Čierny kmín - efekt; Možné aplikácie
Čierny kmín je jednou z najstarších známych liečivých rastlín. Aj keď v súčasnosti neexistuje schválenie ako lieku, štúdie naznačujú veľké liečivé účinky a dávajú nádej na ďalšie terapeutické aplikácie v budúcnosti. Dnešok platí Čierny kmín ako doplnok výživy, ktorý sa ponúka v rôznych dávkových formách. V zdravej kuchyni Čierny kmín ako potravina možno použiť, s ktorými sa dajú jedlá lahodným spôsobom zjemniť. Predstavujeme vám čierny kmín, ktorý mimochodom nemá botanicky nič spoločné s našim domácim korením (lúčnym) a s indickým kmínom.

Rastlina čierny kmín
Pravý čierny kmín má botanický názov „Nigella sativa“ a je jedným z čeľade pryskyřníkovitých. Rastlina, ktorá pôvodne pochádza z južnej a juhovýchodnej Ázie, severnej Afriky a južnej Európy, sa dnes pestuje v mnohých častiach sveta. Stáva sa asi 30-60 centimetrov vysoká a má bylinkový habitus. Jeho biele kvety vyzerajú mimoriadne jemne. Nespočetné kompaktné semená vyrastajú z kvetov v takzvaných „folikuloch“, ktoré sú veľké dva až štyri milimetre a majú trojuholníkový tvar. Jeho hnedočierna farba dáva čiernemu kmínu meno. Sú to práve tieto Semená, ktoré sa používajú ako na varenie, tak aj ako terapeutické činidlo. Môžu sa zberať od júla do septembra.
Zaujímavé fakty o čiernom kmíne
Po tisíce rokov sa o čiernom kmíne nielen uvažovalo Korenie, ale aj ako Liečivá rastlina. V tradičnej indickej medicíne ajurvédy je čierny kmín stále veľmi dôležitý. V severnej Afrike sa malé čierne semienko považuje za drogu lásky, egyptská kráľovná Nefertiti údajne používala na starostlivosť o krásu tinktúry z čierneho kmínu a na liečivú silu rastliny sa spoliehajú aj známi liečitelia ako Paracelsus alebo Hildegard von Bingen. Čierny kmín mal už dávno dokonca mýtický význam: bol darovaný faraónom v starom Egypte ako pohrebný dar na cestu do ríše večného života. Prorok Mohammed mal povedať, že „všetky choroby okrem smrti“ by mali byť schopné liečiť čierneho kmína. V 18. storočí sa na predtým populárne terapeutické činidlo v Európe takmer zabudlo, než ho objavil lekár Dr. Peter Schleicher (1) bol „znovuobjavený“. Rastlina, ktorá bola znovu a znovu tak cenená, musí mať čo ponúknuť.
Zloženie a účinky čierneho kmínu
Aké formy podávania čierneho kmínu existujú?
Ako už bolo spomenuté, používajú sa iba semená čierneho kmínu (Semen Nigellae). „Habba el Baraka“, jeho egyptské meno, znamená v nemčine „prospešné semeno“. Používa sa buď celý, alebo sa z neho vyrába olej z čierneho kmínu (Nigellae sativae oleum). Ak si malé semiačka pretriete medzi prstami, vyjde aromatický olej. Semená (celé alebo jemne granulované) a olej sú najbežnejšie dávkové formy. Olej sa ponúka čistý vo fľašiach alebo vo forme kapsúl. Okrem toho existujú homeopatické (guľôčky) a spagyrické (tinktúra) formy prípravy.
Vďaka výraznému pozitívnemu účinku na pokožku je čierny olej veľmi obľúbený aj ako súčasť kozmetických výrobkov (krémy a masti, mydlo) alebo v prípade, že je aplikovaný čistý ako prostriedok proti starnutiu.
Ako sa používa čierny kmín?
Monografia príslušných komisií (E alebo WHO) zatiaľ neexistuje. Preto sa čierny kmín iba považuje za Korenie a doplnok výživy. Početné vedecké štúdie, ktoré sa touto rastlinou zaoberali v poslednej dobe, sa týkajú predovšetkým použitia a účinkov čierneho oleja. Výsledky sú celkom pozitívne a poukazujú na oblasti onkológie, reumatológie, pľúcnej medicíny a infekčných chorôb. Recenzia bola uverejnená v časopise Journal of Physiology and Pharmacology v decembri 2016. (2) Poďme sa však pozrieť na možnosti, ktoré pre nás dnes už existujú a ktoré nám môžu poskytnúť zdravé účinné látky z čierneho kmínu.
Čierny kmín v kuchyni
The Chuť semien čierneho kmínu je aromatická, mierne horkasto horká a trochu pripomína čerstvé oregano. Vôňa pripomína aníz. Celé alebo mleté z nich pripravujú dusené omáčky, omáčky, zeleninové a mäsové jedlá, kastróly a dokonca aj dezerty vynikajúcou pochúťkou s miernym orientálnym nádychom. Semená na plochom chlebe sú dobre známe.
Olej, ktorý je vzhľadom na svoju zložitú výrobu pomerne drahý, je vynikajúcou zálievkou do šalátov, zeleninových jedál alebo antipasti.
Čierny kmín ako liek
Terapeutické atribúty prisudzované čiernemu semenu sú nasledujúce
- antioxidant
- antibakteriálne
- antitrombotikum (proti krvným zrazeninám)
- liek proti bolesti
- zníženie hladiny cukru v krvi
- protinádorový
- bronchodilatátor
- spazmolytikum
- pečeňové ochranné Potenciálne oblasti použitia sú rovnako rozmanité ako prisudzované účinky. V empirickej a ľudovej medicíne sa používa najmä čierny kmín proti alergiám, astme, neurodermatitíde a psoriáze, proti gastrointestinálnym ťažkostiam a proti zápalovým ochoreniam použité. Čaj z čierneho kmínu vyrobený z drvených semien má údajne krvný čistiaci a tráviaci účinok.
Rôzne ďalšie oblasti použitia sa zatiaľ nepovažujú za bezpečné. Najosvedčenejšie a najskúšanejšie liečebné aplikácie predstavuje kniha Sylvie Luetjohannovej, ktorá čierny kmín nazýva „prírodným liekom par excellence“. (3) Mimochodom, používa sa tiež na podporu zdravia zvierat.
Záver
Ďalšia literatúra/štúdie:
(1) Schleicher, Dr. Peter: Samozrejme liečenie čiernym kmínom
(2) Dajani EZ a kol.: Prehľad predklinických farmakologických vlastností Nigella sativa (čierne semená): doplnkové liečivo s historickým a klinickým významom. 2016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28195061
(3) Luetjohann, Sylvia: Kniha liečenia čierneho kmínu
- čierny kmín: Zdroj obrázku: Fotolia M. Schuppich