Olej z austrálskeho čajovníka - biológia

Aké horúce je príliš horúce na život hlboko pod dnom oceánu?

Antibiotiká z baktérií

Migrácia buniek: novoobjavená funkcia známeho proteínu

Molekulárny kompas na zarovnanie buniek

Čo robí listy na jeseň starnúcimi

Demokracia perličiek

Prostredie spoločnosti Ekembo: Ľudia tiež žili v otvorenej krajine

| Genetika | Poľnohospodárstvo, lesníctvo a chov zvierat

Pšeničná odroda vznikla krížením divých tráv

Aké horúce je príliš horúce na život hlboko pod dnom oceánu?

Olej z austrálskeho čajovníka

čajovníka

Čajovníkový olej je tekutá lipofilná látka (pozri tiež éterické oleje), ktorá sa vyrába destiláciou vodnou parou z listov a konárov austrálskeho čajovníka (Melaleuca alternifolia), potom Olej z austrálskeho čajovníka, alebo z niekoľkých ďalších druhov čajovníka z rôznych rodov čeľade myrtovitých (Myrtaceae). Hlavnou účinnou látkou v oleji je terpinen-4-ol; Na oficiálne použitie by olej z čajovníkového oleja mal obsahovať najmenej 30% tejto hlavnej účinnej látky.

príbeh

Austrálski domorodci používali extrakt z čajovníkového oleja na otvorené rany, kožné infekcie, prechladnutie, zápaly ďasien a vši. Európski prisťahovalci tiež používali čajovníkový olej. Bola tiež súčasťou všetkých súprav prvej pomoci používaných austrálskymi jednotkami umiestnenými v trópoch počas druhej svetovej vojny. Zabudlo sa však na to po druhej svetovej vojne, keď bol k dispozícii penicilín a veľmi skoro aj ďalšie antibiotiká.

účinok

Okrem preukázaného antimikrobiálneho účinku oleja z čajovníkového oleja [2] sa tvrdia aj ďalšie účinky, napríklad zachytávanie nadmerných imunitných reakcií po uštipnutí hmyzom. Olej z čajovníkového oleja aplikovaný v príliš nízkych dávkach môže zvýšiť odolnosť a odolnosť baktérií voči antibiotikám. [3] Olej z čajovníkového oleja nie je schválený ako liek a považuje sa za rizikovú látku pre vznik kontaktnej dermatitídy. Neriedený olej z čajovníka sa preto zaraďuje medzi škodlivé látky.

Koncentrovaný olej z čajovníkového oleja je podľa sebahodnotenia Medzinárodnej asociácie pre vonné látky (IFRA) klasifikovaný ako škodlivý a má R-vety R 22 (škodlivé pri požití), R 38 (dráždi pokožku) a R 65 (môže spôsobiť poškodenie pľúc pri požití) a symbol Xn (zdraviu škodlivý) (IFRA Labeling Manual 1, 2001). Tieto výstrahy pred nebezpečenstvami nájdete aj na kartách bezpečnostných údajov dodávateľov surovín..„

- Federálny inštitút pre hodnotenie rizík

zloženie

Ak podrobíte olej z čajovníka plynovej chromatografickej analýze, môžete vidieť, že olej z čajovníkového oleja je zmesou približne 100 látok. (+) - terpinén-4-ol (asi 40%), α-terpinén (asi 20%), terpinolén, terpineol (každý po 3 až 4%), pinén, myrcén, fellandrén, p-cymén, limonén, 1, 8-cineol. Olej z čajovníkového oleja má veľmi silný antimikrobiálny účinok. V porovnaní s relatívne toxickým fenolom je olej z čajovníkového oleja 11 až 13-krát účinnejší, a teda oveľa baktericídnejší ako napríklad eukalyptový olej (fenolový koeficient okolo 3,5).

žiadosť

Pre svoje antiseptické, baktericídne a fungicídne vlastnosti sa čajovníkový olej používa v alternatívnej medicíne, napr. B. na liečbu akné, lupín a psoriázy, plesňových chorôb, delulárnych bradavíc a bolesti svalov, otvorených rán, reumatizmu, fajčenia proti kašľu a kŕčových žíl. Je uvedený v Európskom liekopise, ale kvôli nedostatku hotových liekov neexistuje spoľahlivá indikácia.

Olej z čajovníkového oleja sa používa v kozmetických prípravkoch: v šampónoch, krémoch na ruky a telo (najmä na poškodenú pokožku, ako je akné), v dezodorantoch, prísadách do kúpeľa, mydlách, zubných pastách, ústnych vodách. V prípade plesňových a bakteriálnych útokov na pokožku (napr. Akné, nohy športovca) sa zvyčajne používajú prípravky s 5 až 10% oleja z čajovníkového oleja. Pri použití v ústnej dutine musí byť olej z čajovníkového oleja veľmi zriedený. Mnoho kozmetických výrobkov je možné konzervovať olejom z čajovníkového oleja.

Vonkajšie použitie oleja z čajovníkového oleja je známe aj v starostlivosti o zvieratá, pričom by sa malo zabrániť predávkovaniu alebo veľmi častému ošetreniu, ako je to u ľudí. Ak chcete použiť olej z čajovníkového oleja na zvieratá, mali by ste sa rozhodne poradiť so svojím veterinárom. Vďaka obsahu terpénov a fenolov je čajovníkový olej, podobne ako iné éterické oleje, toxický napríklad pre domáce zvieratá. Aplikácia je pre zviera často smrteľná. Typickými príznakmi „otravy olejom z čajovníkového oleja“ sú chvenie, závrat, nepokoj a celková slabosť. [4]

Riziká

Riziko vzniku kontaktných alergií sa považuje za kritické. Toto je vyvolané rôznymi pomermi oleja (d-limonén a a-terpinén) a ich oxidačných produktov ascaridolu a 1,2,4-trihydroxymentánu. Čím je olej starší, tým väčšie je riziko. Oxidačný proces spôsobený svetlom alebo vzdušným kyslíkom sa začína už po štyroch dňoch. Olej z čajovníkového oleja by sa preto mal skladovať chránený pred svetlom a vzduchotesne pri teplotách pod 25 ° C. Oxidácia zvyšuje obsah alergénov a môže sa vyskytnúť kontaktný ekzém, najmä na predtým chorej pokožke. [5] Až tri percentá testovaných ľudí boli v roku 2003 senzibilizované na olej z čajovníkového oleja. [6] Kontaktný ekzém sa veľmi často vyvíja, keď sa olej z čajovníkového oleja nanáša na pokožku nezriedený a dlhší čas.

V roku 2008 Vedecký výbor EÚ pre spotrebné výrobky (SCCP) odporučil obmedziť koncentráciu oleja z čajovníkového oleja na 1% v konečnom produkte. [7] Federálny inštitút pre hodnotenie rizík (BfR) zistil koncentrácie až 14,6% a zvýšené koncentrácie metyl eugenolu v kozmetike, čo viedlo k sťažnostiam na tieto výrobky.

Pľúca sa môžu poškodiť pri požití a vdýchnutí. [8]

U chlapcov, ktorí ešte nie sú v puberte, môže použitie čajovníkového oleja a levanduľových olejov spôsobiť rast mliečnych žliaz (gynekomastia). Toto sa pripisuje estrogénnej a antiandrogénnej aktivite oleja z čajovníkového oleja. [9]

Príbuzné oleje

Podobné oleje s fungicídnymi účinkami z príbuzných druhov sú okrem oleja z čajovníka s klesajúcou účinnosťou: