Vplyv zmeny podnebia na soba Rudolfa je príliš slabý

Podľa štúdie sú sobie zvieratá na nórskom súostroví Svalbard ľahšie. Kvôli nízkym teplotám sa často nedostávajú do krmiva pre rastliny.

zmeny

Chudák sob. A to tesne pred Vianocami! Foto: dpa

PARÍŽ afp | Preventívne by mal Santa Claus tento rok naplánovať viac sobov, ako je zvykom na rozdávanie darčekov: Podľa štúdie sú jeho slávne vyťahovače saní roky ľahšie a menšie. Za potenciálne hroziaci vývoj môže vina zmena klímy.

Za posledných 16 rokov sa hmotnosť dospelých sobov na nórskom arktickom súostroví Špicbergy znížila o dvanásť percent, uviedli vedci zo škótskeho Výskumného ústavu Jamesa Huttona a Nórskeho inštitútu pre prírodný výskum v štúdii, ktorú uskutočnili na stretnutí Britskej ekologickej spoločnosti BES) v Liverpoole. Dospelý sob, ktorý sa narodil v roku 2010, váži v priemere 48 kilogramov, čo je o sedem kilogramov menej ako konzumný druh v roku 1994.

„Zdá sa, že dvanásťpercentné chudnutie nie je veľa, ale keď vezmete do úvahy dôležitú úlohu, ktorú telesná hmotnosť zohráva pri reprodukcii a prežití, rozdiel môže byť obrovský,“ hovorí hlavný autor štúdie Steve Albon z James Hutton Institute. Spolu s kolegami viní z chudnutia globálne otepľovanie.

Podľa vedcov bola teplota pôdy v Arktíde minulý rok o 2,8 stupňa Celzia vyššia, ako keď sa začali záznamy pred sto rokmi. To vedie k stále miernejším zimám s častejším dažďom.

Populácia sobov sa zdvojnásobila

Kvôli nízkej teplote pôdy voda zmrzne a sob sa už nemôže dostať k svojim krmovinám. „Hladujú, ich mláďatá sa rodia predčasne alebo s výrazne nižšou hmotnosťou ako predtým,“ zhrnula štúdia BES.

„Naše predchádzajúce štúdie preukázali, že populácia sobov sa zmenšuje, keď je priemerná hmotnosť dospelých v apríli nižšia ako 50 kilogramov,“ uviedol Albon. Najmladšie generácie sú však už tesne pod touto hranicou.

Počet sobov na Svalbarde sa zatiaľ neznížil - naopak: za posledných 20 rokov sa zdvojnásobil. Váš boj o jedlo môže byť ďalším faktorom vášho stabilného chudnutia.

Varovali však vedci, viac, ale menšie zvieratá a viac prízemného ľadu môžu mať „katastrofické“ dlhodobé účinky na populáciu. Od roku 1994 zachytávajú všetky desaťmesačné teliatka sobov, označujú ich a každý rok sledujú ich ďalší vývoj.

Podľa skoršej štúdie z tohto roku uhynulo v zime 2013 - 2014 61 000 sobov kvôli rovnakému javu dažďa a ľadu na sibírskom polostrove Jamal.