Príbalový leták Carbomer a spôsob použitia

Čo je to karbomér?


Karbomér je termín používaný pre množstvo polymérov vyrobených hlavne z kyseliny akrylovej. Karboméry sú biele, nadýchané prášky, ktoré sa však bežne používajú ako gély v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti. Karboméry možno nájsť v širokej škále typov výrobkov, vrátane výrobkov na pleť, vlasy, nechty a make-up, ako aj výrobkov na starostlivosť o zuby.

Prečo sa používa v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?


Karboméry pomáhajú difundovať alebo suspendovať nerozpustnú pevnú látku v kvapaline. Používajú sa tiež na zabránenie oddelenia emulzií na olejové a kvapalné zložky. Karboméry sa často používajú na kontrolu konzistencie a toku kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti.


Nie je k dispozícii príliš veľké množstvo surovín špeciálne určených na uspokojenie potrieb osobnej starostlivosti. Väčšina komponentov, ktoré sa dostávajú do kozmetiky a toaletných potrieb, bola pôvodne určená na iný účel. Ale karboméry vždy boli pre výrobky na pokožku. Neskôr ich začali využívať iné priemyselné odvetvia, ale kozmetický priemysel bol v začiatkoch.


Carbomer bol uvedený na trh v päťdesiatych a deväťdesiatych rokoch, rýchlo sa stal obrovským hitom a od polovice šesťdesiatych rokov bez tejto prísady nefungovalo žiadne kozmetické laboratórium. Stále si drží túto pozíciu, a to aj napriek úsiliu spoločnosti, ktorá ju vytvorila prvýkrát, a všetkým jej konkurentom pokúsiť sa ju vylepšiť.


Carbomercaul je zložka, ktorá poskytuje nielen požadovanú viskozitu, ale aj stabilizuje kompozíciu a dodáva jej textúru. Zmenou úrovne a presného spôsobu použitia sa dá karbomér použiť ako základ na vytvorenie čohokoľvek, od tuhého gélu na vlasy, ktorý zostane presne tam, kam ste ho vložili, až po telové mlieko, ktoré ľahko tečie., alebo bohatý krém, ktorý drží tvar.

Neutralizácia karbomérov


Ak sa pozrieme na zoznam zložiek a všimneme si, že existuje karbomér, takmer vždy zistíme, že v kompozícii je hydroxid sodný alebo trietanolamín. Tieto látky sú neutralizačné činidlá používané na neutralizáciu karboméru. Zdá sa, že karbomer nemá žiadny vplyv na pokožku, ale iba na štruktúru kozmetického výrobku. Ak kožu potrieme karbomerovým gélom, po zaschnutí to už nebude viditeľné. Táto zlúčenina nespôsobuje, že pokožka je lepkavá, takže ju nikto necíti; jednoducho nevidno. Táto zložka sa nepoužíva na poskytovanie výhod, ale iba na to, aby bola formulácia elegantná a príjemná.

Dôvody použitia


Konzistencia a štruktúra kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti majú pre spotrebiteľa zásadný význam a do týchto výrobkov sa zvyčajne pridávajú rôzne prostriedky na kontrolu hmatových vlastností. Používali sa prírodné rastlinné extrakty, ale často sú menej ako ideálne, pretože sa môžu líšiť kvalitou od šarže k šarži. Môžu tiež spôsobiť alergické reakcie u citlivých používateľov a často podliehajú bakteriálnym útokom a znehodnocovaniu, ktoré si vyžadujú pridanie antibakteriálnych látok.


Naopak, karbomér je vynikajúcim zahusťovadlom, je konzistentný od dávky k dávke, nepodporuje množenie baktérií a je hypoalergénny. Produkuje tiež textúry, ktoré poskytujú dotyk pohodlia. Ako stabilizátor emulzie udržujú karboméry oleje alebo krémy suspendované vo vode a zabraňujú separácii.


Veľkosť týchto polymérov a spôsob ich lepenia im umožňuje slúžiť ako sieťové štruktúry, napríklad vo vode, čo im umožňuje lepšie podporovať nerozpustné jemné častice ako biologicky odvodené gély a pri nižších koncentráciách. Z tohto dôvodu sa používajú ako suspenzné činidlá, keď je potrebné dispergovať jemné tuhé produkty v krémoch alebo krémoch.

Vedľajšie účinky


Karbomér nespôsobuje problémy s bezpečnosťou. Riziko pre pokožku je nulové. Tento produkt je uvedený v niekoľkých národných farmaceutických formulách, takže sa považuje za dostatočne dobrý a bezpečný na farmaceutické použitie.

príbalový
spôsob

Ak máte otázky alebo potrebujete ďalšie podrobnosti, môžete sa obrátiť na našich lekárov v Medical Health Center

Delia Enache a Dr. Dan Navolan

0351 458808/0251 212222/Online konzultácia