Fascinujúce fakty o najväčšej chobotnici na svete

Obria tichomorská chobotnica (Giant Pacific Octopus), známa tiež ako severomorská obrovská chobotnica, je najväčšou a najdlhšie žijúcou chobotnicou na svete. Ako naznačuje spoločný názov, tento veľký hlavonožec žije pozdĺž brehov severného Pacifiku.
Rýchle fakty: Obrovská tichomorská chobotnica
- Vedecké meno: Zadajte dofleini
- Alternatívny názov: Obrovská chobotnica severného Tichého oceánu
- Špeciálne vlastnosti: Chobotnica červenohlavá s veľkou hlavou, kabátom a ôsmimi ramenami, ktorá sa zvyčajne vyznačuje veľkosťou
- priemerná veľkosť: 15 kg (33 lb) s dĺžkou paže 4,3 m (14 ft)
- výživa: Mäso jesť
- Priemerná životnosť: 3 až 5 rokov
- Biotop: Pobrežný severný Tichý oceán
- Stav ochrany: Neohodnotený
- kráľovstvo: Animalia
- Kmeň: Mäkkýše
- super: Hlavonožce
- Objednať Vy: Octopoda
- rodina: Enteroctopodidae
- Zábavný fakt: Napriek svojej veľkosti môže uniknúť z akejkoľvek nádoby s otvorom dostatočne veľkým pre zobák.
popis
Rovnako ako iné kalamáre, aj obrovská pacifická chobotnica má obojstrannú symetriu a má zosilnenú hlavu, osem ramien pokrytých prísavkami a kabát. Jeho zobák a radula sú v strede plášťa. Táto chobotnica je zvyčajne červenohnedá, ale špeciálne pigmentové bunky v koži menia textúru a farbu, aby maskovali zviera pred skalami, rastlinami a koralmi. Rovnako ako iné kalamáre, aj obrovská chobotnica Pacifik má modrú krv bohatú na meď, ktorá mu pomáha získavať kyslík v studenej vode.

Pre dospelého obra Pacific Octopus je priemerná hmotnosť 15 kg (33 lb) a priemerná dĺžka paže 4,3 m (14 ft). Guinness World Records uvádza najväčšiu vzorku ako kolísku s hmotnosťou 136 kg (300 lb) a dĺžkou paže 9,8 m (32 ft). Napriek svojej veľkosti môže chobotnica stlačiť svoje telo akýmkoľvek otvorom väčším ako je zobák, aby sa do nej zmestili.
Chobotnica je najchytrejší bezstavovec. Bolo o nich známe, že sa hrali s hračkami, komunikovali s psovodom, otvorenými okuliarmi, užívateľsky príjemnými nástrojmi a skladačkami, ktoré mali vyriešiť. V zajatí môžu rozlišovať a rozoznávať rôznych držiteľov.
distribúcia
Obrovská tichomorská chobotnica žije v Tichom oceáne pri pobreží Ruska, Japonska, Kórey, Britskej Kolumbie, Aljašky, Washingtonu, Oregonu a Kalifornie. Najradšej ochladzuje okysličenú vodu a podľa potreby upravuje svoju hĺbku na 2 000 m od povrchu (6 600 ft).

Kalmáre sú mäsožravé dravce, ktoré zvyčajne lovia v noci. Zdá sa, že obrovská chobotnica tichomorská sa živí akýmkoľvek zvieraťom v jeho veľkostnom rozmedzí, vrátane rýb, krabov, mušlí, malých žralokov, iných chobotníc a dokonca aj morských vtákov. Chobotnica uchopí a drží korisť svojimi chápadlami a prísavkami, potom svojím tvrdým zobákom hryzie a trhá mäso.
Predátori
Obrovské tichomorské sépie pre dospelých a mládež lovia vydry morské, tulene, žraloky a veľryby spermie. Vajcia a paralarvy podporujú podávače zooplanktónového filtra, ako sú napríklad veľryby, niektoré druhy žralokov a veľa druhov rýb.
Obria chobotnica tichomorská je dôležitým zdrojom bielkovín určených na ľudskú spotrebu. Používa sa tiež ako návnada pre halibuta tichomorského a iné druhy rýb. Ročne sa vyloví okolo 3,3 milióna ton obrovskej chobotnice.
rozmnožovanie
Obrovská chobotnica tichomorská je najdlhšie žijúcim druhom chobotnice, ktorá zvyčajne žije vo voľnej prírode 3 až 5 rokov. Počas tejto doby vedie osamelý život, iba raz sa rozmnožuje. Počas párenia mužská chobotnica vloží do plášťa ženy špecializované rameno nazývané hektokotylus, aby vylučovala spermatofor. Žena môže spermiofor uchovávať niekoľko mesiacov pred oplodnením. Po párení sa fyzický stav samca zhoršuje. Stále žerie a trávi viac času v otvorenej vode. Muži zvyčajne zomierajú na to, že ich niekto chytil, a nie hladovať.

Po párení už samica neloví. Je to medzi 120 000 a 400 000 vajcami. Položí vajcia na tvrdý povrch, prefúkne ich čerstvou vodou, očistí a odháňa predátory. Vajcia sa podľa teploty vody liahnu asi za šesť mesiacov. Samice zomierajú krátko po vyliahnutí. Každé mláďa je veľké asi ako zrnko ryže, rastie však asi 0,9% denne. Aj keď je veľa vajec znesených a vyliahnutých, väčšina mladých zvierat sa konzumuje pred dosiahnutím dospelosti.
Stav ochrany
Obrovská tichomorská chobotnica nebola zaradená do Červeného zoznamu IUCN a nie je chránená ani Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov. Je to preto, že je príliš ťažké nájsť zvieratá a sledovať ich počet, aby sa dali vyhodnotiť. Aj keď druh nie je ohrozený, pravdepodobne bude ohrozený znečistením a zmenami podnebia. Chobotnica zvyčajne uteká z teplej vody a mŕtvych zón kvôli chladnejšej, okysličenej vode, ale niektoré populácie sa zachytia medzi odkysličenými zónami. Stále sa tento druh dokáže prispôsobiť životu v hlbokej vode, takže je možné, že obrovská tichomorská chobotnica nájde nové stanovište.