Aktívne uhlie - Cosmacon
Aktívne uhlie

Aktívne uhlie sa nedávno obchodovalo ako zasvätený tip pre množstvo kozmetických výrobkov. To, čo na prvý pohľad znie nezvyčajne, ale v skutočnosti ponúka veľa výhod. Na jednej strane je to aktívne uhlie, ktoré sa v zásade nedá porovnať so známym dreveným uhlím pre použitie na klasickom grile. Ako východiskový materiál môže slúžiť drevené uhlie, ale ako východiskový materiál môže slúžiť aj rašelina, hnedé a čierne uhlie, jadrá z olív alebo kokosových škrupín a bambus. Výrobný proces dreveného uhlia používaného v kozmetike je však mimoriadne zložitý. Aktívne uhlie pozostáva z približne 90 percent uhlíka a má mimoriadne pórovitú štruktúru, ktorá je veľmi podobná špongii. Bambusové uhlie hrá čoraz dôležitejšiu úlohu aj v kozmetike. Toto je vedľajší produkt pri výrobe bambusového octu. Povrch tohto produktu je tiež mimoriadne pórovitý, cenné zložky bambusu sa počas extrakcie zväčša zachovajú. Tieto pozitívne vlastnosti sa odrážajú aj v schválení ako prídavnej látky v potravinách E153.
Bambus a drevené uhlie v kozmetike
V ázijských krajinách je uhlie obzvlášť obľúbené pre mydlo. Jemne a opatrne čistí pokožku, ale zároveň jej dodáva veľa vlhkosti, pretože toto mydlo obsahuje ďalšie cenné zložky, ako je ryžové mlieko alebo kokosový olej.
Záver: Zázračná droga nemá prakticky žiadne nevýhody
Drevené uhlie hrá v modernej kozmetike čoraz dôležitejšiu úlohu. A to je dobrá vec, pretože bez ohľadu na to, či ide o drevené uhlie, aktívne uhlie alebo bambusové uhlie, látky presvedčia mnohými skvelými vlastnosťami a opakovane dokazujú svoju účinnosť. Predsudky tu nie sú úplne na mieste. Zákazníci, ktorí dbajú na zdravie a krásu, môžu bez váhania dôverovať produktom s dreveným uhlím. Je však dôležité, aby príslušný výrobok neobsahoval žiadne škodlivé alebo chemické prísady, pretože potom už nie je možné zaručiť neznášanlivosť. Drevené uhlie je v podstate skutočným prínosom v kozmetike.
Zaujímavosti o aktívnom uhlí
Po výrobe musí byť uhlík aktivovaný a existujú tu dve bežné metódy. Počas aktivácie plynu sa koksovaný materiál odoberá a vystavuje prúdu plynu vodnej pary, oxidu uhličitého, vzduchu alebo zmesí pri teplote 700 - 1 000 ° C. Uhlie čiastočne horí a vytvára sa vysoko porézna vysoko aktívna uhlíková štruktúra.
Chemická aktivácia spočíva v zmiešaní nespáleného materiálu s dehydratačnými a oxidačnými chemikáliami. Táto kaša sa potom zahreje na 400 - 800 ° C. Ako aktivačný materiál sa môže použiť chlorid zinočnatý, kyselina sírová alebo kyselina fosforečná, ktoré sa všetky následne izolujú.
Použitie aktívneho uhlia
Aktívne uhlie sa používa aj v medicíne, potravinárskom priemysle, v chémii, pri čistení vody a odpadových vôd. Každý človek prichádza do každodenného kontaktu s výrobkami, ktoré boli predtým vyčistené aktívnym uhlím:
- Čistenie a zmena farby parafínov, enzýmov, glycerínu, voskov, organických kyselín
- Želatínové odfarbenie a dezodorácia
- Čistenie a zmena farby cukrových roztokov, škrobových výrobkov, jedlých olejov a jedlých tukov
- Zmena farby polievkových korenín a glutamanu
- Čistenie a dezodorácia ovocných štiav, výťažkov, vín, pív
Účinok aktívneho uhlia
Drevené uhlie adsorbuje ďalšie látky. Adsorpcia je fyzikálny proces pripojenia na povrch inej látky. Vďaka svojej obrovskej ploche 500 - 1 500 m2/g môže aktívne uhlie adsorbovať extrémne množstvo iných látok. Počas tohto procesu sa stanú účinné sily príťažlivosti v molekulárnom rozmedzí, takzvané van der Waalsove sily. V tomto prípade je aktívne uhlie adsorbent a adsorpčné látky sa nazývajú adsorpčné. Pretože ide o čisto fyzický proces, je táto adsorpcia tiež reverzibilná.
Látky sa lepšie adsorbujú na aktívnom uhlí, tým je vyššia
- molekulová hmotnosť
- počet funkčných skupín (dvojité väzby, halogény)
- Polarita molekuly
To je tiež dôvod, prečo sa nežiaduce vedľajšie produkty alebo farebné látky dajú tak dobre eliminovať aktívnym uhlím. Perfektná látka na dôkladné vyčistenie.
Názov suroviny
Drevené uhlie je deklarované ako CI 77266 alebo Black Carbon.