Močovina v kozmetických vlastnostiach a vedľajších účinkoch

Močovina je biely alebo priehľadný kryštalický prášok, ktorý sa nachádza v mnohých výrobkoch na starostlivosť o pleť, vlasy a odličovacie prípravky.

močovina

Prírodná močovina je odpad organického pôvodu, ktorý si telo vytvára po metabolizme bielkovín. Močovina sa potom vylučuje z tela močom, obličkami, ale aj pokožkou, v oveľa menšom množstve.

kozmetických
kozmetických

Kozmetická močovina sa však vyrába v laboratóriu, takže nemá nič spoločné s močom. Vyrába sa z amoniaku a oxidu uhličitého.

Účinnosť močoviny je daná skutočnosťou, že si zachováva hydratáciu v tkanivách, čím zvyšuje účinnosť kozmetiky. Močovina navyše zvyšuje množstvo vody v pokožke. Ďalším účinkom kozmetickej močoviny na pokožku je to, že umožňuje iným chemikáliám v kozmetike preniknúť hlboko do pokožky.

Kozmetika obsahujúca močovinu

Močovina sa nachádza v kozmetike, ako napríklad:

  • Hydratačné krémy na tvár
  • Očista
  • Telový krém
  • Očný krém
  • Nadácia
  • Šampón, vlasový kondicionér, vlasová pena
  • Liečba akné
  • Lesk na pery
  • bronzer
  • Liečba kutikuly
  • Lak na nechty/lak na nechty

Výhody močoviny v kozmetike

  • Močovina vyrovnáva úroveň hydratácie pokožky
  • Močovina má hygroskopický charakter, čo znamená, že môže absorbovať vlhkosť zo vzduchu a blokovať ju v hornej časti pokožky.
  • Je to ideálne ošetrenie suchej pokožky a má antimikrobiálne vlastnosti
  • Má keratolytické vlastnosti, tj prerušuje spojenia medzi odumretými bunkami pokožky, spúšťa jej odlupovanie a zanecháva pokožku zamatovo hebkú.
  • Pôsobí anesteticky, upokojuje zápaly
  • Zvyšuje regeneráciu buniek v pokožke a je veľmi užitočný v prípade poranení alebo podráždenia, ktoré rýchlo ošetrí
  • Zvyšuje priepustnosť pokožky a umožňuje vode a iným prospešným zložkám preniknúť do pokožky

Vedľajšie účinky močoviny v kozmetike

Močovina v kozmetike sa vyznávačom zdravého životného štýlu často vyhýba, pretože zvyšuje riziko nasledujúcich situácií:

Uvoľnenie formulára - Podľa štúdie zverejnenej v roku 2010 môže močovina uvoľňovať formadlhid, ktorý je súčasťou kategórie karcinogénnych zložiek. Testy navyše preukázali, že formaldehyd môže tiež vyvolávať alergické reakcie.

Môže spôsobiť podráždenie pokožky - Močovina môže spôsobiť podráždenie pokožky aj očí.

Tendencia vyvolávať alergické reakcie - Podľa dermatológov môže za kontaktnú dermatitídu často vina močovina.

Množstvo, v ktorom sa musí močovina nachádzať v kozmetike

V malých dávkach, tj. Menej ako 10%, močovina zvlhčuje pokožku a podporuje zadržiavanie vody v tkanivách, čím zabraňuje dehydratácii.

V dávkach vyšších ako 10% má močovina mierny keratolytický účinok, účinný na odlupovanie pokožky a stimuláciu regenerácie buniek. Na liečbu ekzémov sú účinné krémy, ktoré obsahujú močovinu v množstve vyššom ako 10%.

Vo veľmi vysokých dávkach 30 - 50% má močovina v kozmetike silný keratolytický účinok. Močovina sa zvyčajne nachádza v takom veľkom množstve v dermatokozmetických výrobkoch vyrábaných v lekárňach, ktoré sa používajú na liečbu vážnejších stavov, ako je psoriáza.