Jojoba; l jojobový vosk Ž

Jojobový ker alebo krík patrí do rodu Simmondsia a čeľade Simmondsiaceae. Je to vždyzelená rastlina, ktorá rastie v teplých oblastiach a môže dosiahnuť výšky od 0,5 do 2 metrov. Jojobový strom vďačí za svoju dobrú adaptabilitu na suché oblasti svojmu hlbokému koreňu (až 3 metre) a chlpatým listom (rastlina z tvrdého dreva). Folie sú oválne, alternatívne a majú tmavozelenú alebo žltkastú farbu (tzv. Albínové druhy).

jojoba

Bush nesie pretiahnuté až oválne plody, ktoré obsahujú jedno až tri semená a ich veľkosť sa môže líšiť v závislosti na geografických podmienkach. Samotné semeno sa uvoľní až po úplnom dozretí a potom má obsah vosku až 60% vlastnej hmotnosti.

Zavlažovanie rastliny nie je potrebné, ale môže viesť k zvýšeniu výnosu. Pretože by sa počas vývoja ovocia nemala polievať, môže sa jojobový krík pestovať aj s inými druhmi citrusov (podobná kultivačná metóda). Ďalšou zvláštnosťou rastliny jojoba je vysoká tolerancia solenia: vďaka tomu je možné znova urobiť nepoužiteľné slané pôdy.

Rovnako ako všetky listnaté rastliny, aj jojobový krík uprednostňuje teplé a suché podnebie. Okrem prirodzeného rozšírenia v Mexiku a USA sa ker pestuje aj v Izraeli, Argentíne, Peru a Austrálii. Na plantážach sú kríky vysadené vo forme živého plotu, pričom je potrebné dodržať minimálny pomer samičích a samčích rastlín 5: 1, aby sa zabezpečilo primerané opelenie kvetov. Podľa toho, či boli rastliny predpestované, možno prvý výnos očakávať po 3 - 5 rokoch (optimálny výnos po cca 7 - 12 rokoch).

Po normálnom období kvitnutia na jar sa strojový zber uskutočňuje od augusta do októbra.

Bežné metódy na získanie vosku sú lisovanie za studena (s predchádzajúcim mletím zrelých, sušených semien) a extrakcia.

Estery vosku, kombinácia mastných kyselín a mastných alkoholov, dodávajú oleju typické chemické vlastnosti. Pre tento druh rastliny sú charakteristické dlhé uhlíkové reťazce (38 - 44 atómov uhlíka) na oboch koncoch esteru.

Olej tak vykazuje vysokú teplotu topenia (iba od približne 7 stupňov Celzia) a odolnosť voči chemickej/enzymatickej degradácii (estery sa ťažko odbúravajú). Výsledkom je, že jojobový olej stuchne veľmi pomaly a pri správnom skladovaní ho možno skladovať až 25 rokov.

V tráviacom trakte nemôže dôjsť k enzymatickému odbúravaniu, a preto sa jojobový olej niekedy hovorí o chudnutí alebo redukcii hmotnosti.

Perorálne použitie sa však neodporúča, pretože niekoľko štúdií preukázalo patologické zmeny v krvnom obraze a vnútorných orgánoch. Aj keď je zlepšenie pokožky často známe, endogénne parametre sa vo väčšine štúdií nezohľadňujú.

Vo farmácii sa olej používa na maskovanie látok citlivých na oxidáciu, diét a na potlačenie chuti do jedla. Používa sa tu chemická zotrvačnosť esteru. Okrem toho je podporovaný proces hojenia v prípade zápalu (napr. Úpalu).

Jojobový olej je pokožkou rýchlo absorbovaný, nezanecháva za sebou mastný film a dodáva pokožke zvlhčujúci účinok. Pokožka sa stáva jemnou a pružnou, čím sa dá dosiahnuť ďalšie spevnenie spojivového tkaniva. Jojobový olej má ešte jednu výhodu: je hypoalergénny a môžu ho používať všetky typy pleti.

Kozmetický priemysel využíva tieto účinky a používa olej v mnohých výrobkoch osobnej starostlivosti, ako sú šampóny a rúže. Okrem toho má olej prírodný slnečný ochranný faktor približne 4, preto je vhodný ako prísada alebo dokonca ako základ krémov na opaľovanie.

V priemysle sa rozšírený sortiment výrobkov dosahuje ďalšími krokmi spracovania a rafinácie. Týmto spôsobom je možné získať aplikácie ako vysoko kvalitné mazivá, leštiace vosky a dokonca aj naftové náhrady so špecifickými vlastnosťami.