Ethnoblog Hibiscus - Pre starostlivosť o pokožku a zdravie! Blog
Mathias Oldhaver Permalink | 1 komentár

- Značky:
- ibištek
- starostlivosť o kožu
- proti starnutiu
- čaj
- zeleninová hmota
- kvet
Ibištek očarí nielen svojimi krásnymi, veľkými kvetmi vo veľmi intenzívnych farbách, ale aj svojou ovocno-sladkou vôňou. To je veľmi populárne v parfumoch - jedným príkladom je 'Seductive Elixir' od Naomi Campbell. Ibištek miluje teplo a je vlastne doma v tropických a subtropických oblastiach - ale niektoré z viac ako 200 druhov sa cítia dobre aj v našom podnebí, takže sa často vyskytujú na nemeckých balkónoch a terasách. Používanie ibišteka pre pokožku a zdravie je čoraz populárnejšie aj v kozmetike a doplnkoch výživy.
V ľudovom liečiteľstve sa ibištek už dlho používa ako liečivá rastlina a pije sa hlavne ako čaj. V horúcich oblastiach Afriky a Strednej Ameriky je čaj z kvetov ibišteka obľúbeným osviežením. Môže sa piť teplý alebo studený a má tlmivý smäd, preháňadlo, močopudný, cholagogový, antibakteriálny a spazmolytický účinok. Ďalšie liečivé účinky: Stimuluje metabolizmus a pomáha detoxikovať organizmus. Pravidelný príjem vraj zvyšuje pohodu a posilňuje imunitný systém. Čaj z ibišteka má tiež antihypertenzívny účinok. Okrem týchto účinkov má ibištek aj veľa druhotných rastlinných látok zo skupiny flavonoidov, ktoré pôsobia detoxikačne a majú tak pozitívny vplyv na organizmus. Tí, ktorí nemôžu alebo nechcú piť čaj z ibišteka, môžu ibištek užívať aj ako súčasť doplnku výživy - napríklad Beauty Blossoms.
Ibištek, nemecky známy ako „Marshmallow“, patrí do čeľade slezovité (Malvaceae). Druhy ibišteka rastú ako jednoročné alebo trváce byliny, poloker, krík alebo strom. Obzvlášť nápadné, veľké kvety sú zvyčajne jednotlivé. Päť sepálov je zvyčajne spojených dohromady ako zvon. Extrakt sa získava z kvetov slezu afrického (Hibiscus sabdariffa), ktorý sa používa v kozmetike.
Tento extrakt z ibišteka sa kvôli svojim dobrým kozmetickým vlastnostiam používa hlavne na výrobky osobnej starostlivosti. Esenciálny olej z ibišteka má protizápalové, dekongestívne, spevňujúce, antiseptické a antialergické účinky. Používa sa v produktoch starostlivosti o pokožku, robí pokožku pružnou a zabraňuje predčasným vráskam - pretože jednou z výživných látok, ktoré obsahuje, je vysoký podiel antioxidantov. Ďalšími vlastnosťami ibišteka sú jeho revitalizačné a upokojujúce účinky. Výrobky na starostlivosť s extraktom z ibišteka sa odporúčajú zvlášť pre zrelú, podráždenú alebo citlivú pokožku. Preto som vo svojom prírodnom kozmetickom kréme proti starnutiu použila ibištek.
V iných regiónoch, mimochodom, má ibištek vysokú symbolickú hodnotu. Na Havaji sa používa na slávnostné účely (aj keď väčšina to vníma predovšetkým ako motív na havajských košeliach). A v Číne je kvet ibišteka nádherným symbolom slávy a bohatstva. Poskytuje tiež mladým dievčatám sexuálnu príťažlivosť - aspoň tak to uvádza čínsky príbeh „The Hibiskus Umbrella“ od Li Changqa. Ibištek má erotický význam aj v Afrike, kde je dokonca považovaný za posvätný.