Olej z kamélie - účinok; žiadosť

Má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, dodáva vlasom lesk a objem, preniká hlboko do vlasov

účinok

Vďaka kyseline palmitovej sa krémy môžu vstrebávať obzvlášť rýchlo a netvoria okolo pokožky ochrannú bariéru, ale skôr prenikajú do najhlbších vrstiev pokožky. Má protizápalové a upokojujúce účinky na podráždenú pokožku, antioxidačný účinok.

Veľmi vysoké pH s nízkou kyslosťou súčasne

Slúži ako ochrana proti korózii a ochrana proti korózii, napr. Pre nože, pretože nedesikuje. Môže sa tiež použiť ako výrobok na starostlivosť o drevo a tiež na výrobu dáždnikov z olejového papiera.

nevýhoda

Kvalitatívne charakteristiky oleja z kamélie

Nenechajte sa uniesť nízkou cenou, pretože vo výrobku sú často ukryté prísady a konzervačné látky. Nízka kvalita môže mať negatívny vplyv, ak sa použije ako ochrana proti korózii.

Venujte pozornosť udržateľnému a ekologickému pestovaniu. V Európe sa olej často vyrába z rôznych rastlín, preto venujte osobitnú pozornosť zložkám.

Čistý olej z kamélie má veľmi dlhú trvanlivosť vďaka kyseline palmitovej, ktorú obsahuje, a preto nemôže byť zatuchnutý, ako to často býva v prípade iných olejov.

Čo je to olej z kamélie?

Najbohatšou z troch odrôd kamélie je Camelia Oleifera. Je hlavným dodávateľom vytúženého oleja. Spracovávajú sa iba semená rastliny.

Camelia sinensis: Camelia sinensis je rastlina, z ktorej sa vyrába zelený alebo čierny čaj. Pestuje sa v Číne, na Srí Lanke a v Japonsku. Zelený čaj má údajne silný antioxidačný účinok.

Camelia olifeira: Potom je tu Camelia olifeira, z ktorej semien sa získava hlavne olej na varenie alebo vyprážanie. Tento olej z kamélie je populárny najmä v Japonsku a Číne.

Olej z kamélie sa používa hlavne v kozmetickom priemysle a ako alternatívna medicína. Slúži tiež ako ochrana proti korózii, ako prostriedok na ošetrenie dreva a používa sa tiež na výrobu dáždnikov z olejového papiera.

Napríklad olej z kamélie tradične chráni japonské kuchynské nože pred hrdzou a koróziou. Ale čepeľ meča je alebo bola o olej ošetrená.

Olej zo semien kamélie ako produkt starostlivosti

Ak sú drevené povrchy ošetrené olejom, zrno sa javí hlbšie a farba a štruktúra tiež silnejšie vystupujú. Vďaka oleju z kamélie sú papierové dáždniky (známe napríklad z ázijských filmov) necitlivé na vlhkosť.

Kamélia bola obľúbenou kvetinou Coco Chanel. Preto je značka s kvetinou stále úzko spojená aj dnes. Aktívne zložky z kamélie nájdete v niektorých kozmetických radoch spoločnosti. Japonská luxusná značka Shiseido má stále kaméliu ako svoje logo. Mimoriadne obľúbeným produktom od tejto spoločnosti, minimálne v Japonsku, je vlasový olej vyrobený z oleja kamélie.

Olej je komerčne dostupný pod nasledujúcimi názvami:

  • Olej z kamélie
  • Olej zo semien kamélie
  • Tsubaki olej
  • Čajový olej
  • Olej Camelia Kissi
  • Tsubaki-abura

Výroba oleja

Pretože sa jednotlivé typy tiež výrazne líšia kyselinami, ktoré obsahujú, majú veľmi odlišné oblasti použitia. Olej sa vyrába lisovaním za studena. Takto sa zachová veľká časť vitamínov a minerálov obsiahnutých v semenách.

V Číne je zvykom odháňať zlých duchov pomocou tyče z dreva kamélie. Tento obrad bol prijatý z Japonska. Drevené uhlie sa navyše vyrábalo z dreva kamélie, ktoré sa obzvlášť cenilo pre jeho dlhú dobu horenia a nízku tvorbu iskier. Korene kamélie sa v ázijskej medicíne používajú aj na ošetrenie zlomených kostí a na upokojenie popálenín.

Olej a čaj z kamélie: Zloženie

Olej z kamélie, ktorý sa extrahuje z rastliny Camelia Oleifeira, obsahuje veľa kyseliny olejovej, čo znamená, že sa pokožkou rýchlo vstrebáva. Slúži tiež ako takzvaný „zosilňovač penetrácie“. Ak sa pridáva napríklad do pleťového krému, zaisťuje rýchlejšie vstrebávanie a účinné látky sa transportujú aj do hlbších vrstiev pokožky.

Olej obsahuje aj kyselinu palmitovú. To na jednej strane zaisťuje enormnú trvanlivosť (olej z kamélie nehasne ako mnoho iných rastlinných olejov), na druhej strane má kyselina palmitová antioxidačný účinok.

Ďalšou zložkou oleja z kamélie je kyselina linolová, ktorá je známa okrem iného svojimi vlastnosťami pri starostlivosti o pokožku a zaisťuje fungovanie ochrannej bariéry pokožky.

Olej z kamélie má nasledujúce vlastnosti: Je bezpečný pre potraviny a má vysokú viskozitu. Je tiež bezfarebný. Je tiež bez zápachu.

Čaj z kamélie

Ako už bolo spomenuté, z Camelia sinesis sa pripravuje čierny aj zelený čaj. Najmä zelený čaj má povesť veľmi zdravého. Najdôležitejšie zložky obsiahnuté v zelenom čaji sú teín a kofeín. V zelenom čaji nájdete aj tieto zložky:

Polyfenoly, najmä katechíny/flavonoly. Tie sú zodpovedné za trochu jedinečnú chuť zeleného čaju. Ďalej by mali mať antioxidačný, protikarcinogénny, antivírusový, antibakteriálny, protizápalový a protiplesňový účinok.

L-theanín je tiež obsiahnutý v zelenom čaji. To by malo znížiť stres a pôsobiť protikarcinogénne. Vďaka tomu je čaj alebo kofeín obsiahnutý v čaji tiež znesiteľný.

Použitie oleja z kamélie

Olej získaný z Camelia Oleifera sa používa hlavne v kozmetickom priemysle na výrobky starostlivosti o pokožku.

Kameňovému oleju sa v starostlivosti o pleť pripisujú nasledujúce vlastnosti:

  • Hovorí sa, že preniká hlboko do buniek pokožky
  • Hovorí sa o ňom, že má vlastnosti vyhladzujúce pokožku
  • Hovorí sa o ňom, že zmierňuje podráždenie pokožky

Vďaka vysokému obsahu kyseliny olejovej má olej obalujúci účinok a má pomôcť pokožke rýchlejšie sa regenerovať pred škodlivými vplyvmi. (Kľúčové slovo: voľné radikály) Okrem toho by mal olej z kamélie zabezpečiť, aby si pokožka mohla udržať vlhkosť dlhšie.

Camellia olej na vlasy

Gejše už po stáročia používajú kaméliový olej na starostlivosť o vlasy (a tiež na odličovanie a samozrejme aj na starostlivosť o tvár). Olej preniká hlboko do vlasov a dodáva im lesk a plnosť (čo si môžete prečítať v niekoľkých správach).

Buď si pár kvapiek pretriete v dlaniach a rozotriete do suchých vlasov alebo si dáte väčšie množstvo (jednu až dve polievkové lyžice) do mokrých vlasov, necháte pôsobiť asi 20 minút a potom ich dôkladne umyjete šampónom. Mimochodom, olej z kamélie sa dá použiť aj na starostlivosť o fúzy. Olejom sa samozrejme dajú obohatiť aj oplachy alebo kúry.

Možné liečivé účinky oleja z kamélie

Olej z kamélie má údajne nasledujúce účinky, ale nie sú vedecky dokázané: Údajne je schopný znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zabrániť vysokému krvnému tlaku. Tiež sa hovorí, že má antioxidačné vlastnosti, pomáha proti lupinám a čistí pokožku hlavy. Ďalej existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že kaméliový olej v kombinácii s ryžovým olejom by mohol slúžiť ako veľmi dobrý slnečný blokátor.

Starostlivosť o olej a nôž kamélie

Ako už bolo spomenuté vyššie, kaméliový olej sa používal napríklad aj na starostlivosť o čepele mečov a na ich ochranu pred hrdzou. V súčasnosti sa olej používa na ochranu drahých nožov, najmä damaškových, pred koróziou.

Olej z kamélie je vhodný na ochranu nožov, pretože má extrémne vysokú hodnotu pH, ale zároveň má nízky obsah kyselín. Jednoducho dajte pár kvapiek oleja na vatový tampón alebo utierku z mikrovlákna a opatrne celý nôž namočte. Ak má nôž drevenú rukoväť, je vhodné nôž chvíľu nechať, kým sa olej úplne neabsorbuje.

Účinky zeleného čaju

Zelený čaj, ktorý sa vyrába z Camellia sinensis, sa už 5 000 rokov považuje za liečivú bylinu. V Japonsku a Číne sa veľmi dlho pil výlučne pre svoje predpokladané liečivé vlastnosti.

Existujú tisíce štúdií o zdravotných účinkoch čaju, ktoré však nedokázali presvedčivo potvrdiť, či zelený čaj pomáha zlepšovať zdravie alebo nie. Napríklad taiwanskí vedci zistili, že fluorid v zelenom čaji údajne pomáha predchádzať osteoporóze, pretože môže mať pozitívny vplyv na hustotu kostí.

Existuje tiež veľa štúdií, ktoré tvrdia, že zelený čaj údajne chráni pred rakovinou. Stále tu však nie je žiaden presvedčivý výsledok, pretože štúdie si dokonca v niektorých prípadoch odporujú, čo mohlo byť spôsobené aj cieľovou skupinou.

Čaj z kamélie na chudnutie?

Zelený čaj s kaméliou údajne pomáha pri chudnutí, ak ho pijete pravidelne. Hovorí sa o ňom, že zvyšuje bazálny metabolizmus a zlepšuje spaľovanie tukov. U žien po menopauze bol metabolizmus pozitívne ovplyvnený extraktom zo zeleného čaju. Hladina hormónov však zostala nedotknutá. Neexistujú dôkazy, ktoré by to podporovali.

Kúpiť olej z kamélie - čo treba brať do úvahy?

Výber oleja z kamélie je skutočne obrovský. Je k dispozícii vo všetkých bežných online obchodoch, drogériách a parfumériách.

Mali by ste sa ubezpečiť, že olej neobsahuje žiadne konzervačné látky a že pochádza z ekologického a udržateľného pestovania. Olej z kamélie, ktorý sa vyrába z rôznych rastlín, je často dostupný v Európe. Preto by ste mali venovať zvýšenú pozornosť zložkám.

Podobná situácia je aj so zeleným čajom. Aj tu by ste sa mali ubezpečiť, že čaj je ekologicky vypestovaný a neobsahuje žiadne nečistoty.

Štúdie o oleji z kamélie

Možné účinky oleja z kamélie na hepatoprotektívne a gastroprotektívne aktivity:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26598814/

Štúdia antioxidačnej aktivity:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16448182/

Hodnotenie kvality použitia oleja z kamélie ako alternatívnej metódy pri príprave sušených morských rias:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4195630/

Poznámka: Je pre nás dôležité, aby sme vám mohli ponúknuť dobre prebádaný a informatívny obsah. Upozorňujeme však, že toto je iba prenos informácií a nie konkrétne odporúčanie pre akciu. Naše články navyše nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím iných liekov by ste sa mali poradiť s lekárom.