O bambuckom masle

bambucké maslo je super potravina pre pokožku, ktorá pochádza z orechov stromu African Shea (Shea). Konkrétnejšie ide o žltý tuk (triglycerid), ak je surový a nerafinovaný, a biely, ak je ultra rafinovaný.

Bambucké maslo

Bambucké maslo je prirodzene veľmi bohaté na vitamíny A, E a F a zároveň ponúka UV ochranu - SPF6. Poskytuje pokožke prísun esenciálnych mastných kyselín a výživných látok potrebných na výrobu kolagénu, a preto sa používa hlavne v kozmetickom priemysle - rôzne krémy, krémy, mydlá a výrobky na starostlivosť o vlasy.

V niektorých afrických krajinách sa toto maslo používa ako základňa na varenie, hydroizolačný vosk, na výrobu sviečok alebo ako prísada do zloženia liečivých mastí.

V medicíne štúdie preukázali, že bambucké maslo má protizápalové, zvláčňujúce a zvlhčovacie vlastnosti. V Nigérii sa navyše bambucké maslo používa na liečbu zápalu vedľajších nosových dutín a na zníženie upchatia nosa alebo ako doplnok k bolestiam svalov a kĺbov jeho masírovaním na boľavom mieste.

Ako vieme, ktoré bambucké maslo si máme zvoliť?

Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj spolu s ďalšími medzinárodne renomovanými agentúrami navrhla klasifikačný systém pre bambucké maslo v závislosti od stupňa jeho rafinácie, aby pomohla spotrebiteľom presnejšie určiť jeho kvalitu. Rozlišujú sa teda tieto kategórie:

A - surové alebo nerafinované, jedná sa o bambucké maslo extrahované vodou
B - rafinované
C - veľmi rafinované a extrahované pomocou rozpúšťadiel, ako je hexán
D - najnižší stupeň kontaminácie
E - chemický extrakt s kontamináciami

Komerčne používané druhy sú A, B a C.

Aby ste mohli ľahšie zistiť, do akej triedy patrí bambucké maslo, ktoré si chcete kúpiť, mali by ste zohľadniť jeho farbu. Konkrétne by ste mali vedieť, že surové maslo triedy A má rôznu farbu od šedožltej po maslovú. Má tiež príjemnú arómu orechov, ktorá sa nenachádza v masle z iných tried.

A obsah vitamínov je ovplyvnený rafináciou, napríklad až 95% pre triedu C.

Niektoré z výhod bambuckého masla

# 1. zvlhčovač

Vďaka vysokej koncentrácii vitamínov a mastných kyselín v bambuckom masle je pokožka mimoriadne výživná a zvlhčujúca. Preto sa pomerne často používa ako liek na suchú pokožku.

# 2. zápalové

Vďaka svojej kyseline škoricovej a ďalším zlúčeninám, ako je lupeolcinamát, sa bambucké maslo môže úspešne používať pri zmierňovaní zápalov v pokožke, okrem zápalov kĺbov a svalov, a môže dokonca pomôcť predchádzať mutáciám pokožky. Vďaka tomu je veľmi prospešný pri liečbe pokožky náchylnej na akné.

# 3. Proti vráskam, ochrancovi a revitalizátoru pre zrelú pleť

Bambucké maslo pomáha prirodzene produkovať kolagén v pokožke. Vďaka obsahu kyseliny olejovej, stearovej, palmitovej a linolénovej chráni a vyživuje pokožku a predchádza jej vysúšaniu. Dlhodobým používaním redukuje vrásky a jemné linky.

Kto by mal používať bambucké maslo?

Všetci! Každý z nás by mal mať doma kvalitné nerafinované bambucké maslo, ktoré by sme mali zahrnúť do svojej každodennej rutiny starostlivosti a krásy o pokožku aj vlasy. Je nevyhnutnosťou udržiavať blízkosť a robiť si „nášho najlepšieho priateľa pokožky“.