláďatá: Oba uľahčujú lov ľadových medveďov. Preto by ste počas tejto doby mali pribrať na váhe, aby ste si vytvorili tukové zásoby, ktoré potrebujete na prežitie štíhlych letných a jesenných mesiacov. Klimatické zmeny však spôsobujú, že morský ľad sa čoraz viac zmenšuje. Výsledkom je pokles populácie ľadových medveďov: v Beaufortovom mori na severe Aljašky poklesol za posledných desať rokov asi o 40 percent:

"Nevieme však presne, ako tento pokles a zmenšovanie morského ľadu súvisia. Preto sme chceli zistiť, čo vlastne ľadové medvede na morskom ľade robia: Ako dlho odpočívajú, behajú alebo plávajú, ako často lovia tulene, ako často to robia?" sú úspešní a koľko tuleňov potrebujú na uspokojenie svojich energetických potrieb. Chceli sme teda pochopiť, ako zmeny morského ľadu ovplyvňujú energetické potreby ľadových medveďov, “vysvetľuje Anthony Pagano z geologickej služby USGS v Anchorage.

Ženské ľadové medvede vybavené obojkami na pozorovanie

Biológ divočiny preto strávil jarné mesiace medzi rokmi 2014 a 2016 vybavením deviatich samíc ľadových medveďov high-tech obojkami v Beaufortovom mori.

"Používame obojky GPS, v ktorých sme umiestnili videokameru, aby sme takpovediac videli svet z pohľadu ľadového medveďa. Spolu s údajmi GPS sme mohli desať dní presne sledovať, čo zvieratá kde a kedy robili. Máme to aj počas." Tentoraz sa ich metabolizmus analyzuje pomocou vzoriek moču a krvi, to znamená koľko energie potrebujú v bežný deň vo voľnej prírode. ““

Výsledky sú znepokojujúce. Vedci sa doteraz domnievali, že ľadové medvede potrebujú oveľa menej energie ako „normálny“ vrchný predátor: Boli považovaní za „lenivých“ lovcov, ktorí jednoducho ležia pri ľadovej diere a čakajú, kým sa tu dýcha tesnenie. Vzorky krvi a moču však dokazujú, že toto hodnotenie bolo nesprávne: Ich skutočná energetická náročnosť je jeden a pol násobok hodnôt odhadovaných pre ľadové medvede.

"Ľadové medvede sú preto veľmi závislé od ich loveckých úspechov. Táto lovecká úspešnosť je veľmi odlišná. Štyri z deviatich medveďov počas týchto desiatich dní nabrali desať percent telesnej hmotnosti. Zvyšným piatim však ubudlo desať percent. To je na krátku dobu enormné množstvo. Musí si však ukladať tuk, aby sa dostali cez obdobia hladu. ““

Ľadové medvede a ich spotreba energie

Dáta vyvrátili aj ďalší predpoklad: že ľadové medvede môžu znížiť svoju spotrebu energie ďaleko, zatiaľ čo v lete a na jeseň hladujú. Skôr je a zostáva vysoká. V kombinácii s ubúdajúcim morským ľadom sa zdá, že ľadové medvede sú zachytené v špirále smerom dole:

"Teraz začíname lepšie chápať, čo sa deje. Keď mizne morský ľad, musia byť ľadové medvede aktívnejšie a prekonávať väčšie vzdialenosti ako doteraz - a môžeme vypočítať, koľko ďalších tuleňov by museli chytiť, aby vyrovnali túto ďalšiu potrebu."

V súčasnosti stačí tuleň krúžkovaný pre dospelých na udržanie hmotnosti za desať dní - nie však na priberanie. Narastajúcu potrebu kalórií v Arktíde ťažko uspokojíme: na súši nie je veľká a tučná korisť ľadového medveďa - a úspech tuleňov nemožno ľubovoľne zvyšovať. Vedci predpokladajú, že populácie ubúda, pretože jednoducho príliš hladujú. Ďalšia štúdia, ktorá bola práve publikovaná v časopise „Polar Biology“, podporuje tento názor: Kvôli klimatickým zmenám musia zvieratá plávať stále dlhšie a dlhšie - a ľadový medveď spotrebuje na plávanie päťkrát viac energie ako na beh.