Použitie bavlníkového oleja

Bavlnový olej je pôvodne vedľajším produktom pri výrobe bavlny a získava sa z bavlníkových semien lisovaním alebo extrakciou sírouhlíkom.
Bavlnový olej - použitie
Pretože bavlníkový olej obsahuje toxíny ako ropa, musí byť potom rafinovaný, v ktorom je odkyslený, bielený, odgumovaný a odfarbený. Zostáva slamovožltý olej s mierne orieškovou chuťou a zemitou vôňou. Zvyšky (olejový koláč), ktoré po lisovaní zostanú, sa ďalej spracúvajú na krmivo pre dobytok.
Olej sa tiež používa na falšovanie olivového oleja ako vykurovacieho oleja a na výrobu mydla. V potravinách sa bavlníkový olej používa hlavne v krajinách tretieho sveta, kde sa pestujú bavlny, ale v Európe sa nachádza aj v doplnkoch výživy, v medicíne a v kozmetike. Používa sa tiež na výrobu margarínu a ako palivo pre naftové motory.