Neemový olej pre zdravie železa
Neemový olej Olej s mnohými zdravotnými výhodami: antiseptický, protizápalový, antibakteriálny a protiplesňový. Veľmi dobre sa používa pri znižovaní horúčky a zlepšovaní imunitného systému.
Spôsoby získania: lisovaním ovocia a semien stromu Azadirachta Indica (strom Neem) lisovaním za studena.
Proveniencia: Brazília a India
Prezentácia: Predáva sa v 50 ml fľašiach bez rozprašovača s hnedozelenou farbou. Vonia dosť zle.
BIO Neemový olej, panenský 50 ml
Popis
[St_row id_wrapper = "elm_5b86a8f39e54f"] [st_column span = "span12" id_wrapper = "elm_5b86a8f39e4fa"] [st_text wrapper_padding_top = "0" wrapper_padding_left = "0" wrapper_padding_ot = = 0 elm_5b86a8f39e48c ”]
Organický neemový olej získaný lisovaním za studena pochádza zo semien stromu Azadirachta indica. Tento strom je súčasťou čeľade Mahon - meliaceae a je jedným z dvoch druhov Azadirachty pôvodom z Indie, Srí Lanky, Malajzie, Bangladéša a Pakistanu. Je klasifikovaný ako súčasť triedy Sapindales z čeľade Meliaceae. Tento neemový olej je veľmi zvláštnej vône, niekto ho považuje za vôňu cesnaku, iný za cibuľu a iný nevie opísať, ako vonia. Musíte si uvedomiť, že má zápach. Ak sa vôňa tohto oleja použije pre svoje terapeutické vlastnosti, môže sa maskovať pomocou iných éterických olejov.

Všeobecné informácie
Neem je strom, ktorý rastie veľmi rýchlo, má veľmi dlhú životnosť, veľmi obľúbený v trópoch. Používa sa pre svoje okrasné vlastnosti, pre svoje terapeutické vlastnosti, ale tiež ako horľavý materiál, hoci drevo má nepríjemný zápach.
Latinský názov tohto stromu je odvodený z perzského slova azaddhirakt - čo znamená ušľachtilý strom. V indickej medicíne je tento strom najdôležitejší detoxikačný a omámiť to znižuje horúčku, sa používa v tomto zmysle. Má tiež aktívne zložky antimalarický.
Tento neemový olej sa získava lisovaním jeho semien a nazýva sa tiež margosový olej. Je to olej, ktorý dodáva vlhkosť a silná hydratácia s antiseptické vlastnosti a repelent proti hmyzu.
Používa sa takmer všetko, čo tvorí tento strom. V zeleninových aplikáciách používame listy, kvety, kôru, semená a olej. Je to veľmi dobré tonikum, ktoré sa používa na čistenie toxínov, zmiernenie zápalu, pokles horúčky a zlepšenie zdravia tela, pomáha mu správne fungovať. Tento olej ničí širokú škálu parazitických organizmov a používa sa tiež ako zlúčenina pre insekticídy. Niektoré štúdie preukázali, že ide o spermicid.
V indických tradíciách je Neem jednou z najdôležitejších bylinných zložiek, ktorá nielen pomáha bojovať proti chorobám tela, ale používa sa aj v niektorých pleťových alebo kozmetických výrobkoch. Gazdinky ho tiež používajú na ochranu svojho obilia alebo zásob po celý rok, pretože udržuje škodcov na uzde.
Aj keď indické ženy integrovali tento výrobok do svojich každodenných rituálov krásy a hygieny, treba poznamenať, že muži používajú olej Neem. aby sa zabránilo plešatosti a zvyšovať rast vlasov, ako aj odstránenie parazitov alebo lupín.
Kožné alergie boli ošetrené lyžičkou sušeného prášku z listov Neem zmiešaného s maslom a nanesené na pokožku v oblasti podráždenia. Malé jemné vetvičky stromu sa mierne žuvali, až kým sa vlákna neotvorili, a potom sa použili ako zubná kefka.
Európsky patentový úrad legalizoval v roku 1995 protiplesňový produkt pochádzajúci z Neemu, ktorý pôvodne vyrobila spoločnosť spolupracujúca s americkým ministerstvom poľnohospodárstva. Takto ponúkaný patent bol indickou vládou napadnutý, pretože metóda získania produktu sa v Indii používa už 2000 rokov. V roku 2000 prijalo európske oddelenie rozhodnutie v prospech Indie. Spoločnosť, ktorá pôvodne uviedla tento výrobok na trh, tvrdila, že na ňu má nárok, pretože pôvodný indický výrobok nebol publikovaný vo vedeckom časopise. Nakoniec, 8. marca 2005, po odvolaní spoločnosti, bolo vydané konečné rozhodnutie, ktoré zruší ponúkaný patent a zabráni stromu Neem z obmedzenia.
Vlastnosti oleja
Neemový olej je zvyčajne tmavo hnedý, farba závisí od obdobia kultivácie a podmienok rastu. Je horký a má výrazný zápach, ktorý niektorí spájajú so zmesou lieskových orieškov a cesnaku.
Olej je zložkou väčšinou triglyceridov a triterpenoidov. Okrem toho obsahuje steroidy (compesterol, beta-sitosterol, stigmasterol) a triterpenoidy, pre ktoré je Azadirachtin dobre známy.
Za normálnych podmienok olej pri izbovej teplote tuhne a aby mal tekutú formu, musí sa udržiavať v horúcej vode a počkať, kým sa nestane tekutým. Normálne obsahuje tento olej: kyselina olejová 52,8%, kyselina stearová 21,4%, kyselina palmitová 12,6%, kyselina linolová 2,1%, mastné kyseliny 2,3%.
Počiatky neemového oleja
Strom pochádza z južnej Ázie a vo veľmi veľkom rozsahu rastie v Indii. Úspešne sa však pestuje aj v Laose, Barme, Thajsku, Afrike, na Fidži, na Mauríciu, v Malajzii, Indonézii, Kambodži a Latinskej Amerike.
Strom môže dosiahnuť výšku 12 - 15 m, je vždy zelený, ale dlhodobé sucho môže spôsobiť, že stratí väčšinu alebo všetky listy. Jeho vetvy sú veľmi riedke, takže strom môže mať rozpätie krídel 12 m.
ťažba
Metóda extrakcie oleja ovplyvňuje jednak množstvo získaného oleja, jednak jeho zloženie. Najlepším spôsobom, ako získať veľmi kvalitný neemový olej, je lisovanie semien za studena.
Olej sa dá získať aj pomocou extrakcie na báze rozpúšťadla, čím sa zabezpečí menej kvalitný olej, ktorý nie je organický, ale používa sa hlavne na výrobu mydiel.
Chemické zloženie
Koncentrácia neemového oleja sa môže pohybovať od 300 ppm do 2500 ppm, v závislosti od spôsobu extrakcie oleja.
Vyrobený čistý organický olej môže poskytnúť koncentráciu 3 000 ppm.
Pokiaľ ide o účinok insekticídu alebo pesticídu, pôsobením limonoidov, ktoré vstupujú do jeho zloženia, pôsobí na hormonálny systém hmyzu a škodcov na rozdiel od jeho chemických náprotivkov pôsobiacich na centrálny nervový systém alebo tráviaci systém. Olej tiež odpudzuje larvy aj dospelých.
Okrem hmyzu ovplyvňuje aj hlavných škodcov usadenín obilia, ryžu, ale chemikálie úplne neodstráni, iba zníži ich potrebu.
Hlavným limonoidom, ktorý je súčasťou tohto oleja, je azadirachtín, ale obsahuje aj azadirachion, fraxinelon, salanin, vepinin atď. Tiež súvisiace so zložkami máme ďalšie tri aktívne zložky, nimbin, nimbidín a nimbinén a niektoré horké zlúčeniny triesloviny, flavonoidy a deriváty seskviterpov.
PH tohto oleja sa môže pohybovať od 6,5 do 7,5, môže vrieť pri teplotách nad 200 stupňov Celzia a tuhnúť pri teplote 13 stupňov Celzia.
Prevencia
Liek by sa nemal podávať starším, veľmi malým deťom, veľmi slabým osobám, ale ani tehotným ženám alebo tým, ktoré sa snažia otehotnieť. Nadmerné podávanie alebo veľmi dlhé obdobie môže spôsobiť problémy s pečeňou.
Ak sa olej Neem zo semien podáva vnútorne, môže spôsobiť problémy s telom, problémy ako hnačky, závraty alebo zvracanie, nadmerná kyslosť, encefalopatia atď. Tieto toxické účinky môžu byť spôsobené prítomnosťou aflatoxínu alebo iných toxických zlúčenín prítomných v oleji.
Tento olej je toxický pre ryby, ako je kapor, a jeho podávanie potkanom a laboratórnym králikom (množstvá ako 14 ml/kg, respektíve 24 ml/kg) vyvolalo hypoglykemické reakcie a môže ovplyvniť centrálny nervový systém a pľúca.
Vnútorné podávanie oleja sa neodporúča, pretože nehody, pri ktorých si niektoré deti vzali 5 ml, sa ukázali ako smrteľné, aj keď sa niektoré názory domnievali, že smrť bola spôsobená inými príčinami a inými chemikáliami, nie kvôli tomuto oleju. Neem. Toxikologický test v Nemecku uskutočňovaný s jadrom neemového oleja sa ukázal ako netoxický už pri koncentrácii 5 g/kg u potkanov.
Existujú aj kapsule s extraktom z neemu, ktoré je možné kúpiť, ale v tomto prípade hovoríme o produkte, ktorý ako základ používa listy stromu, a to nehovoríme o samotnom oleji.
Predtým, ako začnete užívať akýkoľvek doplnok založený na neemovom oleji, poraďte sa s odborníkom
Terapeutické vlastnosti
Vnútorné podávanie produktov na báze neemového oleja sa týka chorôb, ako je malária, tuberkulóza, reumatizmus, artritída, črevné červy alebo kožné ochorenia. Tento produkt sa bežne nepodáva vnútorne, sú to iba alternatívy tohto produktu, konkrétne alternatívy založené na extrakte z listov neemu, ktoré sa ukázali ako veľmi účinné u diabetikov a majú antidiabetický potenciál.
Neemový olej tiež pomáha imunitnému systému a v niektorých situáciách sa výrobky na báze neemu používajú dokonca pre ľudí s AIDS alebo rakovinou, aj keď sú potrebné určité testy, ktoré by preukázali účinnosť týchto výrobkov proti týmto chorobám. Pomáha tiež znižovať hladinu cukru v krvi a môže pomôcť znížiť spotrebu inzulínu o 30 - 35%, čo z neho robí alternatívu pre ľudí s cukrovkou. Extrakty na báze neemu sú účinné aj pri srdcových chorobách, hepatitíde, plesňových infekciách, malárii, psoriáze alebo vredoch.
Na rozdiel od oleja majú listy príjemnú vôňu a extraktom z týchto listov je tinktúra alebo čaj.
Na vonkajšie použitie sa odporúča používať na liečbu ekzémov, psoriázy, vší, plesňových infekcií alebo na bolesti svalov a kĺbov. Kozmetika, ktorá obsahuje neemový olej, sa zvyčajne používa proti akné a na zlepšenie pružnosti pokožky.
Ďalšie použitie
Ďalej uvádzame niekoľko výhod používania produktov na báze extraktu neem, nielen neemového oleja, ako aj výhody, ktoré sa zohľadňujú po použití týchto produktov v tradičných indických liekoch.
Shell - je kyslo-horký, osviežujúci, sťahujúci a chladivý. Používa sa na zníženie teploty v prípade horúčky, na rozvoj chuti do jedla, na boj proti únave, črevným červom alebo príznakom nachladnutia. Používa sa tiež na liečenie niektorých rán, kožných ochorení, ale aj zvracania alebo príznakov nadmerného smädu.
listy - používajú sa pri liečbe neuro-svalových bolestí, pri eliminácii toxínov z tela alebo pri prevencii poškodenia spôsobeného voľnými radikálmi, pri čistení krvi, liečbe bodnutím hmyzom ale aj pri ochoreniach očí.
ovocie - sú horké, preháňavé, proti hemoroidom.
kvety - používajú sa na reguláciu telesnej teploty, proti tvorbe kašľa a ako adstringentný produkt.
semená - sú trpké, majú schopnosť eliminovať alebo usmrcovať črevné červy, ale majú tiež antibakteriálne vlastnosti.
olej - Olej získavaný lisovaním semien za studena je veľmi silný antihelmintický produkt, ktorý má vďaka svojmu liečivému charakteru veľmi široké použitie. Tieto použitia tiež zahŕňajú jeho spermicídny charakter, ale tiež antibakteriálny a protiplesňový.
Zmesi všetkých častí tohto stromu sa používajú na krvné poruchy, na reguláciu nadmerného telesného tepla, svrbenie, na rýchle hojenie rán, na omladenie pocitov pálenia pri kožných a telesných ochoreniach.
Ak chcete, aby hmyz, mory alebo motýle neboli v dosahu vašich kníh, môžete si do knižnice odložiť čerstvé listy a knihy tak chrániť pred škodlivým hmyzom.
Neemový olej - terapeutické použitie
Neemový olej by sa mal používať iba zvonka, natieraním na pokožku, ale používal sa terapeuticky na liečbu zápchy, dýchacích ciest alebo ako tonikum. Používa sa tiež na liečbu reumatizmu, ekzémov, plesní, bolesti hrdla, psoriázy, bradavíc, infikovaných rán, kožných vyrážok a iných ochorení.
Má protizápalové, antiseptické, analgetické vlastnosti, ako aj vývoj imunitného systému a jeho pomoc v boji proti niektorým vírusom alebo iným cudzím telesám aktiváciou obranného mechanizmu buniek.
Ukázalo sa, že je to veľmi účinný spermicid u primátov aj u ľudí. Štúdie preukázali, že intravaginálna aplikácia zmesi neemového oleja a iných zložení stromu môže zabrániť nechcenému tehotenstvu. Jeho funkcia sa javí ako nehormonálna, a preto môže mať menej vedľajších účinkov ako antikoncepčné prostriedky.
Je veľmi užitočný proti hubám, vrátane trichophytonu, epidermofytonu, mokrospór, geotricum alebo candida.
Neemový olej je veľmi účinný proti širokému spektru baktérií vďaka svojmu antibakteriálnemu účinku, ale tiež proti grampozitívnym a gramnegatívnym mikroorganizmom, tuberkulóze, proti mikroorganizmom rezistentným na streptomycín, ako je salmonella alebo Staphylococcus aureus. Testy preukázali, že môže neutralizovať pôsobenie mikroorganizmov, ktoré spôsobujú tuberkulózu alebo zápal pľúc.
Jeho antibakteriálny charakter sa preukázal aj proti rôznym mutáciám streptokokov.
Ukázalo sa, že aplikácie tohto oleja v prípade vlasových porúch zabíjajú vši. Uskutočnila sa ďalšia štúdia o účinkoch na rakovinu alebo rôzne formy nádorov a výsledky boli sľubné, je však potrebný ďalší výskum a ďalšie skúmanie.
Neemový olej - spôsoby riedenia
Tu je niekoľko receptov na použitie neemového oleja, ale najdôležitejším pravidlom je zachovať pomer 2 - 5% pri akejkoľvek zmesi s neemovým olejom, ktorá sa má nanášať na pokožku. Niektoré recepty obsahujú vyššiu koncentráciu a v prípade podráždenia pokožky musíme byť obzvlášť opatrní.
Pretože tento olej má veľmi silnú vôňu, môže byť potrebné pridať niekoľko kvapiek iného éterického oleja, aby ste dosiahli prijateľnejšiu vôňu.
Tento neemový olej skladujte na tmavom a chladnom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia. Môže tuhnúť aj pri izbovej teplote. Ak sa to stane, vložte fľašu oleja do teplej vody a počkajte, kým sa nestane tekutým. Nenechávajte fľaše s olejom vo vriacej vode alebo v blízkosti zdrojov tepla, pretože to môže znížiť ich účinnosť.