Účinok marhuľových jadier, vedľajší účinok, prísady; dávkovanie

Semená marhúľ (v Rakúsku: marhule) sa nazývajú marhuľové jadrá. Rozlišuje sa medzi sladkým a trpkým jadrom. Aj keď sa jedná o sladké ovocie na super trhu alebo na týždennom trhu, horké jadrá divých marhúľ sú užitočné pri naturopatii.

Sladké plody spravidla pochádzajú z kultivovaných, komerčne dostupných stromov a používajú sa okrem iného v cukrovinkárskom priemysle na výrobu marcipánu a persipanu. Nie sú také drahé ako mandle.

Rozdiel spočíva v strome, odkiaľ plody pochádzajú. S požadovaným Látky, tieto dve odrody sa takmer nelíšili, ale horké marhule ich obsahujú menej Koncentrácie.

Zber a spracovanie - marhuľové jadrá

jadier
Obdobie zberu sa začína v júli. Potom sa marhule skladujú a sušia, čo je potrebné vykonať opatrne. Ovocie je populárnym sušeným ovocím už niekoľko sto rokov, ale dopyt po sladkých jadrách sa zvýšil iba v posledných rokoch.

U sladkých marhúľ možno jadrá ľahko vytlačiť ručne a po ďalšom období skladovania je možné dosiahnuť skutočný obsah. Tento proces sa spravidla vykonáva ručne, pretože sa tak zabezpečí, že v tovare nie sú žiadne úlomky.

Pri naturopatii sú horké marhuľové jadrá dôležité, pretože by mali byť zdravý. Spotrebitelia dostávajú ovocie väčšinou v obchodoch so zdravou výživou, v bio obchodoch alebo v online obchodoch ako doplnok výživy.

Ako alternatívu môže obchod voliteľne ponúkať kapsuly so substrátom z mletých jadier. To by malo byť dôležité predovšetkým pri alternatívnej liečbe rakoviny. Tento aspekt je spôsobená hlavne zložkou amygdalín. Táto zložka je tiež známa ako vitamín B17.

Dajte horké marhuľové jadrá zmysel?

Konzumácia horkých marhuľových jadier je údajne bezpečná, nie je však známe, kde sa nachádzajú Obmedzte klamstvo. Môže to byť skutočne nebezpečné pre ľudí, ktorí trpia narušeným metabolizmom kyanidu, pretože už niekoľko jadier môže spôsobiť závraty, nevoľnosť alebo dokonca zvracanie.

Asi najväčším problémom pri konzumácii tohto druhu marhuľového jadra je možná otrava kyanidom. Účinok amygdalínu je tiež viac ako kontroverzný medzi alternatívnou medicínou a konvenčnou medicínou.

Takzvaný vitamín B 17 obsahuje kyanovodík, zvyšok obsahuje tiež hroznový cukor Benzalaldehyd. Jedná sa o príchuť, ktorá silne pripomína mandľový likér. Kyselina kyanovodíková je jedovatá časť kyanidu draselného, ​​ktorá sa ponúka vo forme horkých marhuľových jadier.

Vždy bola varovaná pred konzumáciou kôstkovín z kôstkového ovocia, s výnimkou mandlí. Medzitým sa nám podarilo vyšľachtiť odrody, ktoré neobsahujú kyselinu vodnú.

vedľajší

  • HORKÉ SEMENÁ Marhule Z organického pestovania v strednej Ázii
  • KONTROLOVANÁ ORGANICKÁ KVALITA I Kultivácia, zber a spracovanie v súlade s ekologickými predpismi EÚ. Neustále sledované nemeckými kontrolnými orgánmi.

Marhuľové jadrá v boji proti rakovine?

Medzitým je jeho užívanie jednoducho súčasťou dennej profylaxie rakoviny pre mnohých ľudí. Aj tí, ktorí už trpia rakovinou, dôverujú účinkom horkých marhuľových jadier. Prisahajú na účinky amygdalínu, ktorý sa nenachádza iba v uvedených marhuľových jadrách, ale aj v horkých mandliach a jablkových jadrách.

Ostatné ovocie, ktoré obsahuje aktívnu zložku amygdalín, je:

  • Čerešňové kamene
  • Jadrá nektáriniek
  • Slivkové jadrá
  • hrozno
  • Trnka
  • Makadamiové orechy

Stopy vitamínu B 17 nájdeme aj vo fazuli, šošovici, proso, cíceri, ľanových semienkach a kukurici.

Poznámka:
Divoké marhule obsahujú vitamín B 17, zatiaľ čo sladké jadrá túto látku nemajú.

Vitamín B 17 je kombináciou dvoch molekúl cukru (benzaldehyd, Kyanid). Správny názov je amygdalín alebo laetril. Táto zlúčenina sa vyskytuje tak v jadrách horkých marhúľ, ako aj v iných odrodách ovocných drevín.

Teória, podľa ktorej by táto zložka mohla pomôcť proti rakovine, je zásluhou biochemika Ernsta T. Krebsa. Svoj predpoklad vyslovil už v 50. rokoch. Doposiaľ sa o tom nenašiel žiadny vedecký dôkaz.

Takto by sa dalo vysvetliť, ako to funguje proti rakovine

Molekula B17 pozostáva zo zlúčeniny medzi benzaldehydom a kyanidom. Kyanid je vysoko toxický, ale neaktívny v chemickej zlúčenine. Tento proces sa dá porovnať s plynným chlórom v kombinácii so sodíkom, ktorý nie je toxický, ale skôr vzniká chlorid sodný, to znamená jednoduchá kuchynská soľ.

Látka, ktorá štiepi molekulu B 17 a uvoľňuje kyanid, sa v ľudskom tele nenachádza nikde, s výnimkou rakovinových buniek. To zase vedie k tomu, že B17 sa štiepi na rakovinovú bunku a uvoľňuje svoj jed vo väčších dávkach do rakovinovej bunky. Ďalej, enzým rhodánsky kyanid, ktorý je prítomný v tele, neneutralizuje rakovinové bunky.

Názory na to, či sú horké marhuľové jadrá prospešné alebo škodlivé, sa veľmi líšia. Jadrá sú však po tisíce rokov známym zdrojom výživy, pretože sú starým prírodným produktom.

Účinok a aplikácia marhuľového oleja

Marhuľový olej sa extrahuje z plášťa kôstky a nie zo skutočného ovocia. Olej sa používa nielen v kozmetických výrobkoch, ale je možné ho použiť aj ako jedlý olej v možno použiť v domácej kuchyni.

Na výrobu marhuľového oleja sú potrebné dva rôzne druhy ovocia. Patria sem na jednej strane sladké pestované marhule a na druhej strane kyslejšia divoká marhuľa. Kultivovaná marhuľa má sladkú chuť s mandľovou arómou. Jadrá z Ovocie sa používa okrem iného na výrobu persipanu. Persipan je podobná hmota ako marcipán, ale jeho výroba je lacnejšia.

Naproti tomu divoké marhule majú horkú chuť, čo je dané vysokým podielom amygdalínu. Kôstky ovocia sú v porovnaní s nimi menšie a zavalitejšie.

Produkcia

Marhule zberáme v júli a potom ich sušíme. V polovici fázy sušenia sú kamene odstránené. Na druhej strane sa divoká marhuľa musí na tento účel znížiť na polovicu a tieto kamene sa tiež vysušili.

Po ukončení procedúry nasleduje kontrola kvality, pri ktorej sa odstránia všetky poškodené alebo chybné jadrá. Proces lisovania za studena premení jadrá na marhuľový olej vyhral.

Olej má tony nenasýtených mastných kyselín, ktoré zaisťujú, že sa olej rýchlo kazí. Aby sa tomu nestalo, používa sa rafinácia. To vedie k odhmlievaniu, odkysľovaniu a tlmeniu. Tento proces zaisťuje, že marhuľový olej sa dá dlhšie používať.

Zloženie Marhuľový olej

Populárne známy ako marhuľový olej, správny výraz je „marhuľový olej“. Najdôležitejšie pestovateľské oblasti sú v:

  • Turecko
  • Španielsko
  • Maďarsko
  • Rakúsko
  • Švajčiarsko

Ovocie a olej sa medzičasom stali nepostrádateľnými, pretože jadrá sú veľmi populárne. Oblasti použitia sú rôzne, najmä však v: Nájsť kozmetický priemysel.

Prísady podrobne:

  • Olejová mastná kyselina (Omega-9 mastná kyselina)
  • Kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina)
  • Kyselina palmitová
  • Kyselina palmitolejová
  • Tokoferol (vitamín E)
  • Stopy vitamínov B.
  • Vitamín A

Mastná kyselina olejová je neoddeliteľnou súčasťou marhuľového oleja až so 70%. Pretože ľudské telo si to nedokáže samo vyrobiť, je nevyhnutné. Zložka je schopná upokojiť podráždenú pokožku a zmierniť kontaktnú dermatitídu. Ďalej sa môže pokožka poškodená slnkom zotaviť z jej používania a účinná látka tiež pomáha redukovať čierne bodky a redukovať škvrny na pokožke.

100 gramov marhuľového oleja obsahuje:

  • Kalórie: 932
  • Obsah tuku: 100 g
  • nasýtené mastné kyseliny: 6 g
  • nenasýtené mastné kyseliny: 94 g
  • mononenasýtené mastné kyseliny: 66 g
  • polynenasýtené mastné kyseliny: 28 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sodík: 0 mg
  • Sacharidy: 0 g
  • Vláknina: 0 g
  • Cukor: 0 g

Pokiaľ ide o zloženie, je okamžite zrejmé, že existuje pozitívny efekt musí dať na pokožku. Toto kritérium je dôležité, pretože vysvetľuje vysokú úroveň použitia v kozmetickom a ošetrovateľskom priemysle.

Marhuľový olej pri vonkajšom použití upokojuje a lieči pokožku a zostáva veľmi jemný. The Olej sa používa na rôzne typy pleti a môže sa používať aj pre kojencov. ako aj s malými deťmi byť použitý.

Oblasti použitia marhuľového oleja

Marhuľový olej sa tiež odporúča na starostlivosť o vlasy, má nielen vyhladzujúci účinok, ale chráni aj končeky vlasov a je vhodný najmä pre suché vlasy. Po umytí vmasírujte trochu oleja a po niekoľkých minútach dobre opláchnite. Kvôli vysokej miere tolerancie môže byť olej použitý ako prostriedok starostlivosti dokonca aj pre malé deti, ale tu je to ekonomickejšie. zmier sa s tým.

Ďalšou oblasťou použitia sú ľudia s kontaktnou alergiou. O štiepanú pokožku je postarané a olej pomáha aj pri regenerácii. Zvlášť rýchlo sa vstrebáva a reguluje obsah vlhkosti.

Ako základový olej sa marhuľový olej používa vo zvlhčovacích krémoch. Môže byť použitý čistý alebo zmiešaný. Olej sa používa ako prostriedok na opaľovanie alebo na škvrny na pokožke spôsobené svetlom.

Marhuľový olej sa dá použiť dokonca aj na odlíčenie. Pre poškodenú pokožku je vhodné pred aplikáciou vlastnej starostlivosti o tvár použiť trochu oleja ako séra.

Dávkovanie a príjem

V domácej kuchyni sa marhuľový olej dá dobre použiť na zálievku do rôznych šalátov. Je menej vhodný na ohrev, pretože väčšina dochucovadiel a dôležité zložky by sa stratili.

Poznámka:
Pri zahriatí na viac ako 220 stupňov môže byť marhuľový olej zdraviu škodlivý. V homeopatii sa používa pri liečbe rakoviny. Ak sa má olej na tento účel brať, musí si to vopred ujasniť ošetrujúci lekár.

Ak sa má olej používať v kuchyni, musí užívateľ pri jeho kúpe venovať osobitnú pozornosť výrobnému procesu. Mal by to byť čistý marhuľový olej, nemal by obsahovať žiadne prísady a nemal by byť rafinovaný. Odporúčame kúpiť v obchode so zdravou výživou, na bio trhu alebo od špeciálneho výrobcu.

Čo treba brať do úvahy pri nákupe?

Pri kúpe by mal spotrebiteľ dbať nielen na odporúčané skladovanie, ale mal by si pozrieť aj ingrediencie. Na výber môže byť čistý alebo jedlý olej. Olej musia byť skladované v suchu a chránené pred svetlom.

Ako výhodný sa ukázal olej, ktorý bol fyzikálne rafinovaný na rozdiel od chemického variantu. Farba označuje, o aký olej ide:

  • Stredne žltá farba: (olej bol lisovaný za studena a je čistý)
  • Svetlo žltý odtieň: (Olej bol rafinovaný. Vôňa a chuť nie sú také výrazné)

Kvalitné a čistejšie oleje sú o niečo drahšie, ale lepšie pre vaše zdravie. Cena by nemala byť prvým kritériom výberu.

Formy predaja

Marhuľový olej je dostupný z ekologického poľnohospodárstva. Výhoda tu: čistota a kompatibilita. Tento olej je vhodnejší pre ľudí trpiacich alergiami alebo pri použití na batoľa. Ak si chcete byť úplne istí, mali by ste si vážiť certifikát. Olej je zvlášť vhodný na ekzémy alebo vyrážky z plienok.

Odbor ponúka krém vyrobený na báze marhuľového oleja. Je zvlášť vhodný pre lekárničku, ale má skôr variant s nízkym obsahom. Krém je možné použiť napríklad na menšie podráždenie pokožky a na ľahké spálenie slnkom. Ak pokožka vykazuje možné podráždenie, je možné po určitú dobu použiť kúru marhuľovým olejom sa môže používať až štyri týždne.

Obchod ponúka fľaše marhuľového oleja. Spravidla sa predáva čistý nespracovaný olej, takže sa dá predĺžiť jeho trvanlivosť. Dobrí výrobcovia ponúkajú fľaše s pipetou, ktorá umožňuje presnejšie dávkovanie. Olej príležitostne predávajú aj obchody s lahôdkami a môžu poskytnúť informácie o možných možnostiach prípravy.

Rafinovaný marhuľový olej je vhodný hlavne na kozmetické účely. Spotrebitelia ho nájdu u niekoľkých maloobchodníkov alebo prípadne v dobre zásobenej drogérii. Marhuľový olej je ideálny pre starostlivosť o telo. Aplikovaný na pokožku, ktorá je stále vlhká, môže užívateľ dlhodobo zvyšovať vlhkosť. Pleťové vody a krémy sú dobre tolerované a ideálne vhodné pre takmer všetky typy pleti.

Marhuľový olej sa často nachádza na oddeleniach pre batoľatá a batoľatá. Odporúča sa na vyrážky plienok alebo na všeobecnú starostlivosť o pokožku. V prípade ekzému poskytuje úľavu a spotrebiteľ by mal venovať pozornosť kvalitným a kontrolovaným výrobkom. Obchod ponúka veci vo forme pleťových vody, šampónov, krémov a ochranných krémov.

* Odkaz na partner Amazon/dáta a obrázky z Amazonu