Morské cicavce 10 fascinujúcich faktov o veľrybách - spektrum vedy
Morské cicavce: 10 fascinujúcich faktov o veľrybách
Pre väčšinu ľudí už nie sú veľryby obrovským zdrojom bielkovín, ktoré sa dajú neobmedzene využívať, ale skôr nežnými, chytrými morskými gigantmi. Po storočiach lovu takmer na pokraji vyhynutia sa mnoho druhov v populácii trochu zotavilo. A okrem niektorých pôvodných obyvateľov loví zvieratá vo väčšom rozsahu iba niekoľko národov. Výskum veľrýb zaznamenal za posledných niekoľko desaťročí rýchly pokrok, mnoho otázok však zostáva nezodpovedaných. Prečo sa Cuvierove veľryby zobákovité potápajú tak hlboko? Prečo veľryby narazia na plytčinu? Ako modrá veľryba kŕmi svoje masívne telo? A ktoré druhy hrozia, že čoskoro zmiznú?

Je väčší ako kosatka, ale morskí biológovia ho dlho prehliadali: Až v roku 2003 japonskí vedci opísali veľrybu omuru (Balaenoptera omurai). Predtým boli exempláre zabité veľrybármi považované za menších zástupcov Brydeovej veľryby. A keďže bol oficiálne uznaný ako samostatný druh, výskum veľryby Omura urobil malý pokrok, kým Salvatore Cerchio z New England Aquarium v Bostone a jeho tím neobjavili a neboli vôbec prvýkrát schopní spozorovať populáciu pri severozápadnom pobreží Madagaskaru. Podľa analýzy DNA veľryby Omura vykazujú medzi sebou porovnateľne nízku úroveň genetickej diverzity, takže sú pravdepodobne dosť zriedkavé. Zdá sa, že zvieratá uprednostňujú relatívne ploché a teplé šelfové vodné plochy, aspoň regionálne, kde filtrujú zooplanktón z vody. Veľryba Omura nie je mimochodom žiadnou extrémnou výnimkou: V posledných niekoľkých desaťročiach boli objavené a popísané niektoré nové druhy veľrýb - napriek svojej veľkosti ich možno v rozľahlosti morí prehliadnuť alebo boli nesprávne priradené k známym druhom. Ďalším príkladom je doposiaľ nepopísaná vorvaňovitá z Tichého oceánu, ktorú japonskí veľrybári pre svoju tmavú farbu označujú ako havraniu veľrybu.
Pravá veľryba severná (Eubalaena glacialis) je jednou z najvzácnejších veľkých veľrýb na zemi. Doteraz sa prakticky nezotavilo z lovu, čo drasticky znížilo populáciu okolo 100 000 zvierat, ktorých bolo kedysi okolo 100 000: iba okolo 300 až 500 exemplárov stále pláva pri severoamerickom pobreží Atlantiku. Európska populácia však pravdepodobne vyhynula. V angličtine sa tento druh nazýva aj „pravá veľryba“, pretože tieto zvieratá boli správnymi morskými cicavcami na začiatku lovu veľrýb. Pomaly sa pohybovali blízko pobrežia, a preto boli ľahko zajatí. Najväčším nebezpečenstvom pre nich je v dnešnej dobe zrážka s loďami. Zrážky za posledných pár desaťročí sú zodpovedné za tretinu všetkých hlásených úhynov veľrýb. Zvieratá často tiež zomierajú, pretože sa zamotávajú do šnúr a sietí. Strata každého jedného exemplára je kvôli malej populácii prekážkou ochrany druhov.
V januári 2016 uviazlo na nemeckom a holandskom pobreží niekoľko veľrýb spermií, hoci podľa pitvy boli zdravé - okrem plastového odpadu v žalúdku, ktorý však podľa veterinárov nevedel k okamžitej smrti. Zvieratá sa pravdepodobne stratili pri svojej migrácii z arktického juhu do Severného mora, kde nenašli dostatok potravy a nakoniec skončili v plytkom šelfovom mori. Takéto uviaznutie sa v zásade môže vyskytnúť na celom svete. Dôvody nie sú zatiaľ úplne objasnené; Diskutuje sa o rôznych veciach, ako napríklad slnečné búrky ovplyvňujúce magnetickú orientáciu zvierat, vojenské sonary, ktoré fatálne narušili ich komunikáciu, alebo chorí jedinci, ktorí ich viedli k záhube. Ľudia sa často snažia týmto vorvaňom pomôcť späť do mora, väčšina však bohužiaľ zomiera na pláži. Pre záchranárov to môže byť dokonca komplikované - keď nafúknuté plyny nafúknu masívne telá. Jatočné telá niekedy explodujú, o čom svedčia pôsobivé videozáznamy. Mŕtve veľryby niekedy preventívne vyhodia do vzduchu.
Veľryby sa v nemeckých vodách vyskytujú len zriedka. Veľryby spermie sa niekedy stratia v Severnom mori, ale potom čoskoro uhynú. Veľryby plutvové a minke tiež nie sú častými hosťami. A delfín skákavý žije v Severnom mori, ale väčšinou sa drží ďalej od nášho pobrežia. Veľmi odlišná situácia je u sviňuchy obyčajnej (Phocoena phocoena), ktorú pri troche šťastia možno pozorovať z pláže Sylt. Pretože tu sa morské cicavce množia a vychovávajú svoje mláďatá. Celková populácia v našom regióne sa odhaduje na 15 000 až 50 000 zvierat, v závislosti od ročného obdobia. Druh teda nie je akútne ohrozený. Avšak sviňuchy prístavné majú v Severnom mori problémy: Zachytávajú sa v rybárskych sieťach a sú považované za citlivé na hluk. Preto utekajú z postihnutých oblastí, keď sú postavené veterné turbíny na mori.
V čase písania tohto článku v Kalifornskom zálive plávalo pravdepodobne iba 30 vaquitas, čiže sviňúch kalifornských. A táto poznámka je dôležitá, pretože tento druh vymiera priamo pred našimi očami: takmer každý mesiac uhynie jedna z týchto malých veľrýb v jednej z rybárskych sietí, ktoré sa používajú na nelegálne sledovanie druhov rýb, ktorým tiež hrozí vyhynutie. Všetky doteraz prijaté protiopatrenia, ako napríklad zákazy rybolovu alebo chránené oblasti, zlyhali, pretože nebolo možné presadzovať miestne zákony. Poslednou nádejou pre morských biológov je preto odvážny plán chytiť zostávajúce sviňuchy kalifornské a držať ich v uzavretom zariadení - napríklad v uzavretom zálive -, kde sa môžu množiť. Špeciálne trénovaní delfíny skákavé majú vystopovať plachých vaquitas a viesť k nim ochrancov zvierat. Tento posledný núdzový klinec by sa mal použiť na jeseň 2017. Dúfajme, že dovtedy nebude neskoro.
Medzi morskými cicavcami vyniká narval (Monodon monoceros) vďaka veľmi zvláštnej vlastnosti: nadmerne veľký špirálovitý kel, ktorý je dlhý až tri metre a vyčnieva z horného pysku. Biológovia si dlho lámali hlavu, na čo je to dobré. Slúži ako sekundárna sexuálna vlastnosť, ktorá má presvedčiť ženy (ktoré zvyčajne nemajú kel) o mužských vlastnostiach? Alebo s tým súperia súperi v súťažiach? Je to zmyslový orgán? Možno je zub tak trochu zo všetkého. Zábery z dronov pri pobreží kanadského územia Nunavut však ukazujú, že určite slúži jednej veci: zvieratá ich používajú na premáhanie potenciálnej koristi. Krátky zubatý pohyb omdlí obete narvala. Takto sa dajú ľahšie chytiť.
Po úplnom dopestovaní môžu modré veľryby (Balaenoptera musculus) dosiahnuť dĺžku viac ako 30 metrov a hmotnosť až 200 ton. To z nich robí najväčší živočíšny druh, aký kedy na zemi žil. Toto mohutné telo musí byť kŕmené a obri to dosahujú takmer výlučne konzumáciou drobných organizmov: planktónu, krilu, zriedka rýb. Výpočty vychádzajú z obrovskej sumy 40 miliónov kôrovcov, ktoré zje modrá veľryba denne - čo je v prepočte asi 3,5 tony krmiva. Ako sa však takémuto zvieraťu podarí pohltiť tieto nesmierne množstvá? V každom prípade otvorenie úst prudko a silno zabrzdí, keď dovnútra vnikne voda a jedlo. S každým pokrokom sa široko otvorené ústa naplnia masou vody, ktorá zodpovedá asi polovici telesnej hmotnosti veľryby. Potom odfiltruje živiny a kôrovce, zatiaľ čo kvapalina prúdi späť do mora. To všetko je veľmi energeticky efektívne: veľryba spotrebuje na „sústo“ 90-krát viac energie, ako spotrebuje na samotný proces stravovania a následné zrýchlenie svojho tela. Aby sa dalo rozhodnúť, či je dúšok vôbec užitočný, majú modré veľryby, rovnako ako ostatné veľryby baleen, na svojich ústach veľmi citlivé senzory, pomocou ktorých merajú hustotu koristi vo vode.
Ako samozrejme musia cicavce, veľryby a delfíny pravidelne prichádzať na povrch, aby sa nadýchli. Niektoré druhy sa napriek tomu dokonca potápajú do večnej temnoty hlbokého mora, aby tam lovili. Najznámejším príkladom sú veľryby spermií, ktoré lovia veľké chobotnice v bezľahkých priestoroch - ich hlavné jedlo. Podľa doterajších poznatkov drží absolútny hlboký potápačský rekord Cuvierova vorvaň obyčajný (Ziphius cavirostris), ktorý môže dorásť až do výšky siedmich metrov a hmotnosti až troch ton. Pomocou satelitného systému ARGOS Gregory Schorr z výskumného kolektívu Cascadia a jeho kolegovia zistili, že najdlhší zaznamenaný ponor trval viac ako dve hodiny a najhlbší dosiahol hĺbku takmer troch kilometrov. Cuvierove veľryby zobákovité sa pravdepodobne tiež živia chobotnicami tam dole, ale o druhoch sa toho vie len málo kvôli ich skrytému spôsobu života.
Veľryby grónske (Balaena mysticetus) žijú ďaleko na severe a majú niekoľko zvláštností: ich hlava zaberá takmer tretinu celej dĺžky tela, ich tuková vrstva je extrémne silná, aby sa prispôsobili chladu - a obzvlášť starnú. Jednotlivé exempláre so životnosťou viac ako 200 rokov sú známe; čo z nich robí najdlhšie žijúce cicavce. Medzi stavovcami ich prekonáva iba niekoľko druhov, napríklad žralok grónsky, ktorý sa môže dožiť až 400 rokov. Veľryby bowhead boli najčastejšími obeťami priemyselného zabíjania kvôli svojim bohatým bublinám a tak ľahko sa lovili. Ale pomaly ich počet opäť rastie: dnes by ich malo byť 5 000 až 8 000 výtlačkov. Miestni Inuiti majú stále povolené používať zvieratá v malom rozsahu a veľmi tradičným spôsobom. Prevažná väčšina bowheadov žije v Tichomorí. Predpokladalo sa, že atlantická populácia už dávno vyhynula, ale mohla prežiť v malom počte - uprostred dlho neznámeho útočiska medzi grónskym ľadovým obalom.