Kto v noci spieva pri tvojom okne Antena Satelor

Vták, ktorého kedysi králi držali v zlatých klietkach, vidí jeho existenciu ohrozenú.

spieva

Slávik je v dnešnej dobe akosi zabudnutý vták, ktorý si však časom obľúbil svoj melodický hlas.

No, tí šťastní, ktorí žijú uprostred prírody, si môžu v jarno-letných nociach stále užívať nádherné trilky slávikov.

Vtákom zodpovedným za nezabudnuteľné chvíle ponúkané zadarmo je takzvaný slávik obyčajný (Luscinia megarhynchos), ako ho vedci nazvali.

Je to malý vták, menší ako vrabec. Dosahuje dĺžku 15 - 16 centimetrov a má skromnú farbu, krémovo-hnedú vyblednutú po celom tele, okrem chvosta, ktorý má mierne červenkastý nádych. Slávik je podľa definície sťahovavý letný vták, ktorý hniezdi v oblastiach s lesmi a kríkmi takmer v celej Európe okrem ďalekého severu a v juhozápadnej Ázii.

Na jeseň spevavec migruje do južnej Afriky, odkiaľ sa na jar vracia na svoje hniezdiská.

Na základe mnohých ocenení a porovnaní majú slávici pravdepodobne najkrajšiu pieseň z celej palety predstaviteľov prírody avifauny. Jej pieseň je hlasná a zvučná, so širokou škálou trylkov, píšťaliek a zmien frekvencie. Pieseň slávika je zvýraznená súmrakom, pretože väčšina druhov vtákov končí svoju činnosť. Je potrebné poznamenať, že iba muži, ktorí si nenašli partnera, spievajú najmä v noci, zjavne v nádeji, že prilákajú ženy. Vedci tiež zistili zaujímavú skutočnosť: že populácie nočných strážcov v mestách spievajú hlasnejšie ako obyvatelia hájov a lesov, pretože musia tak pokrývať hluk pozadia produkovaný automobilmi, alarmmi, psami, mačkami atď.

Pretože sú takými malými vtákmi, strážcovia majú veľa prirodzených nepriateľov, ako sú kuny, fretky, ježky, lasice, potkany.

Ale ich veľkým prirodzeným nepriateľom zostáva jastrab vtáčí (Accipiter nisus), druh denného predátora prispôsobený na lov vtákov.