Mini spojka - od mydla po high-tech emulgátor
Mini spojka - od mydla po high-tech emulgátor

Dve základné potreby sú takmer také staré ako ľudstvo - čistenie tela a starostlivosť o pokožku. V obidvoch prípadoch je cieľom transport mastných látok. Aby to bolo čo najefektívnejšie a najšetrnejšie, používajú sa v modernej kozmetike vysoko účinné povrchovo aktívne látky a emulgátory - novšie systémy emulgátorov sú dokonca založené na biologických štruktúrach.
Na druhej strane pri čistení chcete odstrániť viac alebo menej mastných zvyškov, opatrnosťou je naopak dodať pokožke tukové látky. Čo teda môže byť prirodzenejšie ako kombinácia tuku a vody? Ako sa to však má robiť? Aby bolo možné kombinovať fázy tak odlišné ako tuk a voda, je nevyhnutná pomocná látka, ktorá v podstate znižuje povrchové napätie vody a spája sa s povrchom tukov aj s vodou. Táto vlastnosť sa nazýva „amfifilná“ - „milujúca obe“. To znamená: látka je súčasne lipofilná (milujúca tuk) a hydrofilná (milujúca vodu).
Ako sa tento problém vyriešil v čase, keď neexistoval chemický priemysel? No orientovali ste sa na prírodu. Napríklad na čistenie tela boli použité vhodné rastlinné zložky, saponíny (Sapo = mydlo). Tieto látky sú obsiahnuté napríklad v kôre juhoamerického stromu z mydlovej kôry, v indických mydlových orechoch, v strukovinách a v gaštanoch konských. Korene mydlovej byliny (Saponaria officinalis) obsahujú 2 až 5% saponínov. Pozostávajú z lipofilnej steroidnej alebo triterpénovej štruktúry a k nej pripojeného hydrofilného cukru - v zásade sú primitívnymi predchodcami dnešných cukrových povrchovo aktívnych látok.
Soda, potaš a spol
Experimentovali teda s mnohými ďalšími látkami, vrátane minerálneho popola (potašu) získaného z drevených ohňov. Skladá sa hlavne z uhličitanu draselného (draselná soľ kyseliny uhličitej). Potaš má vysoké pH a reaguje s kyselinami, pričom uvoľňuje oxid uhličitý. Mastné kyseliny na povrchu kože, ako je kyselina palmitová, tiež reagujú rovnakým spôsobom a tvoria soli mastných kyselín - palmitát draselný.
K2C03 (uhličitan draselný) + 2 C16H33COOH (kyselina palmitová) ==>
2 C 16 H 33 COOK (palmitát draselný) + H 2 O (voda) + CO 2 (oxid uhličitý)
Palmitát draselný je zložený ako typické mäkké mydlo. Mäkké mydlo je amfifilné a môže v pokožke emulgovať triglyceridy (tuky) a uhľovodíky, ako je skvalén. Sóda, sodná soľ kyseliny uhličitej (sóda bikarbóna), ktorá sa prirodzene vyskytuje v slaných jazerách, má vlastnosti porovnateľné s potašom. Čistiaci účinok solí kyseliny uhličitej je vysoký; Okrem iného sa dnes používajú v prostriedkoch na čistenie podláh. Pretože však rýchlo vylúhujú pokožku, sú k pokožke mimoriadne nepriaznivé.
Mazivá a tvarohové mydlá
Ak sa obsah mydla v zmesiach mydla a oleja ďalej zníži na najviac niekoľko percent, čistiaci účinok sa posadí dozadu. Výsledkom sú stabilné krémové emulzie O/W so starostlivým charakterom. Z fyziologického hľadiska sú veľmi vhodné na starostlivosť o pokožku, pretože mastné kyseliny sa v pokožke uvoľňujú opäť z pomerne malého množstva mydla. Mydlá už takpovediac neexistujú. h, na rozdiel od mnohých moderných syntetických emulgátorov, je vyplachovací účinok pri ošetrujúcich olejoch nízky pri neskoršom čistení pokožky. Tie sa na pokožke nemenia a z vonkajšej strany sa pri pôsobení vody reaktivujú, takže sa ošetrovacie a bariérové tuky transportujú z pokožky von.
Ukázalo sa tiež, že čiastočne zmydelnené triglyceridy, to znamená diglyceridy (glycerín s 2 zvyškami mastných kyselín) a monoglyceridy (glycerín s jedným zvyškom mastných kyselín), majú tiež emulgačné vlastnosti. Ak obsahujú stopy mydla, nazýva sa to „samoemulgujúce“. Kožné enzýmy štiepiace estery nakoniec dokončia premenu týchto glyceridov na glycerín a voľné mastné kyseliny.
DR. Hans Lautenschläger
Vydaný v
Fórum krásy
2010 (11), 20.-22