Nočné svetlo - liečivé rastliny

Vedecké meno:
Oenothera biennis
Populárne mená: večerné svetlo, večerná hviezda, prvosienka, svetlá alebo somárska tráva
Angličtina: Večerný prvosienka
Etymológia:
názov enotera - Oenothera -, pochádza z gréčtiny oinos - čo znamená víno a - tam, teda - divé zviera.
Pôvod: Nočné svetlo, je liečivá rastlina pochádzajúca zo severnej Ameriky, bola do Európy zavedená viac ako dve storočia a rozšírila sa veľmi rýchlo vďaka svojim liečivým schopnostiam nazývaným kráľ liekov.
Dnes je rastlina rozšírená a pestuje sa v mnohých európskych krajinách pre svoje semená, z ktorých sa jedno pochádza olej - EPO - pupalkový olej -, ktorý má veľmi hodnotné zloženie, používa sa interne aj externe a je hlavnou zložkou mnohých kozmetických prípravkov na krásu.
POPIS
Nočné svetlo je dvojročná rastlina, ktorá kvitne večer, keď príde tma, ráno kvety chradnú a večer kvitnú ďalšie nové púčiky, ktoré sa objavujú so západom slnka, odtiaľ pochádza aj názov nočné svetlo.
kvety sú veľké, žlté so štyrmi okvetnými lístkami, v noci šíria jemný a jemný parfum, stonka dosahuje výšku až 1 m, listy zeleň je umiestnená oproti, dlhá a kopijovitá, uprednostňujú miesta s piesočnatou a suchou pôdou.
Plody majú tvar toboliek, sú dlhé a rovné, každá obsahuje asi 600 semien z ktorého sa získava ľahký éterický olej a používajú sa tiež pri mnohých prírodných ošetreniach.
AKTÍVNE ZÁSADY A VLASTNOSTI
- na liečivé účely sa používa najmä semená vďaka svojmu bohatému obsahu mastných kyselín,
- nadzemná časť rastliny - kvety a mladé listy -, ktoré obsahujú flavonoidy a triesloviny-, sa zbiera v máji až júni, z kvetov a listov mať účinky zvláčňujúci, sťahujúci, spazmolytický, sedatívny.
- koreň obsahuje - škrob, minerály a bielkoviny, zberá sa na jeseň v septembri - novembri -, chutí podobne ako paštrnák a používa sa do šalátov, varí sa ako zelenina v rôznych kulinárskych úpravách.
- semená obsahujú hlavne éterický olej bohatý na mastné kyseliny - kyselina linolová a kyselina gama - linolová, - dve z najdôležitejších mastných kyselín používaných vo farmaceutickom priemysle-, Omega 6, kyselina olejová, kyselina palmitová -, vápnik, bielkoviny, vláknina.
Esenciálny olej ktorý sa získava zo semien luminity, je jedným z najoceňovanejších spôsobov liečby kožných ochorení. Luminitový éterický olej je jedným z mála olejov, ktoré obsahujú kyselinu gama-linolovú, esenciálnu mastnú kyselinu, ktorá pomáha regenerácii buniek, má reštrukturalizačné, upokojujúce, revitalizačné a protivráskové účinky, je bohatá na vitamín E. -pokladaný antioxidant - ktorý chráni pokožku pred predčasným starnutím, posilňuje nechty a vlasy a udržuje ich krásu.
ZDRAVOTNÉ VÝHODY
Vzhľadom na bohatý obsah esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny, minerály, prírodné vlákna, ľahký olej použité interné má účinky
- silné antioxidanty,
- neutralizačné účinky voľných radikálov,
- účinky zvyšovania a posilňovania imunity tela,
- zlepšuje činnosť mozgu a činnosť nervového systému,
- zvyšuje vitalitu tela a odolnosť proti stresu,
- je účinný pri liečbe depresie,
- pomáha chudnúť, spaľuje tuky a znižuje ukladanie tukov v tkanivách,
- zmierňuje zápalové procesy - dna, artritída, reumatoidná artritída, ateroskleróza,
- zmierňuje hormonálnu nerovnováhu, zmierňuje predmenštruačný syndróm, upokojuje bolestivé menštruačné cykly, zmierňuje návaly horúčavy v menopauze, dysmenoreu, frigiditu,
- reguluje funkciu štítnej žľazy, čo je prospešné pri hypotyreóze a hypertyreóze,
- je prospešný pre ľudí s cukrovkou,
- znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje ukladaniu cholesterolu,
- bojuje proti astme, vírusom, chrípke, nachladnutiu, horúčke.
VÝHODY V KOZMETIKE
- spomaľuje predčasné starnutie pokožky,
- je prospešný pre vráskavú, bledú pokožku, pre suchú, dehydratovanú a matnú pokožku,
- pomáha regenerovať bunky,
- zabraňuje tvorbe vrások, dodáva pokožke pružnosť a pružnosť riadením vylučovania mazu, ktorý chráni tkanivo,
- lieči akné, ekzémy, alergie,
- zabraňuje vypadávaniu vlasov a degradácii nechtov.
odporúčanie
Prípravky a najmä olej zo semien nočného svetla vo forme kapsúl si môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.
Olej sa nachádza pod názvom pupalkový olej, pupalkový olej, pupalkový olej a podáva sa interne a externe.
Nie odporúča sa tehotné ženy a dojčiace matky.
Pred začatím liečby ľahkým olejom sa odporúča konzultovať s odborníkom.
kliknite tu aby sme si mohli stiahnuť osobitnú správu za vás:
12 ZÁKLADNÝCH LIEKOVÝCH RASTLÍN, KTORÉ POTREBUJEM RASTI
v mojej záhrade na prevenciu/liečenie viac ako 80% chorôb!