BIO panenský ricínový olej
Ricinus communis

100% organický olej získaný lisovaním za studena z ricínových semien (Ricinus communis), bez prísad.
Na vonkajšie použitie.
Ricínový olej sa extrahuje lisovaním za studena z ricínových semien (Ricinus communis), ktorých vonkajšia škrupina bola odstránená. Táto starodávna rastlina pochádza z Indie, Afriky, Blízkeho východu a ďalších trópov. Dnes je to bežná rastlina v mnohých krajinách. Aj keď má tiež okrasný vzhľad, všeobecne sa pestuje ako zdroj oleja.
Aj keď Čína a Brazília sú hlavnými producentmi tohto závodu, India predstavuje 60% svetovej produkcie. Veľké množstvo ricínových semien sa vyrába aj v Etiópii, Paraguay, Thajsku, Vietname, Južnej Afrike, Angole a na Filipínach.
Ricínový olej sa v tradičnej medicíne používa už stovky rokov. Používa sa tiež v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti vrátane rúžov, výrobkov starostlivosti o pokožku a mydiel do kúpeľa.
Vlastnosti a výhody
Ricínový olej má jasný, mierne nažltlý vzhľad, je horľavá kvapalina, hustá a viskózna, s charakteristickým bylinným a drevitým zápachom. Aj keď je prakticky bez chuti, má ľahkú a trochu nepríjemnú chuť, ktorá je pre ricínový olej jedinečná.
Vďaka vysokému obsahu hydroxy mastných kyselín je ricínový olej nerozpustný v tukoch, má vysokú polaritu a je preto úplne rozpustný v etanole v kombinácii s alifatickými uhľovodíkmi, avšak ľahko sa nemieša.
Ricínový olej obsahuje približne 80-85% triglyceridov nenasýtenej kyseliny ricínolejovej (triricinoleín), ako aj glyceridy rôznych C18 mastných kyselín a prchavé zlúčeniny, ako je kyselina octová, heptanal, oktanal, hexanal, styrén, alfa-pinén a cyklohexán karboxylovej kyseliny. . Zloženie mastných kyselín v oleji pozostáva z asi 77 - 83% kyseliny ricínolejovej, kyseliny linolovej 3 - 5%, asi 4 - 9% kyseliny olejovej, kyseliny palmitovej 1 - 2% a kyseliny stearovej 1 - 3%. Obsahuje tiež stopy kyseliny vakcínovej, ako aj kyselín alfa-linolénovej, arachidovej a eikozénovej.
Medzi ďalšie zložky ricínového oleja patria voľné mastné kyseliny medzi 0,75 a 3,0%, s obsahom vody 0,25 až 0,5% a rôznymi nečistotami v rozmedzí od 0,01 do 0,2%.
Ricínový olej sa bežne používa v kozmetickom priemysle, vo výrobkoch, ako sú farby na vlasy, výrobky na starostlivosť o vlasy, maskara atď. vďaka svojej vysokej viskozite a rozpustnosti v etanole.
V kozmetike a výrobkoch na starostlivosť o pokožku sa ricínový olej používa ako zmäkčovadlo, ktoré udržuje pokožku hebkú a zamatovú. Je to tiež biologicky odbúrateľný ekologický olej, ktorý má v našom modernom svete mnoho využití.
Okrem toho sa pridáva do kúpeľových olejov s emulgátormi na upokojenie suchej pokožky. Vďaka svojej vysokej penetrácii v medzibunkových priestoroch sa často používa na ošetrenie lupín, jaziev, pečeňových škvŕn a hemoroidov.
Ricínový olej sa tiež používa ako surovina pri výrobe rúžov, šampónov a kozmetiky, hlavne kvôli svojim zvlhčovacím vlastnostiam a zvláčňujúcemu účinku na pokožku a vlasy, vďaka obsahu triricinoleínu.
Ricínový olej má veľa vlastností, vďaka ktorým je ideálny na použitie v kozmetike. Používa sa ako zvlhčovač, pretože zachytáva vlhkosť zo vzduchu a vďaka svojej schopnosti viazať vodu udržuje vlhkosť blízko povrchu pokožky. V niektorých kozmetických výrobkoch sa ricínový olej používa ako zahusťovadlo, čo umožňuje stabilnejšiu zmes zložiek.
Jemnosť ricínového oleja je ďalšou známou vlastnosťou. Na rozdiel od určitých syntetických zložiek, ktoré dráždia alebo spôsobujú zápal pokožky, sa ricínový olej považuje za šetrný k pokožke. Po použití ricínového oleja sa zriedka vyskytujú podráždenia pokožky alebo alergické reakcie, čo z neho robí vhodnú voľbu pre výrobcov kozmetiky.
Ricínový olej sa po celom svete používa na liečbu najrôznejších zdravotných problémov už tisíce rokov. Starí Egypťania používali ricínový olej na ošetrenie podráždenia očí a ako prostriedok na starostlivosť o pokožku. V Indii bol ocenený pre svoje liečivé vlastnosti pokožku, upokojujúce zažívacie, antibakteriálne a okrem toho, že sa bežne používa v tradičných postupoch ajurvédskej medicíny.
Po celé storočia, pri prvých príznakoch choroby, mnohí rodičia a starí rodičia dávali svojim deťom lokálne alebo interne koliesko, aby prirodzene stimulovali imunitné funkcie a urýchľovali hojenie. Rastlina, z ktorej boli získané ricínové semená, Existujú dôkazy, ktoré ukazujú, že pred mnohými rokmi sa táto rastlina volala „Palma Christe“, pretože tvar listov rastliny údajne pripomína Kristovu dlaň.
Aj keď sa v priebehu histórie najpopulárnejším spôsobom použitia ricínového oleja stalo liečenie kožných infekcií, znižovanie zápchy a zlepšovanie vzhľadu vlasov, nedávny výskum ukázal, že má ešte dôležitejšie aplikácie na podporu imunitného systému.
Ricínový olej je mastný neprchavý olej, ktorý pochádza zo semien ricínovej rastliny (Ricinus communis), ktorá patrí do čeľade burín (Euphorbiaceae). Ricínový olej je veľmi hustý a má farbu od čírej po jantárovú alebo nazelenalú. Má miernu vôňu a chuť.
Hovorí sa, že ricín je jednou z najstarších kultúrnych rastlín. Mnoho výhod ricínového oleja spočíva v jeho chemickom zložení. Je klasifikovaný ako typ triglyceridovej mastnej kyseliny a takmer 90% jej obsahu mastných kyselín predstavuje špecifická a vzácna zlúčenina nazývaná kyselina ricínolejová. Ricínový olej sa považuje za jedinečný olej, pretože kyselina ricínolejová sa nenachádza v príliš veľa ďalších látkach, najmä v takom koncentrovanom množstve. Ricínový olej je možné získať buď lisovaním ricínových semien za studena alebo rafináciou (ako slnečnicový olej).
Podľa správy publikovanej v International Journal of Toxicology sa ricínový olej používa vo viac ako 700 kozmetických výrobkoch. Ricínový olej obsahuje okrem svojej primárnej zložky, kyseliny ricínolejovej, aj určité užitočné soli a estery, ktoré pôsobia hlavne ako látky upravujúce pokožku. Zároveň pomáha stabilizovať textúru a konzistenciu výrobkov, a preto sa ricínový olej používa pri mnohých kozmetických ošetreniach, starostlivosti o vlasy a pokožku. Pri vnútornom použití sa olej hydrolyzuje v tenkom čreve pankreatickými enzýmami, čo vedie k uvoľňovaniu glycerolu a kyseliny ricínolejovej spolu s ďalšími prospešnými metabolitmi.
Ricínový olej obsahuje mnoho prospešných zložiek, vrátane mastných kyselín, flavonoidov, fenolových zlúčenín, aminokyselín, terpenoidov a fytosterolov. Tieto rôzne zlúčeniny poskytujú oleju nasledujúce vlastnosti a potenciálne zdravotné výhody:
- Antidiabetikum
- Protizápalové
- Antimikrobiálne
- Antioxidanty
- Hepatoprotektor (schopnosť zabrániť poškodeniu pečene)
- Uvoľnenie voľných radikálov
- Hojenie rán
Ricínový olej a ďalšie časti rastliny sa v tradičnej medicíne používali pri nasledujúcich zdravotných problémoch:
- Poruchy brucha
- Artritída
- Bolesť chrbta
- Zápcha
- Bolesť svalov
- Parazitárne infekcie
- Chronické bolesti hlavy
- Bolesť v močovom mechúre
- Predmenštruačný syndróm
- Reuma
- Poruchy spánku (nespavosť)
Jedným z hlavných dôvodov, prečo má ricínový olej silné účinky na posilnenie imunity, je to, že podporuje lymfatický systém tela. Najdôležitejšou úlohou lymfatického systému, ktorý sa šíri po tele malými tubulárnymi štruktúrami, je to, že absorbuje a odvádza prebytočnú tekutinu, bielkoviny a odpad z našich buniek.
Lymfatické uzliny umiestnené v týchto tubách fungujú ako prirodzené filtre tela na toxíny a tiež pumpujú protilátky, keď sme chorí. Ak ste niekedy mali zväčšenú lymfatickú uzlinu (napríklad hrdlo), je to známka toho, že sa uvoľňuje vysoká hladina protilátok na boj proti infekcii v blízkosti tejto oblasti.
Ak lymfatický systém nefunguje správne, môže to nakoniec viesť k zlyhaniu mnohých zdravých buniek a pravdepodobne k degenerácii a zničeniu orgánov. Napríklad zlá lymfatická drenáž srdca súvisí s poškodením tkaniva, ktoré sa môže zhoršiť alebo pridať k srdcovým chorobám.
Ricínový olej môže pomôcť zlepšiť lymfodrenáž, prekrvenie, zdravie týmusovej žľazy a ďalšie funkcie imunitného systému.
Zdá sa, že ricínový olej pomáha produkovať primerané hladiny lymfocytov, ktoré sa uvoľňujú a ukladajú v lymfatickom tkanive týmusovej žľazy, slezine, lymfatických uzlinách a tkanive pozdĺž tenkého čreva. Lymfatický systém ovplyvňuje aj obehový a tráviaci systém, a preto sa ricínový olej niekedy používa na podporu zdravia srdca a na liečbu zažívacích problémov, ako je napríklad zápcha.
Schopnosť ricínového oleja pozitívne ovplyvňovať náš lymfatický systém pravdepodobne znamená lepšiu celkovú cirkuláciu a stimuláciu zdravia hlavných orgánov, ako je srdce.
Ako už pravdepodobne viete, krása znamená viac ako hladká pokožka; Zdravie pokožky je často odrazom zdravia čreva, imunitného systému a hormonálnej rovnováhy. Zaťaženie pokožky chemickými prísadami, ktoré sa nachádzajú v produktoch starostlivosti o pleť zakúpených v obchode, zvyčajne skryje iba skutočné zdravotné problémy. Ricínový olej je úplne prírodný a neobsahuje syntetické chemikálie (samozrejme, pokiaľ používate 100% čistý čistý ricínový olej), ale je bohatý na zložky stimulujúce pokožku, napríklad mastné kyseliny. Aplikácia ricínového oleja na suchú alebo podráždenú pokožku môže skutočne pomôcť dobrej hydratácii.
Ricínový olej môže pomôcť pri hojení rán vďaka svojim zvlhčovacím vlastnostiam, ako aj antimikrobiálnym a antibakteriálnym vlastnostiam. Štúdie in vitro preukázali, že ricínový olej je účinný proti mnohým typom baktérií, vrátane Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa.
Ricínový olej je prírodný stimulant používaný na vyvolanie pôrodu. Po celé storočia dostávali tehotné ženy ricínový olej perorálne, aby pomohli urýchliť kontrakcie maternice. V skutočnosti je to jedna z najpopulárnejších látok používaných v iných ako lekárskych zariadeniach na vyvolanie pôrodu. Dôvod, prečo ricínový olej môže urýchliť kontrakcie maternice, je ten, že kyselina ricínolejová v oleji môže aktivovať prostanoidné receptory EP3 v maternici.
Nevýhodou perorálneho použitia ricínového oleja (a dôvodom, prečo sa v nemocniciach často nepoužíva) je, že niektoré ženy po požití pociťujú nevoľnosť.
Ako prírodné antibakteriálne činidlo pôsobí ricínový olej na stimuláciu zdravia pokožky podobne ako kokosový olej. Je tiež dobrým zvlhčovačom pokožky a má protizápalový účinok.
Ak sa chcete akné zbaviť navždy, musíte sa dostať k zdroju problému. Ricínový olej je prírodným liekom na mierne akné. Pretože preniká hlboko do pokožky, bojuje proti preplneniu baktériami, ktoré môžu upchávať póry, a zároveň zjemňujú a zvlhčujú podráždenú pokožku. Navyše, ako som už spomínal, preukázalo sa, že ricínový olej je účinný v boji proti Staphylococcus aureus, pretože akné je bežne spôsobené týmto kmeňom baktérií.
Tu je niekoľko spôsobov, ako zlepšiť zdravie pokožky pomocou ricínového oleja:
Ricínový olej funguje ako mierne prírodné preháňadlo, keď sa podáva orálne. Jeho aktívna zložka, kyselina ricínolejová, sa uvoľňuje v čreve, kde pomáha tráveniu, vstrebávaniu živín a čisteniu tráviaceho systému.
Ricínový olej sa často používa ako prírodná liečba na liečbu bolesti spôsobenej artritídou alebo zápalom kĺbov. Má prirodzené protizápalové vlastnosti, čo z neho robí ideálny masážny olej, ktorý je možné nanášať na bolestivé kĺby, svaly alebo tkanivá. Štúdie preukázali, že lokálna aplikácia kyseliny ricínolejovej (hlavnej zložky ricínového oleja) „má významné analgetické a protizápalové účinky“.
Vyskúšajte masírovať bolestivé miesta ricínovým olejom a potom ich zabaľte teplou vodou, aby ste zvýšili absorpciu a odtok. Použite tento postup dvakrát týždenne a uvidíte výsledky znížením bolesti.
Rovnako ako kokosový olej, aj ricínový môže pomôcť vlasom rásť rýchlejšie, silnejšie, silnejšie a lesklejšie. Masírujte vlasy a pokožku hlavy mierne zahriatym ricínovým olejom, čím zlepšíte prekrvenie folikulov a podporíte ich rast. Môžete sa pokúsiť vyrobiť masku na vlasy tak, že si olej nanesiete na korienky a zľahka masírujete, kým všetky vlasy nezakryjete, potom ich zopnete a necháte cez noc zakryté, potom ich môžete umyť.
Ricínový olej sa môže používať niekoľkými spôsobmi: orálne, topickou aplikáciou na pokožku alebo masážou. Rovnako ako pri použití éterického oleja alebo iného ošetrenia pokožky, akýkoľvek olej, ktorý používate alebo konzumujete, by mal mať najvyššiu kvalitu, aby sa zaistila bezpečnosť a účinnosť. Preto odporúčame na vonkajšie použitie použiť panenský ricínový olej získaný lisovaním za studena. Na vnútorné použitie odporúčame kúpiť ricínový olej v lekárňach alebo v obchodoch so zdravou výživou, ktoré na štítku uvádzajú, že sa môžu užívať aj ústne.
Ricínový olej je všeobecne uznávaný ako bezpečný na miestne aj domáce použitie.
Použitie príliš veľkého množstva ricínového oleja je určite riziko a môže okrem iných problémov spôsobovať zažívacie ťažkosti, ako sú hnačky alebo kŕče. U niektorých ľudí sa pri užívaní ricínového oleja objavujú nevoľnosti a príznaky mierneho podráždenia črevnej sliznice. Ricínový olej patrí do kategórie X pre tehotné ženy, takže ak ste tehotná, nemali by ste ho užívať na vyvolanie pôrodu bez toho, aby ste sa najskôr poradili so svojím lekárom.
Možné sú alergické reakcie na ricínový olej (používaný lokálne alebo interne), preto vyhľadajte lekársku pomoc, ak si myslíte, že máte závažnú alergickú reakciu. Pri použití lokálneho ricínového oleja je dobré začať pomaly a pred nanesením väčšieho množstva vykonať kožný test na malom mieste pokožky a tiež ho držať mimo očí, nosa a detí. a domáce zvieratá.
Ak užívate akýkoľvek liek alebo máte nejaké ťažkosti, pred použitím ricínového oleja sa vždy poraďte so svojím lekárom.
Okamžite povedzte svojmu lekárovi, ak sa u vás po užití ricínového oleja vyskytne niektorý z nasledujúcich nepravdepodobných, ale veľmi závažných vedľajších účinkov: nevoľnosť/zvracanie/pretrvávajúca hnačka, krvácanie z konečníka, svalové kŕče/slabosť, nepravidelný srdcový rytmus, závraty alebo zmätenosť.