Habitat and food of the skylark - NABU

Habitat a jedlo skylarka

Skylark rád nechá svoj pohľad blúdiť na všetky strany. To, že má preto radšej priestranné polia, sa odráža v neposlednom rade aj na jej mene.

obdobia rozmnožovania

Väčšina skylarkov žije na orných poliach, pretože tvoria veľkú časť oblasti Nemecka. Foto: Axel Aßmann/www.naturgucker.de

Skalár pôvodne žil na všetkých prirodzene bez stromových biotopoch. Skylark sa mohol šíriť ako typický kultúrny nástupca na vresoviskách, lúkach, pastvinách a poliach. Pretože táto poľnohospodárska krajina dnes pokrýva polovicu Nemecka, stal sa skalár jedným z najbežnejších druhov vtákov v krajine.

Okrem dobrého prísunu potravy potrebuje skylark jasný výhľad, aby spozoroval možných nepriateľov. Preto dáva prednosť rovinatým krajinám alebo plochým a mierne zvlneným kopcom, zatiaľ čo strmým svahom sa zvyčajne vyhýba. Udržuje tiež určitú minimálnu vzdialenosť od okrajov lesov alebo živých plotov.

Sezónna strava

Ponuka skylarka je pomerne pestrá: to, čo mu ponúka príroda v rôznych ročných obdobiach, sa dostane na „stôl“. Ak je živočíšna strava v zime vzácna, živí sa hlavne vegetariánsky rastlinnými časťami a výživnými semenami. Veľké strniskové polia alebo plochy, ktoré sa po zbere zazelenajú, by boli dobrým miestom pre pestovanie skylarku v chladnej sezóne, ale stali sa zriedkavými kvôli rýchlemu opätovnému výsevu na jeseň. Vyčistené polia kukurice alebo otvorené trávne porasty naopak poskytujú malú výživnosť.

Začiatkom jari škovránky menia stravu na malé zvieratá a živia sa hmyzom a jeho larvami, ako aj pavúkovcami. Jedia tiež dážďovky a malé slimáky. Táto strava bohatá na bielkoviny je obzvlášť dôležitá počas obdobia rozmnožovania.

Pole biotopu

Skalár sa najradšej zdržiava tam, kde rastliny dosahujú vegetačnú výšku 20 až maximálne 50 centimetrov a nie sú príliš husté. Vtáky si tak môžu nerušene budovať svoje prízemné hniezda, skrývať sa a hľadať jedlo medzi trávami a divými bylinami.

Soľná lúka - Foto: Frank Hecker

Aj keď by biotopy skalára mali byť priestranne otvorené, v ideálnom prípade potrebujú mozaiku rôzneho využitia pôdy a orných plodín. To je jediný spôsob, ako si malý poľný vták môže v období rozmnožovania nájsť dostatočné plochy s vhodnou vegetačnou štruktúrou.

Skylark dosahuje najväčšiu hustotu osídlenia v pobrežných slaných močiaroch, dunách, vresoviskách alebo každoročných ladoch. Väčšina týchto vtákov napriek tomu žije na orných poliach.

Vhodnými chovateľskými plochami sú aj extenzívne využívané lúky a pasienky. Mimo obdobia rozmnožovania sa skalár rád zdržiava na strniskových poliach, ladom, pustatine a nespevnených cestách. Potom sa vyhýba lúkam a pastvinám.

UČ SA VIAC

Skylark je doma na mnohých miestach - od Portugalska a Írska na západe po Kamčatku a Japonsko na východe. Ich populácia však neustále klesá po celé desaťročia: viac ako polovica všetkých skylarkov v Európe od roku 1980 zmizla. Viac →

Vedecké hodnotenia ukazujú, že paralelne s rastúcimi výnosmi spoločnosti pšenice & Co. sa populácia skylarkov všade zmenšuje - nie preto, že skylarky čoraz viac umierajú, ale preto, že už nedokážu vychovať dostatok mladých. Viac →

Aby sa zabránilo ďalším kolapsom populácie boleňa obyčajného, ​​musia sa ochranné opatrenia zamerať na zlepšenie biotopov počas obdobia rozmnožovania. Skylarks musí mať možnosť chovať viac ako jeden rok. Viac →