5 kuriozít o tučniakoch, najbizarnejších vtákoch na Zemi

Ako sa vám nemôže páčiť tučný vták, oblečený v smokingu, ktorý chodí po skalách a skáče s bruškom vo vode? Každý pozná tučniaky, ale koľko vecí vlastne vieme o týchto neobvyklých morských vtákoch? Tu je päť kuriozít o tučniakoch, niektoré detaily, ktoré sa budú určite javiť ako fascinujúce!

najbizarnejších

1. Tučniaky sa liahnu každý rok

Tu sú prvé informácie o našom zozname kuriozít o tučniakoch. Aj keď vyzerajú inak ako väčšina vtákov, tučniaky majú aj perie. Pretože trávia toľko času vo vode, sú ich perá vodotesné.

Tučniaky majú špeciálnu žľazu, ktorá vylučuje olej, vďaka ktorému sú vodotesné. Naneste látku pravidelne na perie pomocou zobáka.

Olejové perie im pomáha udržiavať teplo v studených vodách a pomáha im lepšie plávať. Rovnako ako iné vtáky, aj tučniaky sa vzdávajú starého peria, pretože im rastie nové.

Ale namiesto toho, aby stratili perie v rôznych ročných obdobiach, tučniaky sa vyliahnu raz. V priebehu niekoľkých týždňov sa vzdajú starého peria a rastú nové.

Pretože perie je životne dôležité pre prežitie v studených vodách, tučniak zostane na zemi niekoľko týždňov a raz ročne zmení svoje operenie.

2. Zaujímavosti o tučniakoch: Ich krídla sú určené na plávanie

Tučniaky majú krídla, rovnako ako iné vtáky, ale ich krídla sú veľmi zvláštne. Nie sú vyrobené na let: sú ploché a zúžené a vyzerajú a fungujú skôr ako krídla delfínov ako krídla vtákov.

Biológovia sa domnievajú, že tučniaky mohli v minulosti lietať, ale v priebehu miliónov rokov sa ich schopnosti lietať znižovali. Stali sa z nich efektívni potápači a plavci ako torpéda a krídla poháňajú ich telá cez vodu.

Štúdia z roku 2013 ukázala, že tento vývoj bol založený na energetickej účinnosti. Vtáky, ktoré lietajú a plávajú, spotrebujú za letu obrovské množstvo energie.

Pretože sú ich krídla upravené na potápanie, sú menej aerodynamické a na let by potrebovali viac energie. Penguins sa vsadili na evolúciu, ktorá hovorí, že to, že sú dobrí plavci, im bude slúžiť lepšie ako plavci a letci.

Schopnosti lietať sa teda úplne vzdali.

Tieto kuriozity o tučniakoch vám pomôžu lepšie spoznať tieto roztomilé zvieratká.

3. Tučniaky sú zručné a rýchle plavce

Potom, čo sa pravekí tučniaci rozhodli žiť namiesto vzduchu skôr pri vode, ukázali sa ako plavci svetového formátu. Väčšina dosahuje pod vodou rýchlosť šesť až 11 kilometrov za hodinu, ale tučniaky Pygoscelis papua sa môžu poháňať vodou rýchlosťou 35 kilometrov za hodinu.

Tučniaky môžu klesať do hĺbky desiatok metrov a môžu zostať ponorené až 20 minút. A môžu vystúpiť z vody ako sviňuchy, vyhnúť sa predátorom z vody alebo sa vrátiť na ľad.

Vtáky majú zvnútra duté kosti, takže sú vo vzduchu ľahšie, ale kosti tučniakov sú hrubšie a ťažšie. Pretože potápači používajú váhu, tučniaky sa spoliehajú na svoje kosti, aby potlačili tendenciu plávať.

Keď sa tučniaky potrebujú rýchlo dostať z vody, púšťajú medzi svoje perie vzduchové balóny, aby zvýšili svoju rýchlosť. Ich telá sú hydrodynamické, aby vo vode dosiahli čo najvyššiu rýchlosť.

4. Zaujímavosti o tučniakoch: V ústach majú akýsi tŕň

Väčšina tučniakov sa pri potápaní živí všetkým, čoho sa môžu chytiť. Zjedzte akékoľvek stvorenie, ktoré môžete chytiť a prehltnúť: ryby, kraby, krevety, chobotnice alebo krill.

Tučniaky nemajú zuby a nemôžu žuť svoje jedlo. Namiesto toho majú v ústach nadržané tŕne, ktoré smerujú dovnútra a pomocou nich tlačia svoju korisť po hrdle.

Stredne veľký tučniak skonzumuje počas letných mesiacov jeden kilogram morských plodov denne. Krill, veľmi malý morský kôrovec, je veľmi dôležitou súčasťou stravy tučniaka. Makaróny tučniaky (Eudyptes chrysolphus) sa živia výhradne krilom.

Dlhodobá štúdia stravy gentoo tučniaka zistila, že úspech párenia závisel od množstva skonzumovaného krilu. Rodičia hľadajú v mori ryby a krill, potom sa vrátia na pevninu a jedlo vracajú mláďatám do úst.

5. Zaujímavosti o tučniakoch: Sú monogamné

Toto je najdojemnejšia informácia na našom zozname kuriozít o tučniakoch. Takmer všetky druhy tučniakov praktizujú monogamiu, čo znamená, že žena a muž sa pária počas obdobia párenia výlučne navzájom, a niektoré zostávajú celoživotnými partnermi.

Tučniaky dosahujú pohlavnú dospelosť medzi tromi a ôsmimi rokmi. Samec si zvyčajne nájde dobré miesto na hniezdenie skôr, ako sa pokúsi vyhľadať samicu.

Tučniaky chovajú kurčatá vo dvojiciach a matka aj otec sa o ne starajú a kŕmia ich. Väčšina druhov produkuje dve vajcia naraz, ale tučniaky cisárske (Aptenodytes forsteri, najväčšie tučniaky) chovajú naraz iba jedno kuriatko.

Samec je zodpovedný za zahriatie vajíčka, jeho držanie na nohách a pod jeho tukovými záhybmi, zatiaľ čo samica vstupuje do vody a prináša jedlo.