Neem - zdravie, účinky a vlastnosti
Neem - zdravie, účinky a vlastnosti
Neem strom z Ázie je zdrojom prírodných liečivých extraktov už tisíce rokov. Podľa indických historických záznamov poľnohospodári pestujú a ťažia neemové stromy už od védskeho obdobia (1 500 - 600 rokov pred n. L.).
V nedávnej histórii sa neem používal interne aj externe pri tradičných ajurvédskych bylinných liečebných kúrach v Indii. V uplynulom polstoročí sa tento bylinný produkt rozšíril v iných častiach sveta. Európski a americkí vedci začali štúdie o liečivých výhodách neemu.
S históriou siahajúcou od začiatku hinduizmu až po modernú dobu sa strom neem ukázal ako cenná bylinná pomôcka pre každodenný život a na boj proti chorobám a podráždeniam. Pretože je zverejňovaných čoraz viac štúdií s pozitívnymi výsledkami a čoraz viac ľudí sa dozvedá o Neemovi, je pravdepodobné, že v každodennej zdravotnej starostlivosti bude čoraz dôležitejší.
biotop
Neem strom je členom rodiny mahagónu (Meliaceae) a je veľmi podobný čínskej baze. Latinský názov pre neem je Azadirachta indica, ale je tiež známy ako neem, neem alebo margosa.
Neem strom je pôvodom z ázijských krajín, najmä z Indie, Barmy, Bangladéša a Pakistanu. V Indii sa stromu neem láskyplne hovorí „prírodná drogéria“, pretože všetky časti stromu sa v bylinnej medicíne používajú v rôznych formách. Neem je odolný vždyzelený strom, ktorý dokáže prežiť v suchu zbavením sa listov. Akonáhle sa vlhkosť vráti do pôdy, zelená rýchlo dorastie.
Zdravotné výhody
V Ázii sa prášok z listov neem, olej z listov neem, olej zo semien a buničiny, kôra stromu neem a malé vetvy stromu používajú na rôzne liečivé a kozmetické účely.
Listový prášok a olej zmiešaný s aloe alebo so zeleninovým základom sa väčšinou používa do pleťových krémov, krémov a masti. Ošetrujú sa kožné choroby, zlepšuje sa pokožka a starostlivosť o ruky a telo. Šampón vyrobený z listového oleja dodáva lesklým vlasom a používa sa na mydlá a sprchové gély. Pomáhajú pri podráždení pokožky spôsobenom nepriaznivým počasím.
Neemový listový prášok v zeleninových kapsulách sa užíva ako doplnok na podporu imunitného systému a udržanie zdravej hladiny cukru v krvi. Čaj Neem sa používa na antibiotické a antivírusové ošetrenie.
Olej z buničiny a semien je vysoko koncentrovaný a nie je vhodný na vnútorné použitie. Tekutý neemový olej sa používa v šampónoch, ktoré pomáhajú proti všiam a psoriáze. Pleťové vody a krémy, ktoré obsahujú neemový olej, sa môžu používať na celé telo na suchú alebo svrbivú pokožku alebo dermatitídu. Sú obzvlášť populárne ako výrobky kozmetickej starostlivosti v Indii a Pakistane. Olej z neemových semien sa používa aj do lakov na nechty. Vďaka tomu sú nechty hladšie a lesklejšie.
Tenké vetvy stromu neem sa v Ázii používajú ako zubné kefky. Predpokladá sa, že liečivé sily stromu napomáhajú zubnú hygienu a zabraňujú zápalu ďasien a parodontu. Extrakt z neemového listu sa tiež používa na výrobu zubnej pasty.
Klinické štúdie
V Spojených štátoch sa nedávno začali klinické skúšky potenciálnych medicínskych prínosov produktu neem. V Národnom ústave zdravia v Bethesde v štáte Maryland sa uskutočnilo niekoľko pokusov o ošetrenie žalúdočných sekrétov a vredov extraktmi z kôry neemového stromu. Jedna štúdia dokázala preukázať veľmi pozitívne výsledky: sťaženie na reflux a žalúdočné vredy sa dali zmierniť alebo dokonca úplne vyliečiť použitím extraktu z kôry. V tejto štúdii boli pacienti liečení 30 mg vodného extraktu z neemovej kôry dvakrát denne počas 10 dní. Po 10 dňoch bol zaznamenaný drastický pokles žalúdočnej kyseliny. Všetky krvné testy na rôzne toxíny zostali blízko hodnôt pozitívnej kontroly.
Duodenálne vredy sa významne zlepšili pri zvýšenej dávke 30 - 60 mg (užívaných dvakrát denne počas 10 týždňov).
Okrem toho sa vred v pažeráku jedného subjektu a žalúdočný vred u iného účastníka úplne vyliečili po 6 týždňoch liečby 30 mg extraktu z kôry (užívaných dvakrát denne počas 6 týždňov).
