Výhody čierneho oleja

olej môže

Ľudia používajú olej z čiernych semien pre svoje terapeutické výhody už tisíce rokov. Štúdie ukazujú, že tento olej môže ponúknuť veľa výhod pre zdravie aj pre kozmetiku. Pomáha pri chudnutí, zlepšovaní stavu pokožky a dokonca pri liečbe rakoviny a cukrovky.

Olej z čiernych semien má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Čierne semená sú: čierny kmín, kalonji a čierna cibuľa.

Pochádzajú z Nigella sativa, malej rastliny s bledofialovými, modrými alebo bielymi kvetmi, ktorá rastie vo východnej Európe, západnej Ázii a na Blízkom východe.

Ľudia už tisíce rokov používajú malé čierne semená z plodov rastliny Nigella sativa ako prírodný liek. Semená môžu dať osobitnú arómu v karí, uhorkách a chlebe podobne ako kmín alebo oregano.

Olej z čiernych semien obsahuje tymokinón, čo je antioxidačná a protizápalová zlúčenina, ktorá môže mať vlastnosti znižujúce nádor.

Ľudia môžu požiť olej z čiernych semien vo forme kapsúl alebo si ich môžu natrieť na pokožku. Je tiež možné pridať olej do masážneho oleja, šampónov, domácich výrobkov starostlivosti o pokožku a parfumov.

Vysoko kvalitný čierny olej je vhodný aj na varenie, pečenie a nápoje.

Výhody čierneho oleja

Vedci s množstvom špecialít skúmali možné výhody čierneho oleja.

Výhody pre chudnutie

Výskum ukázal, že suplementácia čiernymi semenami môže pomôcť znížiť index telesnej hmotnosti (BMI). Účastníci štúdie neuviedli žiadne závažné vedľajšie účinky z užívania tohto doplnku.

Systematické preskúmanie uverejnené v časopise Journal of Diabetes & Metabolic Disorders v roku 2013 zistilo, že čierny olej zo semien môže byť účinný v boji proti obezite.

Čierny olej môže byť prospešný pre ľudí s nasledujúcimi stavmi pokožky:

Ekzém: Podľa malej štúdie z roku 2013, ktorá porovnávala terapeutické výhody N. sativa s liekmi na lekársky predpis, môže čierny olej znížiť závažnosť manuálneho ekzému.

Akné: Výskum ukazuje, že antimikrobiálne a protizápalové účinky oleja z čiernych semien môžu bojovať proti akné. V jednej štúdii 58% účastníkov hodnotilo svoju odpoveď na túto liečbu ako dobrú, zatiaľ čo 35% hodnotilo ich výsledky ako stredne závažné.

Psoriáza: Štúdia na myšiach z roku 2012 naznačuje, že olej môže mať aj antipsoriatické účinky.

Olej z čiernych semien môže zvlhčovať vlasy, zjemňovať pokožku a pôsobiť ako zvlhčovač, aj keď neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by potvrdzovali tieto výhody.

Zdravotné výhody

Čierny olej môže byť prospešný pre určité zdravotné podmienky, vrátane:

Rakovina: Nedávne štúdie preukázali, že tiochinón v oleji z čiernych semien môže ovplyvniť programovanú smrť buniek alebo apoptózu v niekoľkých druhoch rakovinových buniek. Medzi ne patrí rakovina mozgu, leukémia a bunky rakoviny prsníka.

Funkcia pečene a obličiek: Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2013 môže čierny olej zmierniť komplikácie chorôb pečene a obličiek a zlepšiť orgánové štruktúry.

Cukrovka: Podľa článku v časopise Journal of Endocrinology & Metabolism môže čierny olej mať antidiabetické vlastnosti a môže zvyšovať hladinu cukru v krvi. Táto štúdia opäť použila zvieracie modely, takže je potrebný ďalší výskum na potvrdenie účinnosti oleja u ľudí.

Neplodnosť: Placebom kontrolovaná klinická štúdia u mužov s abnormálnymi spermiami a neplodnosťou zistila, že čierny olej zo semien môže zlepšiť pohyb spermií a zvýšiť počet spermií a objem spermií.