Jojobový olej ⇒ aplikácia; účinok
Jojobový olej - aplikácie a účinky
Jojobový olej alebo vosk pochádza z jojobového kríka (Simmondsia chinensis). Vždyzelený ker ho miluje teplý a suchý. Najradšej sa mu darí v púštnej krajine, napríklad v USA a Mexiku, ale aj v Južnej Amerike, severnej Afrike a Austrálii. Jojobový vosk sa získava zo semien rastliny. Ak sa toto ďalej spracuje na olej, je kvalitnou farbou zlatožltá farba, zatiaľ čo lacné rafinované výrobky sú často bezfarebné.
Jojobový olej je skutočný vitamínový kokteil. Najmä vitamíny B a E a provitamín A sa nachádzajú v oleji, ktorý pozostáva zo 70 percent kyseliny gadoleovej a kyseliny erukovej, kyseliny olejovej, kyseliny palmitovej a nervovej. Kozmetické výrobky z jojoby sa používajú na kyprú pokožku, zdravé vlasy a ako súčasť anti-aging. Jojoba sa tiež používa na regeneráciu jaziev a na zníženie výskytu strií. Vďaka hladkej konzistencii a vynikajúcej kompatibilite je jojobový olej cenený aj pri masážach.

Jana je vyštudovaná zdravotnícka pracovníčka. Mnoho rokov skúmala zaujímavé skutočnosti pre stredisko zdravotného poistenia. Vzhľadom na svoje školenie a skúsenosti v zdravotníctve píše hlavne články na témy zákonného zdravotného poistenia a poistenia dlhodobej starostlivosti. Okrem toho pravidelne skúma témy fitnes, chudnutia a zdravej výživy.