Ľadové medvede hľadajú potravu na spektre vedy o zemi

Polárne oblasti: Ako sa darí ľadovým medveďom?

Niekedy je vidieť iba striekajúcu vodu alebo výhľad na ľadom trblietavú krajinu. V ostatných častiach filmu sa do obrazu dostane minimálne čierny nos a biela kožušina pokrytá rýmou. Najzaujímavejšie sú však scény, v ktorých nedočkavé ňufáky zápasia o čerstvo ulovenú rybu. Alebo v ktorých dôjde k pokroku medzi hlavným aktérom a štvornohým kameramanom. Takto teda vyzerá Arktída z pohľadu ľadového medveďa. V južnom Beaufortovom mori vedci z US Geological Survey vybavili kameru bieleho polárneho lovca kamerou.

potravu

Fotografie by mali nielen prezradiť viac o každodennom živote a správaní zvierat. Mali by však tiež ukázať, ako sa dokážu vyrovnať v meniacom sa svete. Pretože budúce generácie ľadových medveďov budú konfrontované s úplne inými výzvami ako ich predkovia. Arktída sa koniec koncov otepľuje v priemere trikrát rýchlejšie ako Zem. Podľa odhadov by teda Severný ľadový oceán mohol byť v lete z veľkej časti bez ľadu už v roku 2030. To by však pre ľadové medvede nebola dobrá správa.

Pretože morský ľad bol doteraz veľkým javiskom, na ktorom sa odohráva ich život. Určite môžu časť roka stráviť na súši. Ale pokiaľ ide o pešiu turistiku alebo svedectvo o potomkoch, pod tvojimi labkami je potrebný pevný ľad. V niektorých regiónoch sa mláďatá rodia na zamrznutej škrupine Severného ľadového oceánu. Predovšetkým sú to však oblasti, kde bieli lovci lovia tulene.

Získať dostatok koristi nie je v žiadnom prípade ľahké. Koniec koncov, ľadové medvede sú v dnešnej dobe najväčšími predátormi na zemi, samce môžu byť dlhé až 3,40 metra a vážiť 800 kilogramov. Takéto veľké telo drží teplo pomerne dobre, čo je nevyhnutné pre prežitie v Arktíde. Potrebuje však tiež dostatok energie. Tuky tukov prídu vhod. Ale hoci sú ľadové medvede zručnými plavcami, takúto korisť vo vode ťažko chytia. Často teda číhajú na diery v ľade, kým sa ich obete nevydýchnu, a potom udrú rýchlosťou blesku. Táto metóda vyžaduje veľa zručnosti, ktoré musia mladé zvieratá starostlivo trénovať. A napriek všetkej praxi dokonca aj dospelí lovci uspejú iba pri jednom z desiatich útokov.

Topenie poľovných revírov predstavuje nebezpečenstvo

To je presne dôvod, prečo sa vedci obávajú o budúcnosť tohto druhu. Pretože ak sa poľovné revíry budú aj naďalej topiť, pravdepodobnosť úspechu útočníkov sa pravdepodobne zhorší. Všetci polárni medvede naprieč Arktídou sa s týmto problémom budú musieť v budúcnosti vyrovnať. Kristin Laidre a Harry Stern z Washingtonskej univerzity sledovali satelitné snímky toho, ako sa v rokoch 1979 až 2014 zmenil rozsah morského ľadu. Preskúmali všetky regióny, kde dnes žijú ľadové medvede. A vo všetkých sa už ľad vracia späť. Na jar sa rozpadá skôr, na jeseň sa vytvára znova a neskôr. Výsledkom bolo, že medvede stratili v priemere 35 týždňov pri dobrých podmienkach lovu počas 35 rokov štúdia. A podľa modelov výskumníkov v oblasti klímy bude tento trend pravdepodobne pokračovať.

IUCN, Medzinárodná únia pre ochranu prírody, zaradila ľadového medveďa na červený zoznam ohrozených druhov ako „ohrozené“. Organizácia odhaduje, že na celom svete stále existuje 22 000 až 31 000 kópií. Sú rozdelené do 19 populácií v rôznych oblastiach Arktídy, medzi ktorými môžu zvieratá migrovať aj sem a tam. V roku 2014 odborníci IUCN vyhodnotili dostupné informácie o jednotlivých udalostiach a narazili na rôzne trendy. Zdá sa, že podľa toho rastie iba populácia v kanáli McClintock na kanadskom území Nunavut. Šesť ďalších sa považuje za stabilných, tri sa zmenšujú. Z deviatich regiónov však jednoducho nie je dostatok spoľahlivých údajov na to, aby bolo možné spoľahlivo vyhodnotiť vývoj. Pretože počet ľadových medveďov je časovo náročný a nákladný, pretože zvieratá sú často rozptýlené v obrovských neprístupných oblastiach.

Vypátrať možné zmeny v správaní je ešte ťažšie. Reagovali už medvede na prvé zmeny v ich biotope? Tím pod vedením Charmaina Hamiltona z Nórskeho polárneho inštitútu v Tromsø na Svalbarde túto otázku prešetroval. Morský ľad okolo tejto skupiny ostrovov sa zmenšuje ešte rýchlejšie ako v iných oblastiach Arktídy. Zmeny boli obzvlášť dramatické v roku 2006. V tom čase ustupovala v lete ďalej na sever nielen ľadová pokrývka na otvorenom mori. Aj drasticky sa topil ľad vo fjordoch Svalbard, ktorý je pevne spojený s pevninou. Oba účinky pretrvávajú dodnes. Vyvstáva teda otázka, či sa táto zmena ľadových podmienok odráža aj v správaní sa ľadových medveďov a ich najdôležitejšej koristi, krúžkovaného tuleňa.

Jedlé ryby na čele ľadovca

Vedci zistili, že to majú 60 tuleňov a 67 ľadových medveďov vysielačmi, ktoré prenášajú ich miesto pobytu. Oba typy zjavne sledujú dve odlišné stratégie. Niektoré medvede a tulene plávajú po morskom ľade na sever. Iné sa však napriek zmenšovaniu ľadu zdržiavajú po celý rok v blízkosti pobrežia. Tulene uprednostňujú pobyt v blízkosti ľadovcov, ktoré sa tam vlievajú do mora. Vpredu nájdete nielen veľa jedlých rýb a kôrovcov, ale aj pevný ľad ako miesto odpočinku a škôlku. A tak niet divu, že do týchto oblastí radi na jar prichádzajú ľadové medvede. Je to pre nich koniec koncov kritický čas, keď musia čo najrýchlejšie doplniť zásoby energie, ktoré vyčerpali v dlhej zime, - a radi jedia výživné jedlá z tuleňov. Nové ľadové podmienky to zjavne nezmenili.

V lete a na jeseň však teraz medvede trávia v blízkosti frontov ľadovca podstatne menej času ako pred dramatickým zmenšovaním ľadu v roku 2006. Nemôže to byť preto, že v teplejších obdobiach tam nájdu menej potravy. Pretože pečate zostávajú verné svojim starým obľúbeným miestam aj v týchto mesiacoch. Potom však často už neodpočívajú na pevnom ľade, ale na kúskoch plávajúcich vo vode, ktoré odlamujú čelo ľadovca. A to sa zdá pre medveďov dosť nepríjemná situácia. Namiesto toho, aby mohli svoju korisť prenasledovať na širokých ľadových plochách, musia zahájiť útok z vody a prekvapiť svoje obete. Pre mnohých medveďov to môže byť príliš ťažké a nie dosť sľubné. V žiadnom prípade lovci v lete netrávia toľko času v blízkosti svojej obľúbenej koristi, ako kedysi.

Zvieratá však musia niečo jesť aj v teplom období. Ostatné druhy medveďov sa určite dokázali adaptovať na časy, keď je potravy málo. Napríklad medvede hnedé sa na jeseň stiahnu do útulku, znížia svoju telesnú teplotu a svoj organizmus odstavia na vedľajšiu koľaj. To im pomáha šetriť energiu a prekonať zimu bez jedla. Štúdia amerických vedcov ukazuje, že hladujúce ľadové medvede zrejme nemajú podobný „letný spánok“. Ubúdajúce možnosti lovu na morskom ľade sa pre zvieratá stávajú skutočne problémom.

Ľadové medvede sa pri dlhších behoch prehrievajú

Pretože na zemi je stôl pre veľkých predátorov nastavený len riedko. Sob by tam bol užitočnou korisťou. Pred prenasledovateľmi však zvyčajne len utekajú. Ľadové medvede môžu v šprinte dosiahnuť rýchlosť viac ako 30 kilometrov za hodinu, na dlhšie vzdialenosti sa však ľahko prehrejú. Vytrvalé prenasledovanie automobilov preto nie je ich vec. Preto sa poľovníci, ktorí môžu vážiť až 800 kilogramov, musia pri výstupe na breh často uspokojiť s mizivým občerstvením, ako sú hraboše, vtáky alebo vajcia.

Napríklad tím, ktorý viedol Jouke Prop z univerzity v holandskom Groningene, zistil, že lovci bielych na Svalbarde a v Grónsku sú v kolóniách vtákov omnoho bežnejší ako v 70. a 80. rokoch. Pri čine bolo prichytených niekoľko zvierat, ktoré jedli vajcia husí obyčajných, kačice morské a čajky ľadové. V niektorých rokoch nešetrilo ani každé desiate hniezdo. Podobné správy pochádzajú z Kanady. Ak bude tento trend pokračovať, môže to mať obrovský vplyv na úspešnosť chovu postihnutých druhov vtákov, varujú vedci. Existuje aj ďalší problém: čím dlhšie musia medvede čakať na súši, tým častejšie sa dostávajú k ľuďom. Konflikty sú nevyhnutné.

Aby toho nebolo málo, zdá sa, že tieto zdĺhavé a riskantné osviežujúce výlety sa ani neoplatí. Napríklad Cody Dey z University of Windsor v Kanade a jeho kolegovia pomocou počítačového modelu zahrali, ako sa môžu vzťahy medzi kajkami morskými a ľadovými medveďmi vyvíjať v čase zmenšujúcich sa ľadových štítov. V súlade s tým sa pravdepodobne zvýši podiel vyčistených hniezd, zatiaľ čo sa fyzický stav lupičov súčasne zhoršuje.

Mnoho ďalších biológov tiež pochybuje, že ľadové medvede môžu na súši splniť svoje vysoké energetické požiadavky. Najmä preto, že zvieratá tam musia často cestovať na veľké vzdialenosti, aby si dostali niečo do žalúdka. To zvyšuje ich energetické požiadavky ešte vyššie. Zdá sa, že v skutočnosti ustupujúci ľad v niektorých regiónoch vyčerpáva medvediu silu. Kanadskí vedci porovnali index telesnej hmotnosti a ďalšie ukazovatele kondície 900 zvierat z južného zálivu Hudson Bay a zistili jasnú súvislosť: sezóna bez ľadu v tejto oblasti sa medzi rokmi 1980 a 2012 zvýšila približne o 30 dní. Zároveň sa zhoršil fyzický stav miestnych ľadových medveďov. To, čo našli na zemi jedlé, zjavne nemohlo vyrovnať stratu tuleňov.

Nové stravovacie plány pre pobyt na brehu

Zdá sa však, že to neplatí pre všetky populácie. Neexistujú dôkazy o tom, že by polárni lovci na Svalbarde boli menej zdatní alebo mali menej mladých ľudí ako kedysi. To isté platí pre ich rovnaké zvláštnosti v Čukotskom mori, ktoré leží severne od Beringovho prielivu medzi Ruskom a Severnou Amerikou. Zvieratá tam zostali na zemi v rokoch 2008 až 2013 v priemere o 30 dní dlhšie ako v rokoch 1986 až 1995. Zdá sa však, že sa im zatiaľ darilo celkom dobre. Karyn Rodeová z Aljašského vedeckého centra v Anchorage a jej kolegovia vidia dve možné vysvetlenia. Buď zvieratá zožerú v mesiacoch bohatých na ľad toľko tuku, že môžu prežiť hladné leto bez akýchkoľvek škôd. Alebo našli iné zdroje potravy. Ľadové medvede boli v tejto oblasti už niekoľkokrát pozorované, keď jedli mŕtve telá sivých veľrýb, volov pižmov a sobov.

Dobré správy prichádzajú z povodia Foxe v severnej Kanade. Posledné odhady predpokladajú, že v tomto regióne žije asi 2 000 až 3 000 ľadových medveďov. To znamená, že zásoby zostali na podobnej úrovni ako v 90. rokoch. Robustné údaje o narodení tiež naznačujú, že populácia bola napriek ubúdajúcemu ľadu zatiaľ v dobrom stave. Zmenili teda aj tieto zvieratá stravu? Aby to zistili, Melissa Galicia z York University v kanadskom Toronte a jej kolegovia skúmali vzorky z tukového tkaniva viac ako 100 ľadových medveďov z tejto populácie. Zloženie mastných kyselín, ktoré obsahuje, ukazuje, že v niektorých regiónoch zvieratá jedia predovšetkým tulene krúžkované, zatiaľ čo v iných lovia tuleňov grónskych a mrožov. Okrem takýchto klasických ponúk si medvede vo všetkých častiach povodia Foxe zaradili do svojho jedálnička aj veľryby grónske.