CSID Čo sa stane Doktor Ricínový olej prospieva pokožke a pokožke - CSID Čo sa stane

Kto nepočul o ricínovom oleji? Kto to nevyskúšal aspoň raz? Tento rastlinný olej používaný na rôzne kozmetické a lekárske účely je vedcami potvrdený ako prospešný pre zdravie. Ricínový olej, ktorý sa používa interne a ako preháňadlo, je však známy svojimi výhodami pre pokožku a vlasy. Zistite, aké sú jeho výhody, ale aj ako ho používať, plus možné vedľajšie účinky.

doktor

Ricínový olej: na čo je užitočný

Vedeli ste, že ricínový olej je účinnou látkou v širokej škále domácich potrieb, od čistiacich prostriedkov až po farby? Používa sa tiež na liečbu mnohých zdravotných ťažkostí, najmä tráviacich ťažkostí. V tenkom čreve sa ricínový olej delí na kyselinu ricinolejovú, ktorá urýchľuje proces trávenia. Hovorí sa, že tento olej pomáha pestovať vlasy vrátane mihalníc, hoci to nijaká vedecká literatúra skutočne nepodporuje. Ricínový olej, ktorý slúži ako zdroj kyseliny ricínolejovej a ďalších mastných kyselín, má niekoľko vlastností, vďaka ktorým je veľmi dobrým produktom starostlivosti o pokožku, najmä pokiaľ ide o pokožku.

Ricínový olej: výhody pre pokožku

Akné: Vďaka antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam ricínového oleja je užitočný pri znižovaní akné. Kyselina ricínolejová môže inhibovať množenie baktérií spôsobujúcich akné.
Textúra kože: Ricínový olej je tiež bohatý na mastné kyseliny. Pomáhajú pokožke stať sa zamatovo hebkou.
Rovnomernosť pokožky: Mastné kyseliny v ricínovom oleji môžu pomôcť regenerovať zdravé kožné tkanivo, čo je užitočné pri obnove nerovnomerných tónov.
Citlivá pokožka: Ricínový olej má nízke komedogénne skóre. To znamená, že je nepravdepodobné, že by upchával póry pokožky a znižoval riziko čiernych bodiek, takže je vhodná na použitie na citlivú pokožku.
Lacné: výrobky na starostlivosť o pokožku, najmä krémy na tvár a oleje na tvár, môžu byť veľmi drahé. Ricínový olej má relatívne nízke náklady a zdieľa mnoho podobných vlastností, ako je podpora zdravej a hydratovanej pleti.

Ricínový olej: výhody pre pokožku

Protizápalové: ricínový olej aj kyselina ricínolejová preukázali protizápalové vlastnosti. Vďaka tomu sú užitočné pri liečbe podráždenej pokožky.
antimikrobiálne látky: Môže chrániť pokožku pred bakteriálnymi infekciami tým, že chráni pred choroboplodnými zárodkami.
Vlhkosť: Ricínový olej obsahuje triglyceridy. Môžu pomôcť udržiavať vlhkosť v pokožke, čo z nej robí užitočné ošetrenie suchej pokožky.
čistenie: Triglyceridy nachádzajúce sa v ricínovom oleji sú tiež užitočné na odstránenie nečistôt z pokožky.

Zatiaľ čo ricínový olej obsahuje veľa chemikálií súvisiacich so zlepšením zdravia pokožky, výskum dermatologických výhod ricínového oleja bol obmedzený. Môže sa efektívnejšie používať s inými spôsobmi liečby.

Ricínový olej: použitie

Môže chvíľu trvať, kým pokožka úplne absorbuje ricínový olej. Mali by ste vedieť, že zriedenie oleja môže podporiť vstrebávanie do pokožky. Ricínový olej môžete riediť inými olejmi, napríklad olivovým alebo arašidovým. Odporúčaný pomer je 1: 1 - množstvo ricínového oleja by malo byť rovnaké ako množstvo oleja, s ktorým je zmiešaný. Nariedený sa bude vstrebávať ešte ľahšie.

Ricínový olej: vedľajšie účinky

Už sme spomenuli výhody a cenné vlastnosti ricínového oleja, ale je potrebné poznamenať, že existujú aj vedecké dôkazy na podporu toho, že mnohé z týchto tvrdení sú nepresvedčivé a že veľa dôkazov býva skôr neoficiálnych ako vedeckých.

Najčastejšie hlásené vedľajšie účinky sú:

• Podráždenie kože
• opuch
• svrbenie

Každý, kto má alergickú reakciu na ricínový olej, by mal okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Najčastejšie sa vyskytujúcimi vedľajšími účinkami sú podráždenie pokožky a tvorba vyrážok.