O medveďoch a ľuďoch - WESER-KURIER - novinky z Brém a Dolného Saska
Spolužitie medveďov hnedých a ľudí v Európe nie je všade harmonické. Spúšťačom je väčšinou ľudská chyba, ako je zrejmé v Rumunsku.
Spolužitie medveďov hnedých a ľudí v Európe nie je všade harmonické. Spúšťačom je väčšinou ľudská chyba, ako je zrejmé v Rumunsku.

Hľadanie potravy v kontajneroch
Racadau, okres Brașov (Kronstadt) v rumunských Karpatoch, je jedným z satelitných osídlení medzi mnohými, ktoré boli zasadené do krajiny v časoch východného bloku. So zvláštnosťou: nachádza sa priamo na úpätí husto zalesnenej hory. A les je obrovský. Je to pohorie Piatra Craiului, ktoré charakterizuje oblasť, Königsteinské Alpy, domov vlkov, rysov a medveďov hnedých. Medveď hnedý Ursus arctos je v tme voštiny pravidelne vidieť. Noc čo noc sa prehrabáva v kontajneroch na jedlo - podívaná, ktorá neustále láka turistov i miestnych obyvateľov.
Odhaduje sa, že v rumunských Karpatoch na ploche veľkej ako Bavorsko stále žije asi 5500 medveďov hnedých. Existujú však aj odhady, ktoré sú pesimistickejšie. Tak či onak, je to najväčšia populácia medveďov v Európe mimo Ruska a zďaleka najväčšia populácia v Európskej únii.
Orgány v Brašove reagovali na návštevy medveďa. Odpadkové koše sa vyprázdňujú častejšie; nádoby sa zatvárajú lepšie ako predtým; Znaky varujú pred medveďmi. Ministerstvá sa viac vzdelávajú, aby upriamili pozornosť turistov a cestovných kancelárií na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú medvede.
Prevažne zeleninové jedlo
Medvede sú všežravce a oportunisti, ktorí berú všetko, čo príde. Medvede hnedé sú po ľadových medveďoch najväčšími suchozemskými mäsožravcami, a napriek tomu majú stravu až z 80 percent zeleninovú. Na jar ich môžete vidieť, ako sa pasú, niekedy dokonca bijú po plesku alebo jahňacine. V lete a začiatkom jesene vyhľadávajú bobule, korene, hmyz a orechy. Na konci zimy sú vítané zdochliny a slabé zvieratá. Jej chuť do jedla je obzvlášť skvelá na jeseň; treba pridať zimný tuk. V tejto fáze prejedania sa, známej ako hyperfágia, medvede radi drancujú polia, lámu úly a trhajú mladý dobytok - alebo sa prehrabávajú v odpade.
Podľa svojej povahy sú hnedé medvede plachými samotármi a vlastne kultúrnymi utečencami, ktorí sa vyhýbajú ľuďom. Spravidla trolujú, keď vidia ľudí. Správy severoamerických národných parkov preto odporúčajú turistom, aby si na topánku dali zvonček, aby boli viditeľnejší. Medvede sú krátkozraké; je to ich nos a sluch, ktoré ich vedú vynikajúco. Sú obzvlášť aktívne za súmraku a v noci. Iba na jar a na jeseň sa často zháňajú cez deň.
Prekvapujúce zrážky sú nebezpečné pre zvieratá a ľudí. Na rozdiel od niektorých veľkých mačiek huňaté zvieratá ešte viac provokujú rev a strašidelné pohyby. Nepomáha ani útek. Medvede hnedé dosahujú na krátkej vzdialenosti rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. Dokonca zvládnu 500 metrov za menej ako 40 sekúnd. Začnú klusať až na väčšiu vzdialenosť.
Ochrana pred útokmi
Pred storočiami, keď medvede stále obývali lesy strednej Európy, ľudia verili, že všežravci ušetria tých, ktorí sa pred nimi zmenšili. To boli tí, ktorí sa sklonili: zberači bobúľ, húb a guľatiny. Ušetril vraj aj lovcov, ktorí sa pred ním vrhli na zem. To, čo vyzerá ako povera, nie je v skutočnosti ani jedno. Dnes vieme: Každý, koho napadne medveď, by mal ležať na zemi so založenými rukami cez hlavu a vydávať sa za mŕtveho.
Zvlášť nebezpečné sú stretnutia s medveďmi, ktoré majú so sebou mláďatá. Pes, ktorý je so sebou prinesený, nesie so sebou aj riziká, pretože medvedica ho považuje za vlka, ktorý ju chce zabiť. Citlivé situácie nastávajú aj vtedy, keď sa zviera pokúša brániť jatočné telo. Medvede niekedy skrývajú svoju korisť pod rastlinami a pôdou a potom ich pozorne strážia.
V Rumunsku bolo za posledných sto rokov zaznamenaných 24 smrteľných útokov medveďa. Obeťami boli často neopatrní turisti. Niekedy sa nelegálne utáborili v oblastiach s medveďmi, niekedy sa snažili medvede kŕmiť, niekedy sa medveď, ktorý utiekol z lovu, vrhal na skupinu turistov. V roku 2008 bol v rumunských Karpatoch nemecký turista ťažko zranený medveďom, ktorý hľadal v mužovom stane niečo na jedenie. V medvedích krajinách Taliansku, Francúzsku, Rakúsku a Španielsku nedošlo v rovnakom období k úmrtiu medveďov. Po tom, čo poľovníkov prekvapili zranené medvede, došlo v Škandinávii k dvom smrteľným nehodám.
Medvede hnedé sú veľmi bežné na celom svete. Ich výskyt sa pohybuje od severozápadnej Ameriky po ruský Ďaleký východ, od Iránu po Himaláje, po Čínu a japonský ostrov Hokkaido, od Škandinávie po Grécko, od Turecka po Sýriu a Kaukaz.
Ich počet vo voľnej prírode sa odhaduje na asi 200 000 zvierat; Viac ako 100 000 z nich žije iba v Rusku, 32 000 na Aljaške a 25 000 v západnej Kanade. V Európe - s výnimkou Ruska - podľa environmentálnej organizácie WWF (World Wide Fund for Nature) žije okolo 14 000, desať populácií, rozložených do 26 krajín. Medvede sa nepovažujú za kriticky ohrozené - čo však neznamená, že si ich populácie môžu držať kdekoľvek. V srdci USA je medveď hnedý veľmi zriedkavý; v Európe je situácia zmiešaná. Fínsko, Švédsko, Rusko, Estónsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko a všetky krajiny bývalej Juhoslávie majú zdravú populáciu medveďov. V západnej a strednej Európe, s výnimkou Abruzza, to vyzerá oveľa horšie.
Konflikty v Karpatoch
V niektorých častiach Európy sa ľudia a medvede hnedé dostávajú do nevyhnutných konfliktov. Príťažlivosť, ktorú môžu na medvede pôsobiť úle, dobytčie búdy a neočakávané lúky, je stará niekoľko storočí. Rumunské Karpaty sú ohniskom konfliktu medveďa a človeka. Väčšina ľudí tam stále žije z dreva a alpského poľnohospodárstva. Ľuďom nie je cudzie, že v okolí dedín chodí na lov niekoľko medveďov. Pastieri sa vyzbrojujú kŕdľovými psami; Perá sú dobre zabezpečené. Okrem toho dostávajú medvede Rumunska v lese ďalšie krmivo na podporu loveckého turizmu, ktorý je bohatý na zahraničné meny. Kukurica alebo jatočný dobytok zabráni tomu, aby sa väčšina zvierat neustále objavovala v blízkosti dediny. Rumunské hnedé medvede sú považované za ťažké váhy medzi svojimi európskymi náprotivkami.
Nedávno zverejnená štúdia za účasti Nemeckého centra pre výskum integrovanej biodiverzity v Lipsku, Halle a Jene sa zaoberá škodami spôsobenými medveďmi hnedými v celej Európe. Ako vysvetlil vedec Néstor Fernández, existuje menej správ o škodách z oblastí, kde medvede prijímajú ďalšie jedlo. Útoky na stáda oviec a dobytka alebo včelích úľov sú zjavne hlavne z dôvodu nedostatku potravy. Kompenzačné platby sú menej časté tam, kde je vysoký podiel lesov a málo poľnohospodárskej pôdy. V lesoch, uviedol Fernández, sa veľká populácia medveďov môže nerušene šíriť a menej prichádzať do styku so stádami zvierat. V celej Európe sa ročne uskutoční okolo 3 400 platieb za účelom regulácie škôd spôsobených medveďmi. Je najdrahší v Nórsku.
Len veľmi málo medveďov je agresívnych na človeka. Odborníci rozlišujú medzi škodlivými, problémovými a rizikovými medveďmi. Škodlivé medvede napádajú domáce zvieratá, med alebo ovocie. Hlavnou charakteristikou problémových medveďov je, že sa neboja ľudí. Ak sa nezdržiavajú ďalej alebo dokonca nezaútočia na ľudí, z medveďov sa stanú rizikové medvede. Medveď hnedý, ktorý sa do Bavorska prisťahoval z Talianska v roku 2006, bol považovaný za problémového medveďa. Napriek protestom aktivistov za ochranu prírody a zvierat bolo zviera s prezývkou Bruno zabité po zabití troch desiatok oviec, početných kurčiat a poštových holubov a morčaťa Trixi. Medveď neútočil na ľudí.