Jeleň poľný (Cervus elaphus) Nemecký poľovnícky zväz
Tiež: Edelwild
Jeleň lesný je najväčšou pôvodnou divočinou vo voľnej prírode. Jeleň sa označuje aj ako kráľ lesa, vlastne sa to netýka, pretože jeleň žil predtým hlavne v stepiach. Postupne ho vytlačili ľudia a stal sa z neho obyvateľ lesa. Teraz sa aj tam začína sťahovať priestor. Biotop jeleňa sa čoraz viac zmenšuje v dôsledku čoraz väčšej výstavby ciest a intenzívneho poľnohospodárstva.
Marka
- V poľovníckej reči sa druh nazýva aj jeleň
- Samce (jelene) dosahujú v Európe živú hmotnosť do 250 kg, samice (zadné) podstatne menej, výška ramien u jeleňov do 150 cm, u samíc do 120 cm
- Letná srsť je červenohnedá, preto sa od nej odvodzuje aj názov jeleň, zimná je tmavosivá až hnedosivá.
- Na začiatku párenia (ruje) v septembri majú staršie jelene na krku silnú rujnú hrivu, ktorú pri jarnej zmene srsti opäť stratia.
- Jeleň má parohy, ktoré môžu vážiť až 15 kg. Odhodí sa koncom februára až apríla a začiatkom nanovo na jeseň sa úplne prestaví. Parohy sa zametajú od júna/júla, t. J. Jeleň potom kožušinu podobnú kožu, takzvanú lýzu, ktorá parohy obklopuje, aby im poskytovala výživu počas rastu, natrú na kmene. a vetví sa.
- Rovnako ako teľatá, ani zadné končatiny nemajú parohy, a preto sú známe aj ako jelene
Rozdiely od ostatných jeleňovitých
![]() | ||
| Srnčia zver | Jeleň | Daniele |
| Najmenšie druhy jeleňov s výškou ramien medzi 54 a 84 cm. Patria do takzvaného papučového typu, zadok je vyšší ako kohútik. | Patrí k skutočným jeleňom, výška ramien je od 120 do 150 cm, jelene môžu dosiahnuť až 250 kg živej hmotnosti, ich červenohnedé letné šaty sú špeciálne. | Ľahšie ako jeleň s výškou ramien 80 až 100 cm ich ľahko spoznáte podľa bielych bodkovaných letných šiat. |
Rozšírenie a poloha v zoologickom systéme
objednať: Artiodactyla Podriadenosť: Prežúvavce (Ruminantia) rodina: Jeleň (Cervidae) a Podčeľaď: skutočný jeleň (Cervinae)
