Pomarančový olej - biológia

Pomarančový olej je tiež známy ako Olej z pomarančovej kôry (lat. Aurantii dulcis Aetheroleum). Existujú dva hlavné druhy oranžového oleja:

  • Pomarančový olej, sladký
  • Oranžový olej, horký

Pomarančový olej, sladký

Pomarančový olej

Získava sa lisovaním zrelých ovocných šupiek oranžovej odrody Citrus sinensis za studena. Ovocné šupky sú vedľajším produktom pri výrobe pomarančového džúsu a vyrábajú sa vo veľkom množstve. Pomarančový olej je jednoznačne najrozšírenejším éterickým olejom, svetová ročná produkcia sa pohybuje okolo 20 000 ton (rok 2002) [1]. V roku 2001 Nemecko doviezlo viac ako 2 000 ton oranžového oleja. Spolu s olejom z klinčekových listov a eukalyptovým olejom je to jeden z najdostupnejších éterických olejov. Brazília je spolu s Kalifornia, Florida a Sicília zďaleka najdôležitejším miestom výroby oranžového oleja.

Chemické zložky a fyzikálne vlastnosti

Oranžový olej je žltá až žltočervená kvapalina. Číslo CAS je 8028-48-6. Hustota bola 0,842-0,850 g · cm -3, [α] = + 94 ° až + 98 °. (+) - vápno je hlavnou zložkou oranžového oleja s viac ako 90%. Okrem toho existujú aldehydy oktanal a decanal, sinensal, ako aj oktyl a nerylacetát. Posledné z nich dodávajú pomarančovému oleju arómu. Obsah esteru, ktorý kolíše v závislosti od rastúceho regiónu, hrá dôležitú úlohu vo vzťahu k predajnej cene.

oblasti použitia

Pomarančový olej sa používa hlavne na dochucovanie nápojov, cukroviniek a parfumov pre domácnosť, ako aj do biologických prostriedkov na ochranu dreva a riedidiel farieb. Je tiež hlavnou súčasťou mnohých odstraňovačov štítkov. Je tiež veľmi obľúbený ako aromatický olej vo vonných lampách na prevoňanie miestnosti. Pomarančový olej pôsobí dráždivo, alergicky a fototoxicky na pokožku, preto ho radšej na pokožku nepoužívajte.

Oranžový olej, horký

Získané zo šupky Citrus aurantium (Sicília, Španielsko). Má vôňu podobnejšiu mandarínkam a horkú arómu. Svetová produkcia sa pohybuje okolo 10 ton a používa sa na dochucovanie likérov a voňavých vôd.

Technológia príkladov aplikácií

Oblasť použitia je rovnaká ako pri terpentínovom oleji. Vyššiu cenu vyváži príjemnejšia vôňa a nižší potenciál pre alergikov.

  • Odmasťovanie kovových častí, napríklad reťazí bicyklov, ozubených kolies alebo guľkových ložísk. Pre väčšie časti je oranžový olej skôr nevhodný kvôli vysokej cene.
  • Odstránenie škvŕn od dechtu, živice a oleja
  • ako prostriedok na čistenie štetcov aj na riedenie olejových farieb
  • Odstraňovanie živice z presných mechanických častí, ako sú staré súčasti hodiniek
  • ako náhrada terpentínového oleja v maľbe
  • ako príchuť do jedla
  • Na dochucovanie kozmetiky (mydlo, kúpeľový olej, krém).

Nebezpečenstvá

Podľa nariadenia o nebezpečných látkach je hlavná zložka, limonén, označená ako „Xi“ (dráždivá látka) a „N“ (nebezpečná pre životné prostredie). Olej z pomarančovej kôry je horľavý a musí sa preto udržiavať mimo zdrojov zapálenia a tesne uzavretých. Dráždi pokožku a sliznice. Mali by ste sa preto vyhnúť kontaktu. Počas práce by malo byť zabezpečené dobré vetranie. Ak dôjde ku kontaktu s pokožkou, musí sa olej z pomarančovej kôry umyť mydlom a vodou. Zvyšky produktu sa musia dostať do zberu znečisťujúcich látok.

Existuje potenciál pre alergiu, ale je oveľa nižší ako v prípade iných terpénov.

Mnoho plastov, najmä polyakryláty a lakované povrchy nábytku, je napádaných a uvoľňovaných.

U samcov potkanov sa pozoroval karcinogénny (karcinogénny) účinok. Limonén reaguje s a2U globulínom, ktorý samice potkanov neprodukujú. Ľudia túto bielkovinu neprodukujú, a preto sa verí, že limonén nie je pre ľudí karcinogénny. [2]