Výhody oleja z čajovníkového oleja
Prehľad
Olej z čajovníkového oleja je éterický olej extrahovaný z listov rastliny Melaleuca alternifolia, rastliny pochádzajúcej z Austrálie. Olej z čajovníkového oleja má antiseptické vlastnosti a používa sa ako doplnková liečba pri liečbe rán a prevencii ich infekcie.

Uskutočnilo sa veľa laboratórnych štúdií, ktoré preukázali antiseptické, antimikrobiálne a protiplesňové účinky tohto oleja (vďaka jeho účinným látkam), najmä pokiaľ ide o boj proti plesňovým infekciám, akné alebo vaginálnym infekciám. Olej sa používal ako doplnkové ošetrenie pri liečbe chirurgických rán, popálenín a pri ošetrovaní zubov.
Olej z čajovníkového oleja je účinný proti niektorým kmeňom Staphylococcus aureus, ktoré deaktivuje, ak sa použije v koncentrácii 10%.
V súčasnosti je k dispozícii veľa dermatologických produktov, ktoré obsahujú ako aktívny produkt olej z čajovníkového oleja, vrátane mydiel, šampónov, balzamov na pery, pleťových krémov a mastí alebo dokonca zubných pást, pretože sa olej považuje aj za kozmetický prípravok.
Olej sa zvyčajne používa zriedený a neodporúča sa na perorálne podanie, pretože môže byť toxický. Zlúčeniny oleja z čajovníkového oleja sú zodpovedné za jeho prospešné účinky.
Ich zoznam je veľmi pestrý a obsahuje hlavne:
- Terpinen-4-ol: je obsiahnutý v takmer 50% v oleji z čajovníka a považuje sa za hlavnú účinnú látku;
- Rozsah Terpinen: 30%.
Zostaňte informovaní o vývoji epidémie koronavírusov v Rumunsku! Chráňte sa a chráňte ostatných dodržiavaním preventívnych opatrení odporúčaných úradmi.
Obsah článku
Použite
Olej z čajovníkového oleja sa často používa na ošetrenie povrchových rán a poranení, popálenín (vrátane popálenín od slnka), akné, plesní nôh, ľahkých plesňových infekcií, vaginálnej kandidózy alebo porúch dýchacích ciest (ak sa pridáva do odparovača). . Aj keď sa väčšina štúdií uskutočňovala v laboratóriu, odborníci si sú istí antimikrobiálnou úlohou oleja z čajovníkového oleja.
Olej z čajovníkového oleja sa používa v mnohých dermatokozmetických výrobkoch:
- V pleťových krémoch proti Staphylococcus aureus (v koncentrácii 10%);
- V šampónoch proti lupinám (v koncentrácii 5%);
- V protiplesňových krémoch na ošetrenie dermatofytov;
- V topických antikandidózových prípravkoch;
- V krémoch odporúčaných pri liečbe stredne ťažkého akné (v koncentrácii 5%).
Olej z čajovníkového oleja je tiež integrovaný do zubných výrobkov: zubných pást a ústnych vôd. Ak je účinnou látkou v takýchto výrobkoch, pacienti by mali byť veľmi opatrní, aby ich neprehltli.
Bezpečnosť
Odborníci sa domnievajú, že čajovníkový olej je pre pokožku a miestne podanie veľmi bezpečný a môže sa na pokožku nanášať každý deň. Ak je olej aplikovaný v čistom stave, v koncentrácii 100%, môže spôsobiť lokálne podráždenie.
Existuje tiež určité percento pacientov, najmä pacientov s atopickým alergickým terénom, u ktorých sa po aplikácii prípravku s obsahom éterického oleja vyvinie kontaktná dermatitída. Ak existuje nebezpečenstvo takejto reakcie, najmä ak pacient vie, že má v anamnéze alergie, je najbezpečnejšie aplikovať prípravok na veľmi malú oblasť, prípadne na zápästie a počkajte, či dôjde k miestnej reakcii alebo nie.
Olej z čajovníkového oleja je možné riediť inými prírodnými organickými zlúčeninami, aby si zachoval svoje vlastnosti, ale znížil svoju koncentráciu. Najčastejšie sa riedia pomocou olivového oleja, rastlinného oleja alebo kokosového oleja. Zatiaľ nebolo stanovené, aká je odporúčaná dávka oleja z čajovníkového oleja, ale väčšina štúdií sa uskutočňovala s koncentráciami oleja 5 - 10%.
Aj keď pri určitých plesňových infekciách možno použiť čisté výrobky so 100% koncentráciou, v súčasnosti dostupné výrobky obsahujú najčastejšie olej zriedený neaktívnymi prísadami. Aj keď sa miestne podanie kože považuje za bezpečné, toto pozorovanie neplatí pre orálne podanie.
Špecialisti varujú pacientov, aby neprehĺtali prípravky obsahujúce olej z čajovníkového oleja, pretože môžu nastať toxické účinky. Boli popísané reakcie na podráždenie žalúdka (pálenie záhy, vracanie, hnačka), halucinácie a závraty, zmätenosť alebo dokonca vyrážka.
Olej z čajovníka sa tiež neodporúča používať v intraarikulárnych prípravkoch, pretože môže mať vplyv na vnútorné ucho.
V súčasnosti sa diskutuje o výsledkoch štúdie, ktorá prezentovala možnosť gynekomastie u chlapcov v súvislosti s podávaním produktov obsahujúcich levanduľu a čajovníkový olej. Hladiny týchto látok však boli toxické, nie také, aké sa odporúčajú používať v obvyklých prípravkoch, a zdá sa, že nebezpečná bola skôr levanduľa, a nie čajovníkový olej.
Štúdie zatiaľ neposkytli veľavravné údaje, ktoré by odporúčali podávanie čajovníkového oleja počas tehotenstva a laktácie. Pokusy na laboratórnych zvieratách naznačujú, že pri použití produktov z čajovníkového oleja by sa malo pri narodení postupovať opatrne, pretože sa zdá, že to ovplyvňuje spontánne kontrakcie maternice, čo by teoreticky mohlo ohroziť zdravie matky a plodu. nebezpečenstvo.
Olej z čajovníkového oleja robí zázraky pre vaše zdravie
Vlastnosti borovicového oleja
Ako vám pomôžu lekárnici, keď čelíte zdravotným problémom?
Dojčiacim ženám sa neodporúča nanášať krémy alebo iné výrobky z čajovníkového oleja na oblasť pŕs alebo bradaviek, pretože účinné látky sa môžu vstrebávať do obehu novorodenca.
Zapamätať si!
Pacientom sa odporúča, aby sa v prípade, že sa rozhodnú pre prírodnú liečbu, vždy poradili so svojím lekárom, pretože nie všetky lieky sa môžu podávať bez rizika systémových vedľajších účinkov. Niektoré produkty môžu nepriaznivo ovplyvniť klinický priebeh ochorenia alebo môžu interagovať so základnou liečbou, čo znižuje jej účinnosť.