Thajský kokosový olej (Nam Man Ma Prau) น้ำมัน มะพร้าว -

Kokosový olej a kokosový tuk

▷ Kokosový olej alebo kokosový tuk je biely až žltkastý rastlinný olej alebo rastlinný tuk, ktorý sa získava z kokosu. Kokosový olej sa nazýva aj kokosový tuk, pretože je tuhý pri izbovej teplote a nie je tekutý. Teplota topenia je okolo 27 ° Celzia.

thajský

Kokosový olej: V Thajsku je ropa zvyčajne kvapalná, pretože teplota okolia je zvyčajne nad bodom topenia 27 ° Celzia.
Kokosový tuk: V Nemecku sa hovorí o tuku, pretože olej sa predáva v pevnej forme, pretože teplota okolia je zvyčajne pod bodom topenia 27 ° Celzia.

V zásade však ide o ten istý produkt.

ochutnať

Olej vonia príjemne aromaticky a má veľmi ľahkú kokosovú chuť.

Výroba

Aby sa získal olej z kokosu, dužina kokosu sa rozdrví a vysuší. Po vysušení sa nazýva kopra. Kopra sa potom lisuje v olejových mlynoch a potom sa rafinuje.

zloženie

Kokosový olej pozostáva hlavne z triglyceridov, ktoré obsahujú zvyšky nasýtených mastných kyselín. Obsahuje tiež zvyšok mononenasýtenej kyseliny olejovej, ako aj aminokyseliny, laktóny a minerály.

použitie

Môže byť použitý mnohými spôsobmi. Používa sa v Thajsku na prípravu jedál a na výrobu kozmetických výrobkov.

Jedlo: Pretože olej pri topení absorbuje fúzne teplo, vytvára v ústach znateľný chladiaci účinok. Používa sa preto na výrobu zmrzlinových cukroviniek.

Kozmetika: Kokosový olej (Oleum Cocos) má zvlhčujúci a chladiaci účinok. Koža sa však ťažko vstrebáva.

Priemysel: Používa sa tiež na výrobu mydla a sviečok.

Kokosový olej v thajskej kuchyni

Je to vysoko vyhrievateľný olej. Vďaka nízkej teplote topenia sa pri zahrievaní stáva veľmi rýchlo tekutým. Kokosový olej sa v thajskej kuchyni používa hlavne na varenie, vyprážanie a vyprážanie.

Thajské recepty

Guľky zo sladkých zemiakov (Khanom Khai Nok Krata) ไข่ นก กระทา
Labutie vajce (Khanom Khai Hong) ขนม ไข่หงส์

Skladovanie - doba použiteľnosti

Kokosový olej je možné skladovať v chlade jeden až dva roky.

Kúpiť kokosový olej/kúpiť kokosový tuk

Kokosový olej sa kupuje pod značkou Palmin od roku 1894. Je to však priemyselne intenzívne spracovaný produkt, ktorý je tvrdený a dezodorovaný, a preto je určite menej zdravý ako panenský kokosový olej.

V Thajsku existuje veľa značiek. Olej si môžete kúpiť takmer kdekoľvek.
V D-A-CH ho kúpite všade v každom obchode v Ázii.