Výhody, odporúčania, preventívne opatrenia týkajúce sa kyseliny glykolovej
Kyselina glykolová je derivát cukrovej trstiny, patrí do rodiny AHA (alfa-hydroxykyseliny) a používa sa hlavne na ošetrenie tváre. Na rozdiel od kyseliny mliečnej alebo salicylovej má kyselina glykolová oveľa menšie molekuly, ktoré jej umožňujú preniknúť do pokožky a poskytnúť rýchlejšie výsledky.

Aké výhody má kyselina glykolová pre pokožku?
Kyselina glykolová sa používa v pílingových produktoch (v koncentráciách do 4%), ale tiež vo vyšších koncentráciách, ak sa používa v kozmetických salónoch. Ďalej uvádzame hlavné výhody kyseliny glykolovej pre pokožku:
Kyselina glykolová dodáva pokožke jas
Predčasné starnutie alebo suchá pokožka môžu narušiť vzhľad každej pokožky. Výrobky z kyseliny glykolovej sú miernejšie ako bežné exfolianty, pretože rozpúšťajú „lepidlo“, ktoré viaže odumreté bunky na pokožku. Po použití bude pokožka vyžarovať jas.
Kyselina glykolová zmenšuje veľkosť pórov
Kyselina glykolová pomáha čistiť póry, zmenšuje ich veľkosť a tvar, rozpúšťa nadbytočný make-up, nečistoty, prach, mastnotu a maz.
Kyselina glykolová znižuje zafarbenie pokožky
Používanie výrobkov s kyselinou glykolovou pomáha znižovať pigmentové škvrny, zafarbenie a melazmu. Ak chcete využívať túto výhodu, musíte si dať koktail pozostávajúci z kyseliny glykolovej, kyseliny mliečnej, kyseliny vínnej, kyseliny citrónovej a kyseliny salicylovej.
Kyselina glykolová zlepšuje vzhľad pokožky
Ak máte drsnú pokožku na dotyk, môžete mať úžitok z účinkov kyseliny glykolovej. Jeho aplikácia stimuluje tvorbu buniek a „vyrovnáva“ pokožku a dodáva jej jednotný vzhľad.
Kyselina glykolová lieči akné
Kyselina glykolová je spoľahlivým spojencom pre pokožku náchylnú na akné. Táto látka rýchlo preniká do pokožky, obmedzuje šírenie akné, stimuluje tvorbu buniek, urýchľuje hojenie pokožky a pomáha redukovať jazvy po akné.
Kyselina glykolová má účinok proti starnutiu
Kyselina glykolová je kľúčovou ingredienciou mnohých peelingových ošetrení proti starnutiu. Stimuluje produkciu kolagénu a elastínu, ktoré dodávajú pokožke pevný a zdravý vzhľad (salónne výrobky na báze kyseliny glykolovej redukujú jemné linky a vrásky). Je dobré vedieť, že ak sa k takémuto ošetreniu uchýli, mali by ste si natrieť krémy s ochranným slnečným faktorom najmenej 30.
Kyselina glykolová zmierňuje príznaky folikulárnej keratózy
Kyselina glykolová vám môže pomôcť, ak trpíte folikulárnou keratózou, stavom, ktorý sa ľudovo nazýva „kuracia koža“ a prejavuje sa malými opuchmi a svrbením na dolných končatinách. Pre vynikajúce výsledky nechajte abrazívny peeling opustiť a pred spaním použite roztok na báze kyseliny glykolovej.
Kyselina glykolová zabraňuje tomu, aby sa chĺpky objavovali pod kožou
Vlasom pod kožou a malým červenkastým opuchom, ktorý sa objaví na podpazuší alebo v oblasti bikín, môžete zabrániť použitím kyseliny glykolovej. Väčšina roztokov tohto druhu obsahuje 3% kyseliny glykolovej a v menšej miere aj lieskovú oriešok (zmierňuje začervenanie a zápal).
Kyselina glykolová rozjasňuje pokožku
Topická aplikácia kyseliny glykolovej odstráni odumreté bunky a zmenší veľkosť folikulárnych pórov, čo sú dve veci, ktoré pomáhajú vyčistiť pokožku a zosvetliť ju.
Kyselina glykolová zvlhčuje pokožku
Postupom rokov pokožka na tvári, rukách alebo nohách začína vysychať. Kyselina glykolová odstraňuje odumreté bunky, napína pokožku a hĺbkovo ju zvlhčuje.
Kyselina glykolová exfoliuje pokožku
Možno jednou z najznámejších výhod kyseliny glykolovej je jej schopnosť pílingovať pokožku. Táto kyselina „rozbíja“ väzby medzi odumretými bunkami a tým pomáha ich vylučovaniu a stimuluje produkciu nových buniek, vďaka čomu zostáva tvár čistá a lesklá. Pod matnou vrstvou, poznačenou hromadením odumretých buniek, odhalí kyselina glykolová jemnú na dotyk a vláčnu pleť.
Kyselina glykolová pomáha vstrebávať ďalšie produkty starostlivosti o pokožku
Kyselina glykolová sa sama používa ako píling a ako kúra pred použitím ďalších kozmetických ošetrení, ktoré pokožku vyživujú. Dokonca aj make-up vyzerá lepšie po tom, ako si pokožku odlúpnete pomocou kyseliny glykolovej.
Ako sa používa kyselina glykolová?
Najčastejšie sa kyselina glykolová používa ako súčasť krémov alebo pílingov alebo v kozmetických ordináciách vo forme peelingov (v koncentráciách asi 10%) alebo agresívnych metód na boj proti akné alebo prejavom predčasného starnutia (koncentrácie do 50%).
Kyselina glykolová je dosť agresívna, preto sa neodporúča pripravovať si doma masky alebo peelingy. Tiež sa po každom použití kyseliny glykolovej odporúča použiť krém s ochranným faktorom UV najmenej 30.
Kto môže používať kyselinu glykolovú?
Všeobecne každý, kto nemá zložité dermatologické problémy (ak máte citlivú pokožku alebo ružienku, ktorej by ste sa mali vyhnúť), sa môže uchýliť k liečbe kyselinou glykolovou. Je vhodný pre akýkoľvek typ pleti, ale obzvlášť sa odporúča pre zrelú pleť. Ak máte citlivú pokožku a napriek tomu chcete používať kyselinu glykolovú, poobzerajte sa po produkte, ktorý ju kombinuje s aminokyselinami.
Čo potrebujete vedieť o kyseline glykolovej pred použitím?
Rovnako ako pri iných kozmetických úpravách, aj aplikácia kyseliny glykolovej má svoje vlastné varovania. Ak používate kozmetický prípravok s príliš vysokou koncentráciou kyseliny glykolovej, je veľká šanca, že vaša pokožka zčervená alebo sa začne olupovať, objavia sa hyperpigmentácie alebo dokonca jazvy (predtým naneste na malú časť pokožky, aby sa zabránilo tieto vedľajšie účinky).
Taktiež ak užívate lieky na vitamín A alebo akné, vaša pokožka môže byť príliš citlivá a existuje riziko podráždenia. Ďalej, ak používate kozmetiku na báze Retin-A, adapalénu alebo iných látok s exfoliačným účinkom, mali by ste sa vyhnúť kyseline glykolovej.
Pre trvalé účinky je neustále použitie tajomstvom. Prvé účinky sa prejavia asi po 2 - 3 týždňoch a zmena vzhľadu pokožky trvá asi 6 - 8 mesiacov.
Kyselina glykolová sa roky používa pre svoju kozmetickú úlohu. Látku je možné používať na všetky typy pleti, s výnimkou citlivej pokožky a osôb postihnutých chronickými dermatologickými problémami (napr. Ružovka), táto kúzelná zložka je nevyhnutná pri exfoliácii pokožky, regenerácii buniek a znižovaní prejavov predčasného starnutia.