Najhoršie prísady v kozmetike
8. júna 2020, Annika Flatleyová Kategória: Kozmetika

Hormonálne aktívne látky, alergénne vonné látky, ropa a palmový olej - naše výrobky každodennej starostlivosti môžu obsahovať látky, s ktorými by človek najradšej neprišiel do styku. Utopia ukazuje najhoršie zložky v kozmetike a dobré alternatívy.
1. Parabény: konzervačné látky s vedľajšími účinkami
Parabény sa často nachádzajú v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti ako konzervačné látky. Mnoho bežných produktov obsahuje zlúčeniny parabénu - od šampónu po zubnú pastu.
Problém: Parabény ako prísada do kozmetiky sú podozrivé z hormonálnej účinnosti. To znamená, že môžu v tele pôsobiť podobne ako hormóny - často podobne ako ženský pohlavný hormón estrogén. Preto sú potenciálne obzvlášť nebezpečné pre tehotné ženy, plody, malé deti a dospievajúcich v puberte.
Nie všetky zlúčeniny parabénu sú nebezpečné, niektoré sú dokonca neškodné z pohľadu Vedeckého výboru Európskej únie pri dodržaní určitých koncentračných limitov. V roku 2015 Európska komisia znížila maximálnu koncentráciu konzervačných látok propylparabén a butylparabén. Existuje podozrenie, že tieto dve látky môžu ovplyvňovať endokrinný systém.
V tele sa hromadia ďalšie parabény, ktoré súvisia s chorobami a javmi, ako je neplodnosť, cukrovka, predčasná puberta a rakovina súvisiaca s hormónmi, ako je rakovina prsníka, semenníkov a prostaty. „Je potrebné sa vyhnúť používaniu izopropyl-, izobutyl-, pentyl- a fenylparabénu, kým nebude k dispozícii zdravotné hodnotenie,“ píše Federálny úrad pre hodnotenie rizík (PDF).
Záver: Pretože presné zdravotné účinky parabénov v produktoch na starostlivosť, najmä v súvislosti s inými chemickými látkami, ešte neboli dostatočne preskúmané, odporúčame vyhnúť sa ich bezpečnosti. Zlúčeniny parabénov nie sú povolené v certifikovanej prírodnej kozmetike.
Ako viete, kde sú parabény?
Poznáme ich podľa koncovky „-parabén“ na zozname prísad kozmetiky.
Zoznam prísad obzvlášť často obsahuje:
- Metyl parabény
- Etyl parabény
- Pentyl parabény
- Benzyl parabény
- Fenyl parabény
- Butyl parabény
- Propyl parabény
- Izopropyl parabény
- Izobutyl parabény
2. Vonné látky v kozmetike: problém nielen pre alergikov
Je to jedna z najbežnejších prísad v kozmetike bez skutočného účinku: Pretože všetci radi dobre vonia - a zakrývajú náš prirodzený telesný pach - takmer všetky telové mlieka, sprchové gély, dezodoranty atď. Obsahujú vonné látky. Spravidla sú vyhlásené za celkom neškodné, väčšinou ako „Parfum“ alebo „Vôňa“. Mnohé vonné látky sa však považujú za zdraviu škodlivé, pretože môžu vyvolať alebo zosilniť alergie.
Potenciálne nebezpečné sú aj umelé vône pižma (polycyklické zlúčeniny pižma): Môžu sa hromadiť v ľudskom tele aj v životnom prostredí a existuje podozrenie, že nespôsobujú iba alergie, ale tiež sa preukázali hormonálne účinné a dokonca karcinogénne pri pokusoch na zvieratách.
Ako spoznáte vône v kozmetike?
Prevažná väčšina vôní je na kozmetických a ošetrovacích výrobkoch označená iba „parfumom“. Iba 26 vonných látok, ktoré sa považujú za zvlášť alergénne, musí byť v zozname zložiek výslovne uvedených nad určité množstvo - to platí napríklad:
- Eugenol
- Škoricová
- Citral
- Limonén
- Kumarín
- Citronellol
- Farnesol
Nebezpečenstvo: Otázne vône nie sú len bežnou ingredienciou v konvenčnej kozmetike, ale aj v prírodnej kozmetike. Niektoré vonné látky, ktoré sa považujú za zvlášť alergénne, ako napríklad kumarín, citral alebo linalool, sa dokonca často vyskytujú v prírodných kozmetických výrobkoch. Každý, kto má podozrenie, že je citlivý na vonné látky, by sa mal pri prírodnej kozmetike spoľahnúť aj na „citlivé“ výrobky bez vôní. Aj pre deti odporúčame používať výrobky bez vône.
Viac o vôňach a parfumoch bez pochybných prísad nájdete tu: Organický parfém: 5 odporúčaných značiek.
3. Povrchovo aktívne látky/emulgátory: prívod znečisťujúcich látok
Polyetylénglykol, skrátene PEG a deriváty PEG, ako aj laurylsulfáty sodné sa používajú ako povrchovo aktívne látky alebo emulgátory, napríklad v šampónoch a zubných pastách; používajú sa v mnohých kozmetických výrobkoch.
Vďaka PEG a derivátom PEG môže byť naša pokožka priepustnejšia - pre účinné látky, ale aj pre škodlivé látky. Sú preto obzvlášť dôležité pre podráždenú pokožku a môžu potenciálne vyvolať alergie. Okrem toho môžu obsahovať zvyšky etylénoxidu, ktoré sa považujú za karcinogénne.
PEG a deriváty PEG sú otázne nielen zo zdravotného hľadiska, ale aj z hľadiska životného prostredia: Látky sa často vyrábajú na základe ropy škodlivej pre životné prostredie a je tiež ťažké ich odbúrať z určitej molekulovej hmotnosti. Vďaka ošetrujúcim prostriedkom, ako sú šampón alebo sprchovací gél, sa môžu dostať do vodných útvarov odtokom.
Laurylsulfát sodný (SLS) pokožku vysušuje; môžu spôsobiť podráždenie pokožky a považujú sa za potenciálne alergénne. (Viac informácií: Sírany v šampónoch: Prečo sú také pochybné)
Takto spoznáte PEG/PEG deriváty
PEG a deriváty PEG v kozmetike poznáte na zozname prísad
- skratkou „PEG„V súvislosti s určitým počtom (napríklad PEG-8, PEG-15, PEG-32)
- pri „-et"V mene látky." (napríklad laureth sulfát sodný).
Podľa INCI (Medzinárodná nomenklatúra kozmetických prísad) sú laurylsulfáty sodné ako také označené v zozname zložiek.
PEG/PEG deriváty a laurylsulfát sodný nie sú povolené v certifikovaných prírodných kozmetických výrobkoch.
4. Hliník/hliníkové soli v deodorante
Aj keď človek veľa číta a počuje o „hliníku v deodorante“: Presne povedané, soli hliníka sa nachádzajú iba v antiperspirantoch, nie v deodorantoch. Rozdiel: Deodoranty primárne zakrývajú zápach potu, zatiaľ čo antiperspiranty majú úplne alebo úplne potenie zabrániť. V každodennom jazyku sa tieto dva produkty zvyčajne používajú synonymne.
Soli hliníka v antiperspirantoch uzatvárajú póry a bránia toku potu. Trvalo upchaté póry môžu hromadiť pot, čo môže spôsobiť podráždenie a svrbenie pokožky. Čo je však ešte znepokojujúcejšie, je to, že hliník môže do tela preniknúť cez pokožku - najmä cez podráždenú alebo poranenú pokožku, napríklad po holení.
Hliník sa považuje za poškodzujúci nervy a je podozrenie, že má reprodukčné toxické účinky (t. J. Účinky na plodnosť a plody v maternici).
Niektoré štúdie v minulosti naznačovali súvislosť s rozvojom rakoviny prsníka a Alzheimerovej choroby. Tieto vzťahy však zatiaľ neboli dostatočne vedecky dokázané.
Ako rozpoznať hliníkové soli v kozmetike
Hliník nie je spravidla ťažké rozpoznať ako prísadu:
- Nachádza sa na obale napríklad ako „chlórhydrát hliníka“ alebo chlorid hlinitý.
- Pretože antiperspiranty všeobecne obsahujú soli hliníka, je možné sa jednoducho a konkrétne vyhnúť produktom, ktoré sú označené ako „antiperspirant“ alebo „antiperspirant“.
Kvôli verejnej diskusii o hliníku v deodorantoch sa dnes veľa výrobcov zaobíde bez solí hliníka alebo agresívne ponúkajú výrobky „bez obsahu hliníkových solí“. Mali by ste sa však tiež bližšie pozrieť na tieto výrobky: Bohužiaľ, bez obsahu hliníkových solí neznamená bez ďalších pochybných prísad.
Najlepšou radou je stále používať dezodoranty od výrobcov prírodnej kozmetiky. Dobrá alternatíva: dezodoračné krémy.
Dobrý dezodorant bez hliníka nájdete aj v našom zozname dezodorantov.
5. Ropa ako kozmetická prísada: vzácny zdroj s pochybným účinkom
Extrémne veľké množstvo kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti obsahuje v určitej forme ropu. Pretože: Mnoho prísad sa vyrába na báze ropy. Vyhnúť sa mu úplne je preto ťažké, najmä v konvenčnej kozmetike.
Na jednej strane sa ropa vyskytuje v kozmetike, ako sú krémy na ruky alebo rúže, ako mastná zložka vo forme parafínov (napríklad ako parafínový roztok, izoparafín) alebo napríklad ako „vosk“ alebo vazelína.
Na druhej strane ropa tvorí východiskový materiál pre mnoho ďalších prísad v bežných výrobkoch na starostlivosť - napríklad PEG/PEG deriváty, niektoré vonné látky, ftaláty alebo UV filtre.
Ropa je pre životné prostredie mimoriadne problematická, predovšetkým z dôvodu čoraz rizikovejšej výroby a recyklácie. Ako súčasť prostriedkov na starostlivosť môže tiež poškodiť pokožku: pokožka je „utesnená“, nemôže dýchať a je ešte pravdepodobnejšie, že vyschne. Vyzerá hladko a jemne, ale nie je mu venovaná žiadna skutočná starostlivosť.
MOSH a MOAH v kozmetike
Stiftung Warentest a Öko-Test pravidelne zisťujú kontamináciu látkami minerálneho oleja v ošetrujúcich výrobkoch s prísadami na báze ropy. Takzvané MOSH (nasýtené uhľovodíky minerálnych olejov) a MOAH (aromatické uhľovodíky minerálnych olejov) predstavujú zdravotné riziko.
MOSH sú ľahko absorbované v tele a môžu sa ukladať v niektorých orgánoch. Existuje podozrenie, že MOAH sú karcinogénne a mutagénne. Minerálne oleje sa tiež ťažko biologicky odbúravajú.
Ako spoznáte ropu v kozmetike?
Bez ohľadu na to, či sú tuky na báze ropy prísadou do produktov starostlivosti, možno ich spoznať napríklad podľa mien:
- Paraffinum Liquidum
- Izoparafín
- (Mikrokryštalický) vosk
- vazelína
- Minerálny olej
- Petrolatum
- Cera microcrystallina
- Ceresin
- Ozokerity
Ostatné zložky, ktoré sú vyrobené z ropy, sú omnoho ťažšie viditeľné. Surovému oleju v kozmetike sa skutočne úplne vyhnete, iba ak dôsledne používate certifikovanú prírodnú kozmetiku.
6. Mikroplasty: stále rozšírené
V posledných rokoch sa objavila správa, že mikroplasty sú problémom ako prísada do kozmetiky. Stále je to však bežné. Mikroplasty sú malé plastové častice, ktoré mnohí výrobcovia kozmetiky pridávajú do svojich výrobkov - napríklad ako malé guľôčky v olupovaní alebo ako výplne.
Čističky odpadových vôd v súčasnosti nedokážu odfiltrovať mikroplasty z odpadových vôd, takže plasty končia v životnom prostredí a predovšetkým v oceánoch. Zostávajú tam stovky rokov; Škody, ktoré spôsobujú morským organizmom, je v súčasnosti stále ťažké predpovedať.
Ako spoznáte mikroplasty v kozmetike?
Mnoho výrobcov kozmetiky teraz tvrdí, že sa zaobíde bez mikroplastov alebo sa čoskoro zaobíde bez nich. Väčšina spoločností to však chápe tak, že to znamená iba pevné plastové častice, ako sú napríklad tie, ktoré sa nachádzajú napríklad v peelingoch a sprchových géloch.
Organizácie na ochranu životného prostredia, ako sú Greenpeace a BUND, varujú pred podstatne väčším počtom plastov v kozmetike a pod termín mikroplasty zahrnujú plasty (polyméry), ktoré sú rozpustné vo vode alebo ktoré sa nachádzajú vo výrobkoch v tekutej, gélovej, voskovej štruktúre alebo v nanorozmeroch.
Organizácie Greenpeace a BUND jednomyseľne odporúčajú vyhnúť sa nasledujúcim zložkám kozmetiky:
- Akrylátový kopolymér (AC)
- Akrylátový krížový polymér (ACS)
- Polyamidy (PA, nylon-6, nylon-12)
- Polyakrylát (PA)
- Polymetylmetakrylát (PMMA)
- Polyetylén (PE)
- Polyetyléntereftalát (PET)
- Polypropylén (PP)
- Polystyrén (PS)
- Polyuretán (PUR)
Zistili sme však, že všetky ostatné syntetické polyméry v kozmetických výrobkoch sú tiež zbytočné, a preto im nedoporučujeme - tieto látky často označujeme ako „mikroplasty v širšom zmysle“. Týka sa to napríklad látok
- Akrylátový kopolymér (AC)
- Akrylátový krížový polymér (ACS)
- Polykvaternium (PQ)
- Polyakrylát (PA)
Záver: Odporúčame, kedykoľvek je to možné, nepoužívať plasty v kozmetike. Ste v bezpečí pri certifikovanej prírodnej kozmetike - tu nie sú povolené polyméry na báze ropy.
7. Palmový olej: je obsiahnutý takmer všade
Palmový olej sa nachádza nielen v mnohých potravinách, ale aj ako prísada do mimoriadne veľkého množstva kozmetiky, pretože má lipidový a antioxidačný účinok, a predovšetkým preto, že je pre výrobcov lacný.
Palmový olej (často označovaný ako „palmitát“) nemusí byť nevyhnutne zdraviu škodlivý, prinajmenšom nie ako kozmetická prísada. Ale pre životné prostredie je obrovské použitie katastrofou.
Neustále rastúci dopyt po lacnom palmovom oleji spôsobuje obrovské škody na životnom prostredí, najmä v juhovýchodnej Ázii. Hektáre hodnotného dažďového pralesa sú ničené rezmi a spálením - to je nielen smutné, ale aj vážne ohrozenie biodiverzity, miestneho obyvateľstva a globálneho podnebia.
Ako rozoznám palmový olej v kozmetike?
Sledovať všetky rôzne názvy, ktoré sa používajú na označenie palmového oleja, je takmer nemožné. Napríklad takmer všetky zložky, ktoré majú slovnú zložku „dlaň“ alebo „palmitát“, označujú palmový olej.
Mnoho prísad môže, ale nemusí byť založených na palmovom oleji; Môže byť napríklad skrytý za pojmami cetearylalkohol, glycerylstearát alebo kyselina stearová.
Tu nájdete 25 rôznych názvov palmového oleja v kozmetike a potravinách.
Palmový olej sa bohužiaľ používa aj v prírodnej kozmetike, tu je však zvyčajne minimálne certifikovaný. Existuje niekoľko kozmetických prípravkov, ktoré neobsahujú palmový olej, ale často ich nájdete iba v špeciálnych obchodoch. Je ťažké sa bez toho zaobísť úplne. Mnoho certifikovaných výrobcov prírodnej kozmetiky používa minimálne „kvalitnejší“ certifikovaný organický palmový olej.
8. UV filtre a absorbéry UV žiarenia: nielen v krémoch na opaľovanie
Veľa produktov starostlivosti a kozmetiky, ako sú krémy na opaľovanie, balzamy na pery a make-up, obsahuje UV filtre alebo absorbéry UV žiarenia. UV filtre sú navrhnuté tak, aby zabezpečili ochranu pokožky pred škodlivými UV lúčmi. UV absorbéry majú chrániť samotné kozmetické výrobky pred UV lúčmi.
Mnoho chemických ultrafialových filtrov sa považuje za otáznych: existuje podozrenie, že sú hormonálne účinné, vyvolávajú alergie a/alebo dokonca sú karcinogénne.
Napríklad benzofenón s UV filtrom bol IARC (Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny) klasifikovaný ako pravdepodobne karcinogénny a spôsoboval zmeny v endokrinnom systéme (endokrinný disruptor) pri pokusoch na zvieratách. Okrem toho, ak sa chemikália dostane napríklad do mora s opaľovacím krémom, môže poškodiť koraly.
UV filtre etylhexylmetoxycinamát a 4-metylbenzylidén gáfor tiež preukázali hormonálne účinky pri pokusoch na zvieratách. U UV filtrov homosalát a oktokrylén sa hormonálny účinok preukázal aj pri bunkových testoch. Izoamylmetoxycinamát a oktylmetoxycínamát sú tiež podozriví z hormonálnej účinnosti.
Takto spoznáte chemické UV filtre
Za názvami sa okrem iného nachádzajú aj chemické UV filtre
- Benzofenón-3
- Benzofenón-4
- Benzofenón-5
- Etylhexylmetoxycinamát
- Oktokrylén
- Homo šaláty
- Izoamylmetoxycinamát
- Oktylmetoxycinamát,
- 4-metylbenzylidénový gáfor
- Butylmetoxydibenzolmentán
- Etylhexyl dimetyl PABA
Oxid titaničitý a oxid zinočnatý sú tiež UV filtre - ale jedná sa o minerálne UV filtre, ktoré zjednodušene odrážajú UV žiarenie na pokožke. Na krémy na opaľovanie odporúčame (bio) výrobky s minerálnymi filtrami. Viac o tomto: Organický krém na opaľovanie: účinná ochrana bez rizika.
Ako viete, čo je v kozmetike?
Všetky zložky musia byť uvedené na obale výrobkov na starostlivosť. V EÚ je na to predpísaná určitá forma: Medzinárodná nomenklatúra kozmetických prísad (INCI) špecifikuje, ktoré látky musia byť deklarované a ako. Zoznam chemických názvov však nie je pre priemerného spotrebiteľa vždy ľahko pochopiteľný.
Pomáhajú služby ako Codecheck a ToxFox: online a ako aplikácia ukazujú, čo sa v kozmetických výrobkoch skutočne nachádza, ktoré zložky sú pochybné a prečo. Ak si nie ste istí, môžete tu jednoducho vyhľadať konkrétny produkt (alebo naskenovať čiarový kód pomocou svojho smartphonu) a následne sa vám zobrazí hodnotenie jednotlivých zložiek.
Lepšie prísady v kozmetike: to sú alternatívy
Ak sa chcete vyhnúť látkam škodlivým pre zdravie a životné prostredie v produktoch starostlivosti, mali by ste si kúpiť certifikované prírodné kozmetické výrobky. Nájdete ich takmer všade a pre každý rozpočet.
Priaznivými variantmi sú značky prírodných drogérií z drogérií (napríklad Alverde at dm, Alterra at Rossmann). Tieto obsahujú čisto prírodné zložky, ale väčšinou sa spoliehajú na lacné suroviny.
Vysoko kvalitná prírodná kozmetika je k dispozícii od osvedčených prémiových výrobcov ako Weleda, Lavera, Sante alebo Dr. Hauschka - veľa z nich je k dispozícii v drogériách alebo dokonca v supermarketoch, iné v obchodoch so zdravou výživou, lekárňach a online obchodoch.
V našom zozname najlepších nájdete najlepších známych výrobcov prírodnej kozmetiky, ktoré sú nám známe.
Prírodná kozmetika je nielen zdravšia pre vaše telo, ale aj menej škodlivá pre životné prostredie. Prírodná kozmetika je ...
Pečať BDIH s názvom „certifikovaná prírodná kozmetika“ definuje minimálne kritériá pre prírodnú kozmetiku. Výrobky s týmto označením sú oveľa ekologickejšie a kompatibilnejšie ako bežné výrobky. Pečať „Natrue“ je veľmi rozšírená; tulene Ecocert a Naturland sú menej časté. Etikety „Leaping Bunny“ od HSC a „Rabbit with a ochranná ruka“ od IHTK, ako aj „Vegan Flower“ tiež zaručujú, že produkt bol vyrobený bez testovania na zvieratách.