Orol skalný (Aquila chrysaetos), pozoruhodný dravý vták
Orol krikľavý (aquila chrysaetos) je to pozoruhodný vták, jeden z najväčších orlov na severnej pologuli. Je rozšírený v severnej Afrike, Ázii a Severnej Amerike. Patrí do radu Falconiformes a čeľade Accipritidae.

Tento orol môže dosiahnuť dĺžku 75-90 cm, hmotnosť 3-6 kg a rozpätie krídel 2,3 m. Patrí do kategórie orlov krikľavých, pretože má nohy pokryté vločkami, bez šupinatej kože ako u iných druhov orlov. Pazúry na chodidlách sú dobre vyvinuté a zobák je silný a ohnutý.
Operenie je zvyčajne tmavo hnedé s odtieňmi žltohrdzavej alebo zlatej farby na temene a hlave. Staré exempláre sa vyznačujú červenohrdzavou farbou operenia. Farba samice sa podobá farbe mužskej.
U nás je orol skalný pomerne vzácnym druhom a je chránený zákonmi na ochranu prírody. Počet orlov sa znížil, pretože boli mnoho rokov lovení, pretože útočili na kozliatka čiernych kôz a jeleňov. Tento vták osídľuje Karpaty, vysoké skalnaté štíty.
Hniezdo si inštaluje na veľmi vysoké stromy (duby, borovice) alebo do puklín úplne neprístupných skalných stien. Hniezdo sa často používa niekoľko rokov po sebe, v niektorých prípadoch aj medzi niekoľkými exemplármi, ktoré sa medzi nimi striedajú a časom sa hniezdo stáva priestrannejšie a dosahuje priemer asi 2 m.
Počas párenia znáša vajíčko samica, v zriedkavých prípadoch znášku tvoria dve alebo tri vajíčka. Obaja rodičia prispievajú k liahnutiu vajíčok a k kŕmeniu mláďat. Zvyčajne samec zaobstaráva jedlo a samice ho drvia a distribuujú kurčatám. Po zvýšení ich operenia sú kurčatá ešte pár mesiacov kŕmené rodičmi.
V prvom roku je úmrtnosť kurčiat dosť vysoká, pretože u tohto druhu dochádza k bitkám medzi kurčatami (ak sú dve alebo tri) a najmladšie alebo najslabšie sú zvyčajne zabité najsilnejšími. Po štyroch alebo piatich rokoch dospievajú kurčatá dospelosti.
Korisť orla pozostáva zo stredne veľkých cicavcov: líšky, nory, veveričky, jarabice horské, kohúty, korytnačky, mačky, vlky, diviaky, svište, špaky. Príležitostne lovia teľatá a ovce, na ktoré sa vrhajú z nízkej výšky. Vtáky sa často lovia na zemi. Žena a muž často poľujú spoločne a potom sa z obete tešia.
Orol krikľavý stúpa veľmi ľahko do vzduchu vďaka široko otvoreným, ryhovaným perám, ktoré pomáhajú stúpať. Zvykne dosť stúpať do značných výšok krídlami, aby pozoroval zem pri hľadaní potravy.
Vďaka svojej sile a veľkosti je orol skalný odpradávna symbolom moci a hodnoty.
- Je symbolom Dia v rímskej a gréckej mytológii.
- Do Rím sa stal orlíkom bicefálnym (jedna hlava bola symbolom novej ríše Konštantínopolu a druhá predstavovala starú západnú ríšu).
- Dávno sa stal symbolom svätého Jána v katolíckom kostole. Na španielskom erbe sa objavuje orlica sv.
- Monokefálny orol sa stal znakom Prvej francúzskej ríše.
- Orol bol znakom aj počas križiackych výprav za čias sultána Saladina v Iraku a Egypte..
- Bol to tiež znak niektorých šľachtických domov zo stredoveku, objavuje sa na erbe niektorých šľachtických rodov.
- Na štátnej vlajke Mexika sa objavuje orol, ktorý požiera hada.
Video - Aquila chrysaetos: