Slovník zdravia parafínov

Používa sa hlavne ako kozmetický alebo lekársky výrobok

Zdravotný slovník: parafín

7. novembra 2019 - 10:32 hod

starostlivosť pokožku

Parafín - univerzálna aktívna zložka pre pokožku

Parafín bez zápachu je veľmi univerzálny. Ako priehľadný olej sa parafín nachádza v mnohých kozmetických výrobkoch. Ak sa na pokožku nanáša mäkký parafín, vytvorí sa zamatovo lesklý film. Po celé desaťročia sa verilo, že tento film je priateľský k pokožke a vyrovnáva vlhkosť. Medzitým však pribúda kritikov, ktorí odmietajú všeobecné používanie produktov z minerálnych olejov, ako je parafín, v starostlivosti o pokožku. Ako krémovú látku možno parafín použiť aj na liečivé pasty a výživné pomády. Sviečky môžu byť tiež vyrobené z parafínu a priemysel tiež oceňuje antikorózne vlastnosti produktu.

Čo je to parafín?

Parafín je biela hmota, ktorá môže byť tekutá, pastovitá alebo tuhá. Je to produkt vyrobený z minerálnych olejov. Parafín, podobne ako minerálny olej, pozostáva z uhľovodíkov. Je vodoodpudivý, ale môže sa kombinovať s inými tukmi, olejmi a voskami.

Ako sa vyrába parafín?

Ropa uložená v zemskej kôre sa najskôr ťaží a potom rafinuje, destiluje a syntetizuje. Okrem vyčisteného minerálneho oleja z petrochemického priemyslu existujú aj ďalšie odpadové materiály vrátane parafínu. Táto surovina sa potom dôkladne vyčistí aktívnym uhlím a kyselinou sírovou a ďalej sa spracuje. Pretože sa môže vyskytovať v tekutej, paste alebo pevnej forme, je ľahko spracovateľný a ľahko sa prepravuje.

Aké sú použitia parafínu?

Parafín sa používa hlavne ako kozmetický alebo lekársky výrobok. Musíte vedieť, že látka je absolútne chemicky čistá. Pretože parafín v sebe neprenáša žiadne choroboplodné zárodky a zároveň predstavuje pôdu bez choroboplodných zárodkov, ktorá na istý čas potláča množenie baktérií. Najmä ako medicínsky produkt existuje niekoľko alternatív k parafínu, keď sa musia vyrábať aseptické masti, krémy alebo iné zlúčeniny. Okrem toho neexistujú žiadne alergické reakcie na parafín, preto sa môže používať aj zvonka na otvorené rany alebo pri vážnych chorobách.

Pretože parafín sa vyskytuje v niekoľkých agregovaných stavoch a celkovo má dobré nosné vlastnosti, môžu sa do bielej hmoty výhodne zabudovať účinné látky, pigmenty alebo iné prísady. To je dôvod, prečo je parafín taký populárny, najmä v kozmetike. Štruktúrne, lesklé, filmotvorné a hydrofóbne vlastnosti parafínu sú zvlášť cenené v rúžoch.

Tekutý parafín sa tiež bežne nachádza vo výživných krémoch. Zanecháva pokožku s príjemným pocitom, je pružná a utesňuje povrch pokožky, čo sa už dlho považuje za žiaduce. Týmto spôsobom by sa z pokožky nemali vylučovať škodlivé vplyvy, ako je chlad, a mala by sa v nej lepšie viazať vlhkosť.

Na čo si treba dať pozor pri parafíne v produktoch na starostlivosť o pokožku?

Používanie parafínu v kozmetických a lekárskych výrobkoch na starostlivosť o pokožku je opakovane a kriticky spochybňované. Spochybnená je najmä údajná starostlivosť o pokožku a jej ochranný aspekt. Film, ktorý zostáva na povrchu pokožky, by mal viesť k jej vysušeniu, a tým dlhodobo podporovať tvorbu vrások. Stiftung Warentest neočakáva žiadne riziká spojené s používaním parafínu, varuje však pred absorpciou minerálnych olejov prostredníctvom prostriedkov na starostlivosť o pery cez ústnu sliznicu.