Tanzánia, safari, zebra, serengeti, biotop, vlastnosti, vlastnosti, hľadaný plagát, distribúcia,
Tipy, trasy, informácie
- Domovská stránka
- Tipy na cestovanie Tanzánia
- - bezpečnosť
- - Peniaze/platobné prostriedky
- - vízum
- - Očkovanie
- - Malária v Tanzánii
- Koľko dní?
- Kedy?
- Ktorá trasa?
- - Machameova trasa
- - Trasa Marangu
- - Lemosho cesta
- - Trasa Rongai
- - Umbwe cesta
- príprava
- Na vrchu
- - ľadovec
- - podnebie
- Veľká päťka
- Veľká migrácia/migrácia zvierat
- Národný park Serengeti
- Kráter Ngorongoro
- Národný park Tarangire
- Národný park Arusha
- Park Manyara Lake
- Selous Game Reserve
- Masajovia Mara (Keňa)
- Kamerové vybavenie
- Cestovné informácie
- Čas cesty/vstup
- Pamiatky/aktivity
- užitočná informácia
- vodné športy
- odtlačok
- Zrieknutie sa zodpovednosti
Vlastnosti/vlastnosti/profil
V stepiach a trávnatých savanách Afriky sa vyskytujú tri rôzne druhy zebier. Napríklad majestátna zebra grevy sa líši od široko pruhovanej horskej zebry úzkymi pruhmi a bielym bruchom, zatiaľ čo stepná zebra, ktorá je v Tanzánii veľmi rozšírená, má farebnejšiu variabilitu. Vedci sa naďalej hádajú o tom, na čo má byť charakteristická kresba pruhov dobrá.

Zatiaľ čo sa na jednej strane predpokladá maskovanie vo vysokej tráve, pomerne veľa zoológov zastáva názor, že pruhy slúžia na optické rozpustenie jednotlivca v stáde, a tým ho robia nerozpoznateľným ako samostatné zviera, najmä pre predátorov. Na druhej strane je oveľa ťažšie pre muchu tse-tse, obávanú ako nositeľa malárie, vnímať čiernobiele alebo hnedo-biele pruhované zebry svojimi zloženými očami. Možno pruhy, ktoré sú na každom exemplári trochu odlišné, jednoducho uľahčujú identifikáciu v rámci skupiny stád.
Podľa druhu môžu pruhované divé kone dosiahnuť výšku pliec od 110 do 160 cm. S výškou asi 1,40 metra sú zebry obyčajné oveľa menšie a chúlostivejšie ako zebry grécke. Majú tiež kratšie nohy a menšie uši. Zebry môžu dosiahnuť vek 20 rokov.
Nie je neobvyklé, že sa jednotlivé skupiny pridajú k iným stádam zebier alebo dokonca k stádam iných druhov zvierat. Pruhované divé kone možno často vidieť pokojne sa pasúce spolu s vodnými vtákmi, pakonemi pakonovými, impalami alebo topismi.
Diéta/výživa a distribúcia/stanovište
Stepné zebry pôvodom z Tanzánie sa túlajú po savanách a otvárajú lesy vo viac či menej veľkých stádach ako požierače trávy. Skupinu kobýl a žriebät obvykle stráži dominantný žrebec, ktorý stádo bráni pred votrelcami a súpermi. Za skutočné riadenie takéhoto stáda však zvyčajne stojí staršia, a preto skúsená olovená kobyla.
Rozmnožovanie/párenie
Ak sú kobyly kôň, zakryje ich žrebec. Žriebätá sa narodia po období gravidity okolo jedenástich mesiacov. Novorodené zebry sú schopné po krátkej dobe kráčať a sledovať tak stádo. Mladé kobyly spravidla zostávajú v stáde matky po celý život, zatiaľ čo mladé žrebce sú dominantným žrebcom vyhnané najneskôr po dosiahnutí pohlavnej dospelosti okolo troch rokov.
Nepriatelia
Aj keď sa zebry vedia dobre brániť tvrdými kopytami, najmä mladé zvieratá sú často obeťami levov, hyen alebo krokodílov, ktoré milé zvieratá prekvapia pri pití na rieke. Maximálny vek africkej zebry je okolo dvadsať rokov.