Chaulmoograöl ⇒ aplikácia; účinok

Olej Chaulmoogra - aplikácia a účinky

Olej Chaulmoogra je tuk podobný masti, ktorý sa získava hlavne zo semien indického stromu Chaulmoogra lisovaním za studena alebo extrakciou. Strom Chaulmoogra pochádza z juhozápadnej Indie a v súčasnosti sa pestuje v celej Indii a na Srí Lanke. Existujú aj kultivačné oblasti v iných krajinách, napríklad v Brazílii. Olej má žltohnedú farbu, sladkastú vôňu a chutí horkasto a štipľavo.

Olej Chaulmoogra pozostáva väčšinou z kyseliny hydrokarpovej, kyseliny chaulmoograovej a kyseliny gorlickej a má antimikrobiálne vlastnosti. Vďaka zloženiu kyseliny olejovej je olej v ajurvéde veľmi cenený. V Indii sa olej považuje za liek na malomocenstvo a používa sa zvonka pri mnohých kožných chorobách, podvrtnutí, ischiase a reumatizme. Účinok však nebol klinicky dokázaný. Okrem toho má olej z Chaulmoogra pozitívny vplyv na hojenie rán.

Olej Chaulmoogra sa dá tiež kozmeticky použiť rôznymi spôsobmi, napríklad ako sprievodný olej v masážnej zmesi, v produktoch starostlivosti o nohy na popraskanú pokožku alebo na hypopigmentáciu.

Olej Chaulmoogra

Jana je vyštudovaná zdravotnícka pracovníčka. Mnoho rokov skúmala zaujímavé skutočnosti pre stredisko zdravotného poistenia. Vzhľadom na svoje školenie a skúsenosti v zdravotníctve píše hlavne články na témy zákonného zdravotného poistenia a poistenia dlhodobej starostlivosti. Okrem toho pravidelne skúma témy fitnes, chudnutia a zdravej výživy.