Zdravý slovník pupalkového oleja

Obzvlášť vhodný na starostlivosť o suchú pokožku

Zdravie Lexikón: Pupalkový olej

18. októbra 2019 - 12:18 hod

slovník

Pupalkový olej na neurodermatitídu - šetrná starostlivosť o pokožku

Olej z pupalky obyčajnej dnes nájdeme v mnohých výrobkoch na starostlivosť o pokožku, najmä v tých pre citlivú pokožku. Intenzívne voňajúci olej sa po stáročia používa na vonkajšiu starostlivosť. Čím je tento drahý rastlinný olej taký výnimočný?

Čo je to pupalkový olej?

Populárny pupalkový olej sa získava z očistených a sušených semien „pupalky obyčajnej“. Rastlina kvitne od prvých teplých jarných dní až do jesene. Nesie svoje meno, pretože žlté kvety sa otvárajú iba za súmraku a zdá sa, že žiaria v tme. Na druhý deň kvety uschli.

Celá rastlina je jedlá a po stáročia slúžila aj ako záhradná zelenina. Dnes sa v lekárstve a kozmetike používa iba olej zo semien.

Kde sa vyskytuje pupalkový olej?

Pupalka pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky. Dnes je tiež doma v celej Európe. Cíti sa ako doma na chudobných lúkach, sutinách, na okraji železničných tratí alebo na úhoroch. Pretože je dnes veľmi priemyselne žiadaný, je kultivovaný. Niektoré chránené pestovateľské oblasti sa nachádzajú aj v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku.

Účinky pupalkového oleja na telo

Domorodí obyvatelia USA používali večernú prvosienku ako prírodný liek pred stáročiami. V tom čase sa drvené semenné struky spracovávali ako pasty a nanášali sa na rany. Dnes sa používa vyčistený olej zo semien pupalky. Používa sa hlavne na kožné problémy. Pupalkový olej obsahuje veľké množstvo polynenasýtených mastných kyselín omega 6, predovšetkým predovšetkým kyseliny gama-linolénovej a kyseliny linolovej. Tieto dve mastné kyseliny sú pre ľudské telo veľmi dôležité, pretože sa nedajú syntetizovať samy. Musia byť dodávané zvonka potravou.

Tieto dve mastné kyseliny regulujú regeneráciu buniek v organizme a zaisťujú stabilnú štruktúru vonkajších bunkových membrán. Ďalej by mali byť schopné predchádzať zápalovým procesom. Iba málo jedál obsahuje kyselinu gama-linolénovú v kombinácii s kyselinou linolovou - práve kvôli tomu je olej z pupalky taký populárny.

Predpokladá sa, že najmä u ľudí s neurodermatitídou je narušený účinok na ochranu buniek na povrchu kože. Tu by nenasýtené mastné kyseliny v pupalkovom oleji mali preniknúť cez kožnú bariéru a stimulovať hojenie vrstiev pokožky.

S akými chorobami a chorobami môže pupalkový olej pomôcť?

V alternatívnej medicíne sa pupalkový olej odporúča najmä pacientom s neurodermatitídou alebo inými zápalovými ochoreniami kože. Mnoho pacientov uvádza zmiernenie príznakov. Po niekoľkých týždňoch vonkajšieho používania by sa mal predovšetkým znížiť pocit napätia, svrbenia a sucha. Používa sa ale aj v naturopatii na vnútorné použitie, napríklad na astmu, migrény, sennú nádchu, vysoký krvný tlak alebo reumu.

Na čo by ste si pri oleji z pupalky mali dať pozor?

Olej z pupalky má svoju cenu kvôli nízkemu výťažku. Mnoho ľudí preto v súčasnosti používa aj lacnejší konopný olej, ktorý je svojím zložením takmer totožný. V porovnávacích štúdiách sa podobný liečivý účinok na pokožku dal preukázať aj pri oleji z brutnáku lekárskeho.

Dôležitá poznámka: Tento článok obsahuje iba všeobecné informácie, a preto nenahrádza rady od lekára alebo lekárnika. Liečivé rastliny môžu mať pri nesprávnom použití alebo dávkovaní vážne vedľajšie účinky. Preto vyhľadajte radu v lekárni alebo u lekára.