Extrakt z rias - Cosmacon
Extrakt z rias

pôvodu
Odhaduje sa, že na našej zemi sú dva milióny rôznych druhov rias, hoci dodnes je známych iba asi 50 000 druhov. Vedci majú podozrenie, že vznikli pred viac ako tromi miliardami rokov v podobe takzvanej pravekej polievky: Hovorí sa, že hlavným spúšťačom bola jednoduchá činnosť svetla. Počas tisícročí dážď a vietor spôsobili, že ich dnes môžeme nájsť na celom svete. Môžu prežiť aj na zdanlivo najefektívnejších miestach: pôsobivý dôkaz odolnosti a prispôsobivosti týchto druhov. Pre nás ľudí sú riasy skutočným požehnaním, pretože produkujú až 90 percent kyslíka na Zemi. Keby neexistovali riasy, drasticky by sa zhoršili aj životné podmienky pre nás ľudí. Všetky ostatné zelené rastliny, ktorým sa tu darí, produkujú iba asi desať percent kyslíka.
Delia sa na mikroriasy a makroriasy. Ako už názvy vysvetľujú, takzvané mikroriasy sú skôr malými variantmi, zatiaľ čo makroriasy môžu nadobudnúť pôsobivé rozmery. Podľa typu môžu mať dĺžku až 200 metrov a dajú sa použiť a spracovať rôznymi spôsobmi. Napríklad hrajú dôležitú úlohu pri hnojení kultivovaných pôd a môžu sa tiež použiť na výrobu potravín.
Certifikované extrakty z rias z bioreaktorov
Používame hlavne extrakty z rias z bioreaktorov, ktoré sa potom nazývajú aj mikroriasy. Výhodou je stála kvalita a absencia akýchkoľvek sekundárnych látok. Na rozdiel od makrorias kvalita nezávisí od času zberu, znečistenia morí a pôvodu, ale použité produkty sú jasne definované. Je tiež možné ponúknuť certifikovanú prírodnú kozmetiku, ktorá je udržateľná.
Riasy sú zdravé
Extrakt z rias, ktorý je zdraviu prospešnou prísadou do potravín, je dnes veľmi populárny aj u vedcov, za čo v neposlednom rade môžeme považovať množstvo cenných zložiek. Aj keď účinnosť ešte nebola stopercentne preukázaná: Nikto nepopiera, že extrakt z rias má pozitívny vplyv na zdravie a pohodu. Napríklad takzvaná spirulina riasa je schopná znížiť alebo dokonca zabrániť výskytu rôznych alergických reakcií blokovaním uvoľňovania histamínu.
Riasy boli nenahraditeľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny už pred 2000 rokmi. Hlavnou oblasťou použitia extraktu z rias je teraz kozmetika. Tu sa za obzvlášť cenné považujú menšie mikroriasy, vrátane už spomínaných rias spirulina.
Extrakt z rias v kozmetike
Extrakt z rias sa používa v kozmetike ako ochranný štít proti odparovaniu a dehydratácii. Niet sa čomu čudovať, pretože je mimoriadne väzbový pre vlhkosť a čiastočne dokonca zodpovedá rôznym zložkám zadržujúcim vlhkosť vo vlastnej pokožke. Aby sme to povedali zhruba, extrakt z rias v kozmetických výrobkoch viaže molekuly vody, ktoré sú v najvyššej bunkovej vrstve našej pokožky. To umožňuje ďalším zložkám produktov starostlivosti ešte viac rozvinúť ich účinok. Ak sa v hornej vrstve pokožky uloží dostatok vlhkosti, pokožka sa jednoducho cíti hladšia, pružnejšia a jemnejšia. Okrem toho sa súčasne zlepšuje ich dôležitá bariérová funkcia, čo zase prospieva nášmu zdraviu.
V kozmetike sa používajú hlavne morské riasy, zatiaľ čo sladkovodné riasy hrajú vo výžive hlavnú úlohu. Morské riasy sú bohaté na minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a bielkoviny. Pôsobia revitalizačne a remineralizačne, ale môžu tiež stimulovať krvný obeh. Ďalší pozitívny vedľajší účinok: extrakt z rias stimuluje obnovu buniek. Stále viac ľudí používa extrakt z rias na vonkajšie ošetrenie počas diéty. Má to svoj veľmi špecifický dôvod: Účinné látky podporujú metabolizmus, uľahčujú chudnutie a zároveň zaisťujú rovnomernú a zdravú pleť.
Ahnfeltia Concinna
Veľmi známou morskou riasou je „Ahnfeltia Concinna“, ktorú nájdete v Tichomorí. Extrakt z rias tejto červenej morskej riasy zvyšuje elasticitu pokožky a zabraňuje tvorbe nepekných liniek. To isté platí pre druh „Chondrus Crispus“, ktorý je tiež červenou riasou, ale je doma na severoatlantickom pobreží. Jeho extrémne vysoký podiel vitamínov B1, B2, C a niacínu ako extraktu z rias zaisťuje vylepšenú jemnosť pokožky a príjemnú vláčnosť. Mimochodom, „Chondrus Crispus“ je v tejto krajine známy aj pod menom „Írsky mach“. Koralový mach známy ako „Corallina Officinalis“ je tiež cennou zložkou extraktu z rias. Je bohatý na stopové prvky a minerály a môže chrániť pokožku pred škodlivými vplyvmi prostredia. Zabraňuje tiež starnutiu pokožky vyvolanému svetlom.
Laminaria saccharina
„Laminaria saccharina“ sa často označuje ako chalúhový cukor a je to hnedá riasa, ktorá pochádza zo severného Atlantiku. Vďaka svojim fenolickým zložkám je schopný jemne, ale udržateľne regulovať funkcie ľudských mazových žliaz. Extrakt z rias z tohto druhu zanecháva na pokožke ľahký film a poskytuje zamatovo hebký pocit, ktorý je zreteľný aj na vlasoch.
Durvillaea Antartica
Hnedé morské riasy „Durvillaea Antarctica“, ktorým sa darí na pobreží Nového Zélandu a pri niektorých subarktických ostrovoch, obsahujú veľa polysacharidov chrániacich bunky (viacnásobné cukry, slizy), ktoré zvlhčujú pokožku. Často sa tiež používajú vo výrobkoch s extraktom z rias.
Codium tomentosum
Typ „Codium Tomentosum“ je skutočnou špecialitou ako extrakt z rias. Zelená riasa z Atlantiku, ktorá sa prezýva „morský hydratačný faktor“, žije výlučne v kalužiach so slanou vodou, ktoré sa plnia a preplachujú iba pri prílive. Pri nízkom prílive sa z riasy stane skutočný prežiteľ, pretože vysoký obsah solí vo vode a silné odparovanie by pre ňu mohli predstavovať fatálne nebezpečenstvo. Ale prispôsobila sa a v priebehu času vyvinula látky, ktoré zabezpečujú udržanie strát vody v medziach. Tento extrakt z rias, ktorý je možné získať vďaka jedinečnej vôli prežiť tento druh, zaručuje veľmi rýchle zvýšenie vlhkosti v pokožke, ktoré je okamžite viditeľné.
Fucus Serratus
Nie celkom taký veľkolepý, ale stále nesmierne cenný je druh „Fucus Serratus“, ktorý rastie na skalnatom pobreží severného Atlantiku. Ako výťažok z rias má táto hnedá morská riasa protizápalové vlastnosti a je priateľská k pokožke, čo pri pravidelnom používaní posilňuje prirodzenú obranyschopnosť pokožky.
Laminaria digitata
A na záver ďalší druh, ktorý sa už nespočetnekrát osvedčil ako extrakt z rias v kozmetike: „Laminaria digitata“, hnedá riasa, ktorá musí zápasiť s drsnými podmienkami v prírode. Neustála zmena prílivu a odlivu ich vystavuje neustálemu stresu, takže sa časom museli prispôsobiť svojmu prostrediu, aby prežili. V dávkach vylučuje antibakteriálny peroxid vodíka, ktorý v kombinácii s účinnými látkami, ako je zinok, môže znížiť produkciu kožného mazu. Extrakt z rias je teda tiež skutočnou tajnou zbraňou proti mastnej alebo mastnej pokožke.
Súhrn účinných zložiek z rias
- UV ochrana cez fenoly (phlorotaniny), karotenoidy, fotolyáza (enzým) a aminokyseliny podobné mykosporínom (MAA)
- Ochrana pokožky látkami, ktoré zachytávajú voľné radikály, ako sú tokoferol, polyfenoly, beta-karotén, astaxantín
- Hydratácia pokožky sulfátovanými polysacharidmi a mukopolysacharidmi (glykozaminoglykány)
- Vyhladenie a regenerácia pokožky prostredníctvom omega mastných kyselín
- Zosvetlenie pokožky prostredníctvom phlorotanínov, floroglucinolu a jeho oligomérov
- Stimulácia syntézy kolagénu pomocou fukánov
Toto sú predtým známe účinné látky z rias. Nespočetné druhy však zatiaľ nie sú známe ani adekvátne preskúmané, aj keď čoraz viac vedcov a výskumníkov z celého sveta pracuje na téme extraktu z rias. Očakáva sa však, že po úspešnom ukončení rôznych štúdií a testovacích fáz bude možné vyvinúť ešte viac extraktu z rias, ktorý bude zase hrať dôležitú úlohu v kozmetike.
Či už sprchový gél, pleťová maska, kúpeľový olej, krém na ruky alebo krém na starostlivosť o pokožku tváre: Extrakt z rias pokrýva prakticky všetky oblasti kozmetiky.
Je tiež veľmi potešiteľné, že použitie extraktu z rias nemá v zásade žiadne nevýhody. Iba ľudia, ktorí sú alergickí na niektorú zo zložiek, musia byť opatrní. V niektorých chudobnejších krajinách sú však podmienky, za ktorých sa morské rastliny zachraňujú, niekedy kontroverzné. Počas „žatvy“ sú pracovníci často vystavení nebezpečenstvu, pretože často nie sú k dispozícii pomôcky ako potápačské vybavenie alebo moderné člny.
Extrakt z rias je vždy v móde
V súhrne možno povedať, že extrakt z rias je v kozmetickom priemysle mimoriadne užitočný. V minulosti sa rastliny naučili prispôsobovať najnepriaznivejším podmienkam a v procese vyvinuli látky, ktoré sa môžu prirodzene vyvíjať na pokožke a tele. Neexistujú prakticky žiadne vedľajšie účinky alebo nevýhody: Extrakt z rias preto môžu ľudia s citlivou pokožkou obvykle veľmi dobre používať. To, čo bolo pred 2000 rokmi neoddeliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny, preto dnes hrá dôležitú úlohu. Inými slovami: rastliny, ktoré vznikli pred niekoľkými miliardami rokov, stále zapadajú do nášho sveta vďaka svojej prispôsobivosti. Takže v pravom slova zmysle matka príroda urobila skvelú prácu a dala nám nesmierne cenný extrakt z rias.