Bodliak cenný pre pokožku a telo Kneipp

Stručne
Bežné názvy: Svetlica, svetlica
Rodina: Asteraceae
Pôvod: Pravdepodobne z Malej Ázie alebo Blízkeho východu; z dnešného Turecka sa bodliak rozšíril v oblasti Stredomoria a do Európy sa dostal s Rimanmi.
Pestovateľské oblasti: USA, Austrália, Grécko, Turecko, India
Vedecké meno: Carthamus tinctorius L.
Botanika: Bodliak je jednoročná, 10 až 60 centimetrov vysoká rastlina so silnými koreňovými koreňmi. Holé, mäkké listy sú na okraji jemne tŕnisté. Svetlicové kvety sú najskôr červeno-žlté a neskôr výrazne oranžové.
Doba kvitnutia: Od polovice júla
Čas zberu: Augusta až septembra
Použité časti rastlín: Svetlicový olej sa získava zo semien lisovaním alebo extrakciou.

Historické a populárne použitie
Na začiatku bola farba: Už v 4. tisícročí pred naším letopočtom starí Egypťania pomocou kvetov bodliaka farbili plátna múmie a ďalšie textílie pomocou karthamínu, ktorý obsahujú.

Až do 18. storočia farbiari používali žltooranžové kvety ako dodávateľov farbív a až potom sa uchýlili k syntetickým annilínovým farbivám. Okrem toho sa olej extrahovaný zo semien rastliny používal na všetky druhy mastí a ako lampový olej.
Využitie dnes
Pestovanie bodliakov zažilo od konca 20. storočia svetovú renesanciu. Primárne za to môžu lekárske a farmaceutické výhody svetlicového oleja: Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín sa používa ako diétna potravina a môže mať pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu.

Svetlicový olej je dnes jedným z najkvalitnejších olejov a má najvyšší podiel kyseliny linolovej (okolo 80 percent) zo všetkých doteraz známych rastlinných olejov. V kozmetike je svetlicový olej vhodný napríklad na výrobu mydla a ako zvlhčovač do kúpeľových olejov alebo sprchovacích gélov. Zmiešaná pokožka, ktorá je mastná alebo náchylná na zápal, môže tiež ťažiť zo svetlicového oleja.
Už vedel?
Zdravý svetlicový olej nie je odolný voči teplu - a preto by sa nemal používať na vyprážanie. Ak ju zohrejete, potom iba krátko na parenie alebo na varenie. Inak je najlepšie použiť ich na zjemnenie jedál a ako šalátový olej.