Výhody oleja lisovaného za studena; Výživa, poradenstvo v oblasti hormonálnej rovnováhy a fytoterapia
Ľanový olej lisovaný za studena
Ľanový olej je a základný zdroj omega 3 a omega 9 mastných kyselín. Ale sú tiež dôležitým zdrojom vláknina, bielkoviny, mangán, kyselina listová, vitamín B6, horčík, fosfor, lecitín, zinok a meď.

Omega 3 mastné kyseliny sú prospešné pre telo, pretože bunky potrebujú tuk na ochranu membrány. A mozog je tvorený tukmi, a preto potrebuje pre svoje správne fungovanie esenciálne mastné kyseliny. Takže, Omega 3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre fungovanie a štruktúru mozgu a zlepšujú vedomosti, učenie, pamäť, duševný stav a koncentráciu.
Omega 3 mastné kyseliny znižujú hladinu cholesterolu, hypertenziu, krvné zrazeniny a bolesti kĺbov. Mastné kyseliny tiež zabraňujú určitým typom rakoviny a znižujú stres. Sú tiež prospešné pre pokožku, zmierňujú príznaky psoriázy, ekzémov alebo akné.
Ľanový olej je tiež bohatý na ľan vlákno ktorý čistí hrubé črevo od toxických látok a stimuluje trávenie. bielkoviny Ľanový olej je ľahko stráviteľný v tele a obsahuje živočíšne kyseliny, ktoré telo potrebuje.
Ľanový olej je prospešný pre celé ľudské telo, od nervového, kardiovaskulárneho, reprodukčného systému až po obehový systém a imunitný systém. Tu sú niektoré z výhod ľanového oleja:
- predchádza a lieči rakovinu prsníka a hrubého čreva;
- lieči kožné problémy ako sú ekzémy a akné;
- lieči astmu a cukrovku;
- znižuje krvný tlak;
- lieči reumatoidnú artritídu;
- znižuje hladinu cholesterolu;
- stimuluje imunitný systém;
- lieči rany;
- boj proti obezite;
- lieči lupiny;
- zlepšuje vstrebávanie vápnika;
- zmierňuje príznaky alergie;
- lieči depresiu;
- zlepšuje funkciu mozgu;
- zmierňuje príznaky PMS.
Vedľajšie účinky ľanového oleja
Medzi vedľajšie účinky konzumácie olej z ľanových semienok vrátane nadúvania a črevných plynov, príznakov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú na začiatku diéty s týmto olejom. Odporúča sa začať s malým množstvom olej z ľanových semienok a konzumovať viac tekutín. Odporúčané denné množstvo ľanového oleja je 30 ml.
Tekvicový olej lisovaný za studena
Ako dobre vieme, konzumácia tekvicových semien pomáha eliminovať črevné parazity, upcháva žily, reguluje hladinu cholesterolu a stimuluje činnosť obličiek. Majú tiež žľazový a nervový vyrovnávací účinok.
Z tekvicových semien sa dá získať olej, ktorého výhody sú už dávno známe v tradičnej medicíne. Olej sa získava lisovaním lúpaných semien za studena, má tmavozelenohnedú farbu, silnú aromatickú chuť a je bohatý na vitamín E.
- mononenasýtené mastné kyseliny
- polynenasýtené mastné kyseliny: Omega 9, Omega 3 a Omega 6
- vitamíny A, D, E, F, K, B komplex, zinok, vápnik, rastlinné bielkoviny a horčík
- preukázaný účinok na zvýšenie svalového tonusu a pozitívny vplyv na nervové zakončenie
- má protizápalové vlastnosti, zmierňuje opuchy kĺbov a zmierňuje bolesť
- je známy pre svoj antihelmintický účinok a je účinný pri eliminácii črevných parazitov
- pomáha predchádzať alebo zmierňovať alergie, prispieva k pokojnému spánku, môže pomôcť pri ochoreniach žalúdka a pečene
- má antioxidačné vlastnosti, chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a pomáha udržiavať imunitný systém tela
- hrá úlohu v produkcii inzulínu, zvyšuje potenciu mužov a reguluje menštruáciu
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje činnosť srdca
- pomáha predchádzať ochoreniu prostaty, posilňuje močový mechúr
- zvlhčuje, predchádza vráskam a predčasnému starnutiu pokožky
- obnovuje prirodzený jas pokožky
- pomáha zmierňovať akné a menšie podráždenie pokožky
- zabraňuje vzhľadu a zmierňuje strie
- pomáha eliminovať lupiny a pomáha zastaviť vypadávanie vlasov
Vedľajšie účinky tekvicového oleja
- nie sú známe žiadne vedľajšie účinky zodpovednej konzumácie tekvicového oleja
- na terapeutické účely by sa tekvicový olej mal konzumovať vždy na odporúčanie lekára a vždy čo najčerstvejší.
Denná konzumácia 40 ml tekvicového oleja (2 polievkové lyžice) pomáha predchádzať ochoreniu prostaty a znižovať riziko rakoviny prostaty.
Sezamový olej lisovaný za studena
Sezamový olej sa vyrába lisovaním sezamových semien za studena, používa sa hlavne v potravinárskom priemysle.
Málokto vie, že sezamový olej má vynikajúce terapeutické vlastnosti.
Sezamový olej je veľmi olej bohatý na bielkoviny, vitamíny B1, B2, E, vápnik, železo a tuky. Je tiež najodolnejší voči oxidačnému oleju, najtekutejší, má veľmi vysoký bod varu (200 ° C) a nízky bod tuhnutia (-7 ° C).
Polievková lyžica sezamu, s kalorickou hodnotou 53 kcal, obsahuje 1,6 g bielkovín, 1,2 g vlákniny, 2 g sacharidov, 88 mg vápniku, 57 mg fosforu, 42 mg draslíka, 32 mg horčíka, ale aj zinok, selén, železo a sodík.
Sezamový olej je bezpečným zdrojom vitamínov, živín, minerálov a lipidov. To je tiež dôvod, prečo sa sezam čoraz viac využíva v potravinárskom a kozmetickom priemysle. K dobrej povesti prispieva aj kyselina listová (vitamín B 9), ktorá je nevyhnutná pri tvorbe buniek, a tiež lecitín, ktorý je cennou živinou. pre nervový, endokrinný a kardiovaskulárny systém.
Sezamový olej sa odporúča na ošetrenie:
- ampotentei,
- kožných chorôb,
- oslabených pľúc,
- chronickej zápchy,
- amenorey a dysmenorey,
- zápal ďasien, degradácia zubov,
- strata vlasov,
- krehké kosti a osteoporóza.
- chronického kašľa;
- zmiernenie príznakov reumatoidnej artritídy
- ochrana pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami
- zníženie krvného tlaku. rotácia proti UV lúčom
- udržiavanie zdravia a krásy pokožky;
- znižuje hladinu cholesterolu
Sezamový olej v kozmetike
Ak je sezamový olej prospešný pre konzumáciu z toľkých hľadísk, je ľahké pochopiť, že pri kozmetických ošetreniach bude mať zázračné účinky.
Medzi nimi uvádzame niektoré z jeho vlastností:
- vynikajúci zmäkčovač;
- upokojujúci;
- zabraňuje hromadeniu tuku na pokožke;
- reštrukturalizuje a zvlhčuje pokožku;
- oneskoruje proces starnutia pokožky;
- poskytuje slnečnú ochranu a predchádza škodlivým účinkom dlhodobého alebo nevhodného slnečného žiarenia;
V tradičnej čínskej medicíne sa sezamový olej používa aj na zmiernenie bolesti spôsobenej tendinitídou, artritídou a kolitídou, ako aj na zmiernenie príznakov syndrómu dráždivého čreva.