O-CYMEN-5-OL

funkcie: konzervačný prostriedok

schválený použitie

  • O-Cymen-5-Ol je antifungálna konzervačná látka používaná v kozmetike a kozmetických výrobkoch na zabránenie tvorby škodlivých baktérií, ich vývoj a predĺženie trvanlivosti receptúr.
Používa sa tiež ako kozmetický biocíd, ako prísada, ktorá pomáha čistiť pokožku. Zabraňuje zápachu tým, že ničí alebo brzdí rast mikroorganizmov.

Hodnotenie bezpečnosti/prísady:

O-Cymen-5-OL je schválený FDA na použitie ako priama a nepriama potravinárska prídavná látka a bol schválený Cosmetic Ingredient Review (CIR) na použitie v kozmetike v koncentrácii až 5%.

V Európskej únii je však schválený na použitie iba v množstve do 0,1%.

Štúdie v Japonsku, z ktorých niektoré pochádzajú z roku 1956, zistili, že O-Cymen-5-OL môže byť pre zvieratá neurotoxický, čo viedlo k obmedzeniam pri používaní tejto zložky v kozmetike.