Tetrov hlucháň je najväčší v Európe kurací vták v profile - lexikón zvierat

hlucháň

  • Tetra hlucháň je veľký a divoký lesný vták. Samce majú nádherné, kovové, lesklé operenie, samice sú hnedasté a biele pásikavé.
  • Kedysi hlucháňa lovila šľachta. Dnes sú vtáky chránené, pretože ich populácia prudko poklesla v dôsledku ubúdajúcich biotopov.
  • Tetrov hlucháň je známy najmä pre svoje pôsobivé správanie pri dvorení.

Tetrov je plachý a citlivý obyvateľ lesa. Ako najväčšia sliepka v Európe bola kedysi obľúbeným poľovníckym zvieraťom, dnes sa však v našich miestnych lesoch vyskytuje len zriedka, pretože populácia krásnych vtákov sa bohužiaľ veľmi znížila. V niektorých regiónoch však možno samca dobre počuť počas dvorenia pri turistike, keď svojou piesňou priláka tetrova hlucháňa.

V našom profile vám poskytneme pohľad na spôsob života fascinujúcich zvierat, kde sa nachádzajú a ako prebieha ich dvorenie.

1. Tetrov hlucháň a tetrov hlucháň vyzerajú veľmi odlišne

Tetrov je krásny vták s dúhovým operením.

Tetrov hlucháň alebo tetrov hlucháň (správny názov druhu) patrí do čeľade bažantovité a do radu hydiny. Je to veľmi veľký vták, ktorý môže dosahovať dĺžku viac ako meter od špičky zobáka po koniec chvosta. Samica tetrova hlucháňa je naopak oveľa menšia a menej nápadne sfarbená. Tetra hlucháňa možno preto ľahko rozlíšiť podľa sexuálneho dimorfizmu.

Rozdiely sme pre vás zhrnuli v nasledujúcom profile:

Vzhľad tetrova hlucháňa
veľkosť 90 centimetrov 60 centimetrov
rozpätie 90 - 120 centimetrov 70 centimetrov
Váha 4 - 5 kilogramov 2 kilogramy
operenie tmavosivá, trblietavé prsia modrozelené, krídla hnedé hnedé a biele perie s čiernymi a bielymi priečnymi pásmi
Špecialita po stranách malá biela škvrna červenohnedý náprsník

Spoločný pre tetrova hlucháňa je červená škvrna nad očami, nazýva sa tiež ruža, ktorá u mužov počas dvorenia zreteľne napučiava. Charakteristické sú operené nozdry a v zime tiež nohy a chodidlá.

1.1. Tetrov hlucháň žije v chladných až miernych oblastiach

Tetra hlucháň je v skutočnosti veľmi rozšírený, jeho biotop sa tiahne od západného Škótska cez severnú Európu až po strednú Sibír. Žije v ľahkých horských lesných oblastiach, ktoré majú vysoký podiel ihličnanov. V Európe väčšinou obýva ihličnaté lesy, ktoré sú vo výške 1000 metrov nad morom.

V strednej Európe a najmä v Nemecku však jeho výskyt veľmi prudko poklesol. Auerwild potrebuje nedotknutú, tichú prírodu, ktorú v Rakúsku a Švajčiarsku nájdete iba v častiach Álp, kde možno nájsť najväčšiu populáciu v strednej Európe. V Nemecku osídľuje hlavne Čierny les s relatívne stabilným inventárom. V Bavorsku žije tiež malá populácia, vrátane pohoria Fichtel a Bavorského lesa.

1.2. Ako ohrozený druh je tetrov hluchý prísne chránený

Tetrí hlucháň je menej farebný, ale má pekný čiernobiely vzor.

Tetrí hlucháň bol kedysi rozšírený v celej strednej a severnej Európe, a preto bol veľa lovený. Bolo to súčasťou veľkej zveri, a preto ho mohla loviť iba vysoká šľachta. V dôsledku rastúceho poklesu jeho prirodzeného prostredia však populácia naďalej klesala. Podľa odhadov zostáva v Nemecku iba asi 1 000 zvierat, aj keď ich počty sa veľmi líšia.

Dôvodom prudkého poklesu tetrova hlucháňa je extrémne obmedzený biotop, ktorý čoraz viac preberajú sídla, poľnohospodárstvo, priemysel a cestovný ruch. Drevený tetrov má vysoké nároky na svoj rozsah a potrebuje veľké, nedotknuté oblasti, ktoré sa hľadajú čoraz ťažšie.

V Nemecku je tetrov hlucháň zvlášť chránený ako druh vtáka, ktorému hrozí vyhynutie. Nachádza sa na „Červenom zozname“ a nemožno ho loviť po celý rok. Je však prísne chránený aj vo zvyšku Európy. Jeho niekoľko zostávajúcich biotopov je podľa nariadenia EÚ označených ako vtáčie rezervácie.

2. Správanie a spôsob života vtáka

Tetrov hlucháň je denný vták, kto rád žije v zmiešaných lesoch, najlepšie tam, kde sú močiare a močiare. Na spánok sa utiahne k spiacemu stromu, ktorý často navštevuje niekoľko nocí za sebou. Cez deň je väčšinou na zemi a hľadá jedlo.

Tetrov je plaché a nenápadné zviera, ktoré ľudia vidia len zriedka. Ak však bol objavený v nejakej oblasti, je možné ho tam pravidelne pozorovať. Sú to vtáky, ktoré sú rezidentmi a zostávajú verní svojmu územiu po celý rok.

Počas letu tetrov hlucháň prekonáva iba krátke vzdialenosti. Štart je obzvlášť ťažký u veľkých vtákov, a preto uprednostňujú ľahké lesy. Lietanie nie je jednou z ich najväčších predností. Preto radšej zostávajú na zemi a snažia sa najskôr uniknúť pešo, aj keď existuje nebezpečenstvo.

2.1. Tetrov hlucháň prežíva zimu s mizivým jedlom

Tetrov je bylinožravec, ktorý sa špecializuje na jedlo, ktoré je obzvlášť bohaté na vlákninu. Tie obsahujú:

  • listy
  • Berry
  • Ihly
  • Púčiky

Počas dvorenia sa tetrov hlucháň veľmi snaží zapôsobiť na ženy.

V lete sa vtáky živia predovšetkým bobuľami, najlepšie čučoriedkami a listami, v zime však ihlami a púčikmi, najmä borovicami a smrekmi. To znamená, že tetrov hlucháň dokáže nájsť dostatok potravy aj v chladných ročných obdobiach. Ako mladé zvieratá sú závislé aj na živočíšnych bielkovinách, takže v ich jedálničku bude istý čas aj hmyz.

Rovnako ako iné kurčatá, aj tetrov hlucháň žerie malé kamienky, ktoré pomáhajú v žalúdku rozbíjať tvrdé ihly a tráviť ich.

2.2. Námluvy sa začínajú spevom

Pieseň tetrova

Hovor pozostáva iba z krátkej strofy, ktorá neobsahuje rafinované melódie ako spevavé vtáky, ale v skutočnosti znie ako praskanie a vrčanie. Má pevnú postupnosť: panoši - trilky - hlavný rytmus - slučky. Zvukovú ukážku nájdete u Federálneho úradu pre ochranu prírody.

Hlucháň obyčajný je známy najmä pre svoj mimoriadny rituál pri dvorení, ktorá sa koná v marci až máji. Počas tohto obdobia párenia je tetrov hlucháň ovládaný výhradne reprodukčným inštinktom. Vo svojom milostnom opojení niekedy natoľko nafúkne, že dokonca stratí všetku plachosť a stane sa agresívnym. Môže dokonca zaútočiť na turistov alebo cyklistov, o ktorých si myslí, že sú votrelcami.

V závislosti od nadmorskej výšky a počasia sa dvorenie začína skôr alebo neskôr v roku. Drevná tetrova začína na nádvornom strome so svojím charakteristickým volaním, ktoré opakuje znova a znova. Začína sa to veľmi potichu, potom sa však stáva čoraz hlasnejším a je ho počuť aj na veľké vzdialenosti v lese.

2.3. Na ženy robí dojem Bodenbalzom

Len čo vyjde slnko, tetrov hluchýň ide na zem a zaujme svoju pôsobivú pozíciu pri dvorení: Chvost nastaví do polkruhu, roztiahne krídla a vzpery okolo alebo sa vznáša vo vzduchu. Každý kohút má určité dvorenie, ktoré navštevuje každé ráno a necháva tam znieť svoju dvornú pieseň.

Akonáhle konečne zapôsobí na ženu svojou reputáciou a správaním, dôjde k páreniu. Tetrov hlucháň nie sú monogamné zvieratá, množia sa s mnohými partnermi.

2.4. Potomok rýchlo utiekol

O mláďatá sa stará iba tetrov hlucháň. Po párení znáša okolo 4 až 10 vajec, ktoré inkubuje v chránenom prízemnom hniezde 4 týždne. Len čo sa mláďatá vyliahnu, opustia hniezdo pod ochranou svojej matky. Prvé tri týždne sa radi zahrievajú so svojou matkou, ale rýchlo sa osamostatnia. Počas tejto doby sú závislí aj od živočíšnej potravy, v dospelosti však majú iba čisto zeleninovú stravu.