7 zdravotných výhod ricínového oleja

Čo je to ricínový olej?

Ricínový olej javí sa ako bledožltá kvapalina a extrahuje sa zo semien ricínového oleja (Ricinus communis). Je to protizápalový a antioxidačný olej, ktorý sa po stáročia používa pre svoje terapeutické a lekárske výhody. Predpokladá sa, že väčšina výhod ricínového oleja spočíva v jeho vysokej koncentrácii nenasýtených mastných kyselín. Aj keď má ricínový olej silnú a dosť nepríjemnú chuť, široko sa používa pri výrobe kozmetiky, mydiel, textílií, liekov, masážnych olejov a mnohých ďalších výrobkov každodennej potreby.

výhod

Aké sú výhody ricínového oleja?

Ricínový olej sa používa interne aj externe už tisíce rokov kvôli mnohým úžasným prínosom pre zdravie. Pretože môže ricínový olej posilňovať imunitný systém, považuje sa za veľmi dôležitý prostriedok pri liečbe mnohých závažných chorôb a chorôb:

  • Skleróza multiplex
  • Parkinsonova choroba
  • Mozgová obrna
  • Strata vlasov
  • Artritída a reumatizmus

Zistilo sa tiež, že je prospešný pri zlepšovaní mnohých každodenných problémov, ako sú:

  • Rôzne infekcie
  • Zápcha
  • Problémy s gastrointestinálnym traktom
  • Poruchy menštruácie
  • migrény
  • Akné
  • popáleniny
  • Pecingini a negi
  • Kožné ochorenia
  • zápal

Ricínový olej sa bežne používa na vyvolanie pôrodu, preto by tehotné ženy mali pred použitím tohto produktu vždy konzultovať s lekárom.

Použitie ricínového oleja

Ako prírodný liek na artritídu

Vďaka protizápalovým vlastnostiam ricínového oleja je vynikajúcim prospešným masážnym olejom na zmiernenie účinkov artritických kĺbov, zápalov nervov a bolesti svalov.

  • Vyrobte si tampón z kúska bavlneného flanelu zloženého v 3 alebo 4 vrstvách.
  • Namočte ho do ricínového oleja a priložte na bolesť postihnutého kĺbu alebo oblasti.
  • Tampón zakryte igelitom.
  • Na tampón zabalený v plaste položte fľašu horúcej alebo dobre zohriatej vody; plastový obal zabráni úniku oleja z nárazníka po jeho zahriatí.
  • Tento vatový tampón nechajte pôsobiť 45 minút až hodinu, raz denne.

Túto ricínovú doštičku je možné znovu použiť. Jednoducho ho vložte do zapečateného plastového vrecka a uchovávajte ho v chladničke, kým ho nebudete musieť znova použiť.

Náprava na zápchu

Štúdie preukázali, že ricínový olej je veľmi silné preháňadlo, vďaka čomu je veľmi účinný proti zápche. Preto si jednoducho každé ráno dajte pol lyžičky ricínového oleja. Olej môžete zmiešať s pomarančovým džúsom, čučoriedkovým džúsom, slivkovým džúsom alebo zázvorovým džúsom, aby ste zmiernili horkú chuť bez toho, aby ste ovplyvnili laxatívne účinky. Neberte to však nepretržite dlhšie ako 3 dni. Ak príznaky zápchy pretrvávajú dlhšie ako 3 dni, okamžite vyhľadajte lekára.

Liečba kožného ochorenia a bradavíc

Ukázalo sa, že ricín je veľmi účinný pri liečbe týchto plesňových infekcií.

  • Brúsiť niekoľko ricínových listov, ale nie príliš tvrdo, aby sa z nich stala pasta.
  • Rozdrvené listy zmiešame na čistom kokosovom oleji.
  • Zahrejte celú kompozíciu na teplotu, ktorá nespáli pokožku, a naneste na postihnuté miesto ako obklad.
  • Nechajte pôsobiť aspoň hodinu alebo, prípadne, cez noc.
  • Obklad prikryte bavlnenou handričkou, aby ste zabránili úniku oleja.

Procedúru opakujte každý večer pred spaním až do úplného zahojenia. Ak však spozorujete akékoľvek začervenanie alebo nepríjemné pocity v okolí postihnutej oblasti, prerušte liečbu.

Kožné problémy

Odborné štúdie schválili použitie ricínového oleja na liečbu rôznych kožných infekcií, ako sú úpal, odreniny, akné, suchá pokožka, vredy, strie, chronické svrbenie a zapálená pokožka.

  • Namočte vatový tampón do ricínového oleja a naneste na pokožku v postihnutých oblastiach, ráno a večer.
  • Prípadne na väčšie plochy pokožky namočte veľký kúsok bavlnenej látky do ricínového oleja a postihnutú oblasť zabaľte na noc.

Pri pretrvávajúcich plesňových infekciách, ktoré pôsobia na pokožku alebo nechty, sa odporúča miesta pred aplikáciou ricínového oleja 10 až 15 minút namočiť a vydezinfikovať roztokom veľkého množstva solí. To môže pomôcť urýchliť proces hojenia.

Liečba vrások

Ricínový olej je prírodné zmäkčovadlo, ktoré preniká do pokožky a pomáha stimulovať produkciu kolagénu a elastínu, ktoré môžu pokožku zvlhčovať a zmierňovať jej predčasné starnutie. Preto je to úžasné prírodné ošetrenie vrások, pretože obnovuje a omladzuje pokožku, dodáva jej prirodzenejší a mladistvý vzhľad a vytvára hladšiu, jemnejšiu a pružnejšiu pokožku.

Malý vatový tampón namočte do oleja a naneste na vráskavú alebo pokrčenú pokožku pred spaním. Pri aplikácii na pokožku v blízkosti očí použite iba malé množstvo oleja.

Ošetrenie vlasov

1. Ricínový olej je vynikajúci zvlhčovač

Ako zvlhčovadlo ricínový olej absorbuje vlhkosť z okolia. Tento olej je zvlášť vhodný pre suché a poškodené vlasy, pretože pomáha udržiavať ich prirodzenú vlhkosť a/alebo priťahuje vlhkosť zvonka. Dobre hydratované vlasy sa stanú lesklými a silnými. Pravidelné nanášanie ako šampón pred alebo po šampóne pomôže zabrániť poškodeniu vlasov, tvorbe vrások a štiepeniu končekov.

2. Ricínový olej funguje ako mazivo

Ricínový olej funguje veľmi dobre ako lubrikant na vlasy. Ak sa použije ako šampón, chráni vlasy pred poškodením v dôsledku trenia počas umývania a česania. To tiež pomáha predchádzať zamotaniu vlasov.

3. Ricínový olej zvlhčuje pokožku hlavy a stimuluje rast vlasov

Ricínový olej má nízku molekulovú hmotnosť, takže ľahko preniká do pokožky a pôsobí ako zmäkčovadlo. Je tiež nedráždivý, čo ho robí užitočným pre suchú a citlivú pokožku hlavy. Omega 9 mastná kyselina v ricínovom oleji udržuje vlasy dobre hydratované a poskytuje výživné látky potrebné pre pokožku hlavy a vlasové korienky. Podvyživená pokožka hlavy je jednou z hlavných príčin vypadávania vlasov a ďalších súvisiacich problémov.

4. Ricínový olej upokojuje svrbivé pocity na pokožke hlavy

Ricínový olej má nízky komedogénny koeficient, a preto neblokuje póry. Masírovanie pokožky hlavy pomocou ricínového oleja odstráni nečistoty, odumretú pokožku a suché šupinky, ktoré blokujú korienky vlasov. Antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti kyseliny ricínolejovej v tomto oleji chránia pokožku hlavy pred infekciami, ktoré môžu spôsobiť vypadávanie vlasov. Liečivé vlastnosti ricínového oleja vedú k zlepšeniu kvality pokožky hlavy, vďaka čomu ľahšie rastú zdravé vlasy.

5. Ricínový olej odstraňuje lupiny

Lupiny sú stav, keď sa prebytočná pokožka odlepuje od pokožky hlavy. Antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti ricínového oleja regulujú a znižujú hladinu lupín a s nimi spojené mikrobiálne účinky. Pri masáži na pokožke hlavy poskytuje ricínový olej dôkladné čistenie. Odstraňuje tiež suché šupinky a odumretú pokožku, ktoré upchávajú póry, zhoršujú lupiny a spôsobujú svrbenie.

Ako nanášať ricínový olej na vlasy?

Ricínový olej je veľmi lepkavý a je ťažké ho aplikovať v jeho jedinečnej podobe. Najlepšie je zriediť ho inými ľahkými olejmi, napríklad mandľovým alebo kokosovým. Môžete tiež pridať 2 až 3 kvapky levanduľového alebo ylang-ylang éterického oleja. Aplikujte rovnomerne na pokožku hlavy a končeky prstov zľahka masírujte. Masáž zlepší prekrvenie pokožky hlavy a vlasových korienkov (akýkoľvek masážny olej zvýši cirkuláciu). Po hodine alebo dvoch ho umyte alebo nechajte pôsobiť cez noc na hlboko upravené ošetrenie.

Ricínový olej je elixír na vlasy, takže môže vyriešiť rôzne problémy. O jeho účinkoch na vlasy nie je veľa vedeckých štúdií. Avšak po pravidelnom používaní ricínového oleja bolo hlásené zahustenie vlasov, ako aj zdravšia pokožka hlavy a vlasy.

Aké sú vedľajšie účinky ricínového oleja?

Ricínový olej je zvyčajne bezpečný, ak sa používa s mierou. Tehotné alebo dojčiace ženy, ako aj ľudia trpiaci upchatím čriev, akútnym zápalovým ochorením čriev, zápalom slepého čreva alebo bolesťami brucha by však nemali ricínový olej užívať bez súhlasu lekára.

Majte na pamäti, že pri používaní ricínového oleja na vnútorné použitie by ste mali dodržiavať preventívne opatrenia, preto by ste mali vždy postupovať podľa pokynov na obale a pred jeho konzumáciou by ste sa mali poradiť s odborným lekárom alebo naturistom. Typická odporúčaná dávka na vnútorné použitie ricínového oleja nepresahuje pol čajovej lyžičky denne. Predávkovanie môže viesť k hnačkám, nevoľnosti, zvracaniu, bolestiam brucha alebo kŕčom.

Aký ricínový olej používate?

Ricínový olej je možné kúpiť v takmer každom obchode so zdravou výživou (naturista). Pozor na olej, ktorý nájdete v supermarkete, pretože sa môže používať iba na priemyselné použitie (nie je bezpečný pre ľudskú spotrebu). Hľadajte iba za studena lisovaný alebo spracovaný olej a pred použitím ako prírodného lieku si vyžiadajte potvrdenie lekára. Farba ricínového oleja by mala byť veľmi svetlá alebo bledožltá.