Predpis vodného roztoku eozínu PTA dnes
V našej sekcii „Dotazy z receptu“ sa zaoberáme dopytmi z lekárne.

Rýchle odkazy
Predpis vodného roztoku eozínu
Od lekárne sme dostali túto žiadosť:
Otázka z receptu
Náš pediatr pravidelne predpisuje roztok eozínu 1%, ale nie sme si úplne istí, či tento prípravok bez problémov zaplatí zákonné zdravotné poistenie. Roztoky s týmto farbivom nie sú v skutočnosti klasifikované ako kozmetika?
Aby sme odpovedali na vašu otázku, pozrime sa najskôr bližšie na látku eozín. Eozín je účinná látka zo skupiny farbív s adstringentnými, sušiacimi a antiseptickými vlastnosťami. Používa sa vo vode rozpustná sodná soľ eozínu. Látka sa bežne používa na podporu liečby bakteriálnych kožných ochorení; u detí by sa tu samozrejme mala brať ohľad najmä na vyrážky plienok. Prípravky s eozínom sú zjavne určené na liečenie chorôb, a preto sa považujú za lieky. Platia ich zákonné zdravotné poistenia, ak ich lekár predpíše zodpovedajúcim spôsobom. Kozmetické výrobky sa mimochodom líšia od liečivých prípravkov v zamýšľanom použití; používajú sa hlavne na čistenie, starostlivosť, na ovplyvnenie vzhľadu a telesného pachu a na parfumáciu.
Nariadenie o kozmetických výrobkoch
Pri výrobe kozmetiky sa môžu používať iba určité látky, o čom sa dočítate v takzvanom kozmetickom predpise. Toto nariadenie obsahuje niekoľko príloh s pozitívnym a negatívnym zoznamom. Príloha 1 uvádza zoznam látok, ktoré kozmetické prípravky nesmú za žiadnych okolností obsahovať. V tejto prílohe sú napríklad uvedené antibiotiká, uhoľný decht a kvapalný benzén. Na druhej strane pre farbivá, konzervačné látky a UV filtre existuje zoznam látok, ktoré sa môžu používať v kozmetických výrobkoch. Medzi farbivami je látka tetrabromofluoresceín uvedená pod číslom CI (Color Index) 45380; ide o chemický názov eozínu opísaný vyššie. To v konečnom dôsledku znamená, že eozín sa môže používať ako farba v kozmetických výrobkoch. Vyššie opísaný predpis pediatra je však určite liek z dôvodu, na ktorý je určený.
Otázne farbivo?
Mnoho farieb sa používa ako antiseptikum na pokožku kvôli svojim antimikrobiálnym vlastnostiam veľmi dlho, napríklad eozín dvojsodný, manganistan draselný, elementárny jód a trifenylmetánové farbivá ako brilantná zelená, fuchsín a metylová fialová. Takmer všetky antiseptiká na farbivá sú často predmetom kritických diskusií, na jednej strane obsahujú relatívne často toxikologicky problematické nečistoty a niektoré farbivá majú tiež lokálne inhibičné a dráždivé účinky na hojenie rán. Aj keď má eozín menej nežiaducich účinkov ako iné farbivá, zvyčajne sa neodporúča vyrábať a dávkovať vhodné formulácie bez lekárskeho predpisu.
Štandardizovaná regulácia v NRF
Podľa predpisu 11.95 možno v NRF nájsť štandardizovaný recept na výrobu 1% vodného roztoku eozínu dvojsodného. Tam sa okrem iného dočítate, že prípravok je pomocou zriedeného roztoku kyseliny citrónovej nastavený pomerne presne na nízke hodnoty pH. Výsledkom je, že roztok na aplikáciu na pokožku už má určitý antimikrobiálny účinok; chemická konzervácia je nežiaduca, pretože sa používa na poškodenú pokožku.