Kozmetický sezamový olej a liečba anémie
Sezamový olej je rastlinný olej získaný zo sezamových semien, latinský názov tejto rastliny milujúcej teplo je Sesamum indicum.

Olej sa získava zo sezamových semien lisovaním za studena. Nerafinovaný výrobok má príjemnú chuť a výraznú sezamovú arómu. Olej sa dá získať aj zo smaženého sezamu, v takom prípade bude mať tmavú farbu, pričom si zachová ďalšie vlastnosti.
Sezamový olej je možné získať tepelným spracovaním a možno ho tiež zriediť inými ropnými produktmi. V takom prípade bude mať výrobok mierne sladkú arómu a žltú farbu.
Sezamový olej je známy už viac ako sedemtisíc rokov. Nie je ťažké uhádnuť, že tento cenný produkt našiel svoje uplatnenie v mnohých odvetviach ľudského života. Tento výrobok sa používa v potravinárskom, konzervárenskom, pekárskom a cukrárenskom priemysle v čínskej, indickej, japonskej, thajskej a kórejskej kuchyni. Používa sa tiež v parfumérskom priemysle a na technické účely.
Olej je účinný v medicíne pri niektorých pľúcnych ochoreniach, používajú ho ľudia s cukrovkou, je schopný regulovať kyslosť krvi, používajú ho aj ľudia trpiaci obezitou a určitými chorobami tráviaceho traktu.
Použitie tohto oleja na liečbu anémie zvyšuje počet krvných doštičiek a v dôsledku toho zvyšuje zrážanlivosť krvi. Používa sa pri niektorých gynekologických ochoreniach.
Sezamový olej našiel svoje uplatnenie v kozmeteológii. Schopnosť preniknúť hlboko do pokožky, vyživuje, čistí a zvlhčuje, zastavuje predčasné starnutie pokožky.
Schopnosť oleja absorbovať slnečné svetlo z neho robí vynikajúci filter pre ultrafialové svetlo, ktorý umožňuje používať tento typ produktu na výrobu krémov na opaľovanie vrátane domácej kozmetiky.
Sezamový olej vo varení
Ako už bolo spomenuté, sezamový olej neobsahuje všetky prvky nachádzajúce sa v sezamových semiačkach. Preto, aby sme získali všetky užitočné prvky ľudského tela, je potrebné používať oleje aj sezamové semienka.
Sezamový olej lisovaný za studena je tradičnou ingredienciou ázijskej kuchyne. Pridáva sa do jedál pilaf, rýb a morských plodov, marinované a do mäsových a zeleninových jedál. Susan je perfektne kombinovaná so sójovou omáčkou, medom, koláčmi a sladkosťami.
V rumunskej kuchyni si olej našiel svoje uplatnenie pri výrobe chleba, sladkostí, domácich koláčov. Do palaciniek a rôznych omáčok pridajte semiačka a olej. Dajte osobitnú príchuť jednoduchým jedlám, ako sú polievky, cereálie, zemiaková kaša, a pridajte do hotového výrobku len pár kvapiek.
Pretože má olej vysokú energetickú a výživovú hodnotu, obsahuje stráviteľné tuky a bielkoviny, úspešne sa používa ako potravina.
Tento produkt pomáha zvyšovať svalovú hmotu tela a kulturisti ho používajú pri športovej výžive.
Vnútorné použitie oleja v čistej forme sa môže uskutočňovať podľa nasledujúcej schémy:
- deti vo veku od 1 do 4 rokov - až 5 kvapiek denne;
- deti vo veku od 4 do 8 rokov - až 10 kvapiek denne;
- deti vo veku od 8 do 14 rokov - až 15 kvapiek denne;
- dospelí - 1 čajová lyžička dvakrát denne, počas jedla alebo po jedle.
Olej sa môže skladovať na tmavom a chladnom mieste dva roky (aj keď sa môže skladovať dlhšie). Po prvom otvorení fľaše uchovávajte produkt v chladničke v dobre uzavretej nádobe.
Sezamový olej v kozmeteológii
Sezamový olej má protizápalové, baktericídne, protiplesňové a imunitné vlastnosti. Vďaka všetkým uvedeným vlastnostiam si produkt našiel svoje uplatnenie v kozmeteológii, aj doma, pretože pomáha zlepšovať celkový stav pokožky, vlasov, nechtov a tela ako celku.
Hlavné pozitívne vlastnosti sezamového oleja sú:
- Funkcia čistenia pokožky. Olej je schopný vyčistiť pokožku od odumretých buniek a iných škodlivých látok.
- Funkcia regenerácie pokožky. Baktericídne a protizápalové vlastnosti oleja zmierňujú podráždenie, začervenanie a olupovanie pokožky spôsobené akné.
- Výživová funkcia pokožky. Olej aktívne vyživuje, zjemňuje a zvlhčuje pokožku. Biologická látka skvalén môže stimulovať krvný obeh a výmenu kyslíka v pokožke.
- Funkcia regenerácie pokožky. Mikro a makroživiny obsiahnuté v oleji dodávajú pokožke pružnosť, pretože sa podieľa na prirodzenej syntéze kolagénu a môže tiež normálne udržiavať rovnováhu lipidov a vody v pokožke, čím obnovuje ochranné funkcie pokožky.
- Funkcia predvídania predčasného starnutia pokožky. Olej je schopný absorbovať ultrafialové žiarenie, čo spomaľuje proces starnutia pokožky. Prítomnosť fosfolipidov, fytosterolov, vitamínov skupiny B a vitamínu E prispieva k normalizácii hormonálnej rovnováhy, čo pozitívne ovplyvňuje celkový stav pokožky.
Všetky pozitívne vlastnosti vám umožňujú nanášať sezamový olej na starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty. Olej sa môže použiť ako základ alebo sa môže pridávať do rôznych výrobkov a zmesí.
Sezamový olej je základný olej na prípravu pleťových vôd, krémov, kondicionérov, masiek pre všetky typy pleti.
Základné pre masáž. Tento bylinný produkt dokonale uvoľňuje svaly, takže je účinným nástrojom na masáž.
Základné pre aromaterapiu. Je perfektne kombinovaný s éterickými olejmi. V kombinácii s pelargónovým olejom má myrha relaxačný účinok.
Zložka činenia. Vďaka schopnosti absorbovať UV lúče je krém na opaľovanie nenahraditeľný.
Komponent pre prostriedky na mastnú pleť, pretože to môže normalizovať žľazy.
Zložka na odlíčenie a čistenie pleti.
Ako jeden z prostriedkov starostlivosti o pokožku detí, vrátane citlivej a jemnej pokožky.
Ako prostriedok na starostlivosť o vlasy. Účinné prostriedky na vypadávanie a krehkosť vlasov. Osvedčil sa ako súčasť výživných a regeneračných masiek, ako aj na hojenie zafarbených a poškodených vlasov. Používa sa na liečbu seborey v kombinácii s inými látkami.
Používa sa na starostlivosť o nechty. Olej sa používa zvonka vo forme podnosov na nechty, ktoré zabraňujú ich stratifikácii a krehkosti, zvyšujú rast a majú priaznivý vplyv na ich celkový stav. Používa sa na ošetrenie húb v kombinácii s inými prostriedkami.
Ako stabilizátor pre iné oleje. Pretože sezamový olej je odolný voči oxidácii (v porovnaní s inými základovými olejmi), možno ho použiť v kombinácii s olejmi s rýchlou oxidáciou (rýchle znehodnotenie). Napríklad sladký mandľový olej zmiešaný so sezamovým olejom zvyšuje stabilitu o 29%.