Dodatočná montáž druhej batérie vo vozidle VW T5 - Travel Smarter
Informácie o rozšírení autobusov, vybavení kempingu a fotografovaní
Dodatočná montáž druhej batérie do VW T5
Prečo dodatočne vybaviť druhú batériu v T5
Na túto otázku je možné odpovedať pomerne rýchlo. Hneď ako začnete autobus používať na malé alebo veľké cesty, rýchlo sa stane, že budete potrebovať elektrinu na všetky druhy vybavenia. Nezáleží na tom, či ide o chladiaci box, rádio, mobilný telefón alebo svetlo. Chcete kedykoľvek nasadnúť do auta a naštartovať motor s plnou batériou. Stále si pamätám, ako som niekoľkokrát tlačil svoj Golf2, pretože hudba hrala príliš dlho. Keď sa tento incident najneskôr s mojim autobusom opakoval, rozhodol som sa dodatočne vybaviť druhú batériu.
Aké diely potrebujem?
V zásade by ste si mali položiť otázku, či si zaobstaráte diely, ktoré sami potrebujete, alebo si kúpiť hotovú sadu. Ak sa rozhodnete „kúpiť si ho sami“, mali by ste byť s danou témou aspoň trochu oboznámení. Potrebujete niečo ako toto:
- Zaťažovacie relé oddeľovacie relé 180A
- Pásová poistka pre slot SA3 80A
- Červený kábel s minimálnou šírkou 10 mm² (pôvodný), lepší 16 mm² približne 3 metre
- Čierny kábel
- Modrý ovládací kábel pre izolačné relé 2,5 mm² približne 3 metre
- Sada držiakov batérií od MemoTec
- Káblové oká a zlodeji elektriny
- Podľa typu pripojenia: Kábel s číslom dielu 000 979 025 E od predajcu. (asi 5 eur)
- Batéria AGM
- Záväzné stĺpiky
Čo mám na mysli pod káblom s číslom dielu, spomeniem podrobnejšie pri inštalácii. Môžete si tiež uložiť hľadanie správnych dielov a kúpiť si hotovú sadu. Zaistite, aby pólové svorky ponúkali dostatok priestoru na neskoršie pripojenie spotrebiteľov k nim.
Držiak batérie musí byť schopný pripojiť k nemu uzemňovací kábel. Pretože som nemal chuť spolu zháňať diely, rozhodol som sa pre druhú sadu batérií od MemoTec za zhruba 130,00 €.
V tejto chvíli musím povedať, že som s tým nebol spokojný. Z nasledujúcich dôvodov:
- Krúžkové očko od uzemňovacieho kábla sa nezmestilo do skrutky na držiaku batérie. Potom som musel krúžok vyvŕtať, kým nezapadol. Keďže obe boli súčasťou súpravy, malo by sa predpokladať, že veci do seba zapadajú.
- Viazacie stĺpiky mali pre spotrebiteľov 6 mm skrutky. Pravdepodobne v žiadnom železiarstve nie sú pre tento priemer k dispozícii očká káblových krúžkov. Pretože aj tak je väčšinou pripojených iba 2,5 mm², postačujú 3 mm ako priemer káblového oka.
- Pokyny boli viac ako zlé. Najmä spojenie signálu bolo zodpovedané jednou vetou. V podstate sa hovorilo: Pripojte druhú batériu. Hlavne kvôli drsným pokynom som sem chcel napísať pokyny k tejto téme.
Ideme na to! Inštalácia
Jedna vec vopred. Inštalácia je možná aj pre ľudí, ktorí nevyučili ako hlavný mechanik ani ako elektrikár. V autobuse však musíte odstrániť niektoré veci, a preto by ste si nemali priniesť dve ľavé ruky. Za predpokladu, že sa použijú správne nástroje, sa konverzia uskutoční asi za 3 hodiny (v závislosti od toho, či sú spotrebitelia pripnutí alebo nie). S Umpinnenom by som si na to naplánoval deň. Popisujem inštaláciu so sadou od Memo Tec. Keby ste si dali veci dokopy, muselo by to fungovať analogicky.
Miesto inštalácie je pod sedadlom. Prvým krokom je však odpojenie a vybratie prvej batérie. Najskôr čierny, potom červený kábel. Potom uvoľnite 13 mm skrutku z platne držiaka a vyberte batériu.
Teraz je obloženie demontované vo vnútri. Toto náradie odporúčam pre všetky práce na plastovom obložení: Nástroj na demontáž uvoľňovacej páky vnútorného plášťa. Plastové kryty sú vždy poškodené skrutkovačmi alebo podobne.
Najskôr vypáčte ľavý kryt vľavo od spínača svetiel. Potom vytiahnite spínač svetiel. Za týmto účelom ho zatlačte a otočte na 12 hodín. Odpojte kábel a stiahnite kryt. Potom uvoľnite dve skrutky.
Teraz povoľte skrutku v spodnej časti zásuvky OBD. Potiahnite kryt pedálu dole a von. Teraz môžete odskrutkovať všetky skrutky Torx zospodu. Potom je možné panel odstrániť.
Potom odstráňte rukoväť na otvorenie kapoty. Aby ste to dosiahli, musíte zozadu vytiahnuť akýsi polkrúžok. Potom môžete rukoväť jednoducho odtiahnuť. Teraz môžete koberec trochu potiahnuť dopredu.
Potom odstráňte krokový rámček. Za týmto účelom vytiahnite svetlo, odpojte zástrčku a opatrne potiahnite stupačku nahor.
Teraz musíte odstrániť sedadlo. Toto je upevnené iba pomocou 4 skrutiek. Na vyriešenie tohto problému odporúčam tento kombinovaný račňový kľúč, pretože som na neho nemohol nasadiť maticu kvôli nedostatku miesta. Rozmery skrutky sú 13 mm.
Po odpojení káblov potom môžete sedadlo nakloniť dozadu. Teraz povoľte 4 skrutky z konzoly sedadla.
Teraz zabalíte celý káblový zväzok nabok a namontujete prídržnú dosku batérie. Je celkom fajn rozoberať káble a zostaviť dosku tak, aby ste nepriskripli žiaden kábel káblového zväzku.
Teraz musíte položiť červený kábel až po prvú batériu. Nad rukoväťou pre kapotu je malý otvor, ktorý je označený gumovým tesnením. Lepšie to vidíte zo strany motorového priestoru. Kábel potom vyjde v nádrži na vodu.
Niektoré pokyny píšu, že teraz musíte demontovať rameno stierača. Len som povolil skrutku z krytu a bol som schopný dosiahnuť pod ňu.
Teraz musíte vystaviť poistkovú skrinku SA. Za týmto účelom odskrutkujte približne 8 skrutiek z krytu, na ktorý bola pripevnená prvá batéria. Akonáhle je krabica SA odkrytá, je na SA3 pripojená pásová poistka alebo kábel s poistkou. Teraz je možné v motorovom priestore všetko otočiť dozadu. (Samozrejme okrem pripojenia batérie).
Izolačné relé, ktoré visí na silnom červenom kábli, je v prípade potreby pripevnené k odkrytému nosiču relé pomocou káblovej pásky.

Relé vo VW T5 pred BCM
Pripojte riadiaci signál pre oddeľovacie relé
Vypínacie relé, ak niekomu nie je jasné, je tu na oddelenie prvej batérie od druhej batérie pri vypnutom motore. Po naštartovaní motora sa relé opäť uzavrie a druhá batéria je nabitá. Teraz musí relé vedieť, kedy sa má zopnúť a kedy sa má rozopnúť. Na to slúži kontrolné vedenie. (Modrý kábel 2,5 mm ²)
Teraz existuje niekoľko spôsobov pripojenia kábla. Buď na riadiacu jednotku (BCM), alebo signál D +, ktorý je tu zapojený, je napájaný priamo z alternátora. Oh, môžete odtrhnúť signál z kábla, ktorý je vedený na svorke 75X. X v čísle svorky znamená, že svorka nemá žiadny prúd počas procesu štartovania, ale iba vtedy, keď je motor skutočne v prevádzke. Dôvod je ten, že chcete pri otáčaní štartéra vypnúť čo najviac spotrebiteľov, aby ste mali k dispozícii čo najviac energie na štartovanie.
Najčistejšie riešenie, ak nie najjednoduchšie, je prostredníctvom riadiacej jednotky. Toto uvoľní signál, keď je alternátor a motor v chode.
Tu popisujem presne toto riešenie, pretože je to najčistejšie a tiež štandardné od VW. Ak ste nainštalovali druhú batériu z výroby, bola nainštalovaná týmto spôsobom.
BCM je čierna skrinka s rozmermi približne 20 x 20 cm a je kúsok napravo za nosičom relé, ktorý je už odkrytý. Zozadu sú 2 zátky. Musíme vyriešiť ten pravý. Za týmto účelom uchopíme zástrčku zozadu. To je upevnené západkou, ktorá obklopuje konektor. Zámok musí byť preto zdola potiahnutý dozadu. Potom môžeme vytiahnuť zástrčku. Ak máte zástrčku v ruke, musíte tento panel stále stiahnuť. Za týmto účelom musíte z konektora posunúť viečko doľava alebo doprava a potom ho odstrániť. Teraz vidíte čísla na špendlíkoch. Potrebujeme pin 3 (T73a/3). Toto je na vonkajšej strane.
Teraz zapojíme kábel s číslom dielu 000 979 025 E do tohto Pin3. Ak klikne, je správne usadený. Už má na sebe správne káblové oko a pre VW stojí okolo 5 eur. Druhý koniec tohto kábla pripojte k nášmu modrému riadiacemu signálnemu káblu, ktorý vedie do izolačného relé, a to buď pomocou káblového oka, alebo pomocou zlodeja prúdu.
Teraz všetko znova zostavte a znova pripojte zástrčku.
Teraz by nastal čas, kedy by sa mohli pripnúť spotrebitelia ako nezávislé kúrenie, rádio či zapaľovač cigariet. To by však išlo nad rámec tohto článku, a preto ho napíšem v inom. ( Tu )
Pred pripojením batérie by ste sa mali ubezpečiť, že sú prinajmenšom znova pripojené všetky káble zo sedadla, inak sa zobrazí chyba airbagu.
Zmerajte a aktivujte
Ak sa na meracom prístroji pri bežiacom motore nezobrazí> 13 voltov, neprepadajte panike! Stále musíte povedať riadiacej jednotke, že zbernica má teraz aj druhú batériu. Urobíte to pomocou VCDS alebo idete do VW alebo do bezplatnej dielne a necháte si ju aktivovať.
Pri VCDS musí byť nastavený bajt 17 bit 4 na pohodlnej riadiacej jednotke. (Ovládanie odpojovacieho relé batérie je aktívne).
Záver
Teraz ste nainštalovali druhú batériu, ktorá vám prinesie vzácne málo, ak k nej nemáte pripojených spotrebiteľov. V zásade by ste mali vytvoriť možnosť nabiť batériu v kempe 230 voltmi alebo alternatívne prostredníctvom solárneho systému.
Tu je kniha prvej pomoci pre rozšírenie T5