Pichľavý hruškový olej - efekt; žiadosť
Obsahuje viac ako 85% nenasýtených mastných kyselín, z toho extrémne vysoký obsah kyseliny linolovej (omega 6) je približne 70%

Vitamín E a C ako lapače voľných radikálov sa preto používajú hlavne efektívne ako prostriedky proti starnutiu a sú schopné redukovať malé vrásky.
Oblasti použitia: starostlivosť o pokožku a tvár, starostlivosť o oči, vlasy a nechty, proti starnutiu, podráždenie pokožky a neurodermatitída, celulitída
ľahká ochrana pred slnkom, absorbovať UV lúče (nenahrádza slnečný krém)
nevýhoda
veľmi zložitý na výrobu, a preto veľmi drahý (jeden z najdrahších olejov na svete)
Vďaka vysokej cene sa viac používa pre gurmánsku kuchyňu
Kvalitatívne znaky pre opunciový olej
Zvyčajne vo veľmi malom množstve (niekoľko mililitrov) vo fľašiach z jantárového skla s organickými uzávermi
Vysoko kvalitný olej zo semien opuncie možno spoznať podľa názvu „olej zo semien Opuntia ficus-indica“, nesmie sa zamieňať s lacnejším olejom z kvetov opuncie alebo macerátom z opuncie.
Iba zlatožltý, olejovitý obsah je čistý a niekoľkokrát prefiltrovaný; Len čo sú chemické prísady uvedené na zozname prísad alebo v inom výrobnom procese, nejde o čistý, panenský opunciový olej.
Pôvod opuncie
Tak ako všetky kaktusy, aj „Opuntia ficus india“ pochádza z Ameriky alebo z Mexika. Aztékovia však vedeli o cenných ingredienciách dávno pred dobytím Španielmi a kaktus pestovali. Klíčky a figy sa konzumovali ako ovocie a zelenina. Okrem toho bol kaktus Opuntia pre miestnych obyvateľov vždy tradičnou liečivou rastlinou.
V oblastiach rozšírenia rastie kaktus veľmi často, skoro ako burina. V mladom veku sa Opuntia vyvíja dosť huňatá, s pribúdajúcim vekom sa viac podobá stromom. Kmeň má výšku asi 35 centimetrov, zatiaľ čo úplný kaktus môže dosiahnuť úctyhodnú výšku až šesť metrov.
Na jar sa objavujú žlté alebo oranžovočervené kvety, z ktorých sa neskôr vyvinú opuncie. Plody sú zvyčajne vajcovitého tvaru, ale niekedy aj podlhovasté. Chuť sa dá najlepšie opísať ako sladkokyslá. Vytúžený olej sa získava z malých semien. Mladé listy kaktusu sú tiež jedlé a často sa používajú v mexickej kuchyni, napríklad do dusených pokrmov alebo do šalátov.
Prečo vysoká cena oleja z opuncie - lisovaný za studena?
Za studena lisovaný pichľavý olej sa vyrába jemnejšie a mal by sa vyrábať podľa prísne kontrolovaných špecifikácií. Čistý opunciový olej je výživovo aj kozmeticky hodnotný. Na jeho získanie je potrebné veľa práce. Aby bolo možné vysvetliť nákladnú cenu ropy, je potrebné bližšie sa okrem iného pozrieť na proces ťažby alebo výroby.
Plody kaktusu opuntia sa zbierajú ručne počas zberu, čo je pre pracovníkov zberu mimoriadne náročné a bolestivé. Pretože opuncia rastie iba tam, kde je veľmi horúco (napríklad Mexiko alebo Maroko). Netreba podceňovať ani tŕne kaktusu, pretože majú malé ostne, ktoré sa nepríjemne zahryznú do pokožky! Aj vytúžené ovocie je ostnaté. Na výrobu oleja zo semien opuncie sa ovocie najskôr ošúpe. Šupkou je odpad alebo krmivo pre zvieratá, pretože vytúžené jadrá sú v buničine. Po olúpaní sa dužina a semená oddelia a z ovocia sa okrem iného vyrába džem.
Jadrá sa potom sušia na prudkom slnku. Potom sa vypočíta ich hmotnosť. Na jeden liter oleja potrebujete jadierka asi z tony ovocia! Pred lisovaním sú jadrá opäť zohriate na 50 stupňov, aby boli trochu mäkšie a poddajnejšie. Pretože po vysušení na slnku sú mimoriadne tvrdé. Potom sú vytlačené, aby sa získal cenný olej. Len to však vytlačiť nestačí. Skôr ako olej dosiahne svoju typickú zlatožltú farbu, musí sa niekoľkokrát prefiltrovať. Vďaka veľkému množstvu potrebných opuncií a náročnému procesu zberu je olej zo semien opuncie taký drahý.
Lacnejším olejom, ktorý sa označuje ako opunciový olej, je zvyčajne olej z opuncie. Tu sú kvety kaktusu Opuntia umiestnené v oleji, ktorý z nich extrahuje určité zložky. Ak je olej zo semien opuncie ponúkaný veľmi lacno, je treba postupovať opatrnejšie. Pretože ten sa často získava chemickou extrakciou. Jadrá práškových opuncií sú vystavené pôsobeniu rozpúšťadla, zvyčajne hexánu, ktorý je mimoriadne zdraviu škodlivý. Stopy hexánu by sa mali odstrániť opätovným zahriatím oleja, ale nie je to zaručené. Navyše sa zahrievaním stratí veľa cenných prísad, ktoré sa často pridávajú synteticky, čo tiež nie je skutočne zdravé.
Pravý opunciový olej je natívny, lisovaný za studena a čerstvo fľašovaný. Pretože iba tak je možné uchovať cenné ingrediencie. Ak si chcete kúpiť kaktusový olej, mali by ste sa ubezpečiť, že pochádza z kontrolovaného ekologického pestovania, je certifikovaný a obchoduje sa s ním čo najférovejšie. Nepoužívajte žiadne umelé prísady.
Vplyv oleja z opuncie v potravinách a kozmetike
Opunciový olej obsahuje veľa pozitívnych živín a tiež antioxidanty, a preto je v kozmetike tak obľúbený ako prostriedok proti starnutiu. Obsahuje tiež vitamín E. Nasleduje náš výskum externého použitia.
Čistý olej z opuncie sa môže používať vnútorne aj zvonka. Obsahuje takzvané esenciálne mastné kyseliny, z ktorých 85% je nenasýtených. Najznámejšou mastnou kyselinou obsiahnutou v oleji je kyselina linolová. Toto sa nevyužíva iba v medicíne (napríklad v krémoch na extrémne suchú pokožku), ale aj v kozmetike.
Opunciový olej v kozmetike: použitie na pokožku
Olej z opuncií údajne chráni pred následkami starnutia pokožky vyvolanými vplyvmi prostredia (kľúčové slovo: voľné radikály). Okrem toho by mal podporovať obnovu buniek zvonka, či už v kréme alebo na pokožke, a mal by sa preto dať použiť ako prostriedok proti starnutiu. Je tiež isté, že sa stará o pokožku.
Výskum a skúsenosti používateľov ukázali, že po krátkej dobe používania by mala byť pokožka zjemnená (to znamená, že póry sú menej viditeľné a nečistoty pleti sú redukované). Mal by tiež pôsobiť sviežo a ružovo.
Opunciový olej - tak sa hovorí, že redukuje malé vrásky a zabraňuje ich predčasnému vzniku. Pleť vraj napne a omladí. Hodiny sa samozrejme nedajú masívne otočiť späť, ale získanie jemnejšej pleti je prinajmenšom žiaduce. Tento špeciálny olej by mal pomôcť aj pri podráždení pokožky.
Ak sa olej používa pravidelne pod očami, môže pomôcť znížiť tmavé a tmavé kruhy. Ale vlasy a nechty môže ťažiť aj z opunciového oleja. Dá sa prečítať, že matné a suché vlasy sa stanú opäť krásne vitálnymi a lesklými a krehké nechty opäť zosilnejú a pekne dorastú.
Antioxidačný účinok na pokožku?
Štúdia z roku 2003 skúmala antioxidačné účinky na vonkajšie a vnútorné požitie, takže výsledkom je, že opuncie majú silný antioxidačný účinok. To znamená, že podľa štúdie bránia poškodeniu buniek takzvaným oxidačným stresom (t.j. poškodeniu buniek takzvanými „voľnými radikálmi“) aj u úplne zdravých ľudí. Olej z opuncie údajne bráni poškodeniu buniek a starnutiu pokožky, pretože obsahuje betanín a indikaxantín. Obsiahnuté zložky majú pozitívne vlastnosti, najmä v kozmetike, pokiaľ ide o pokožku - pokiaľ ide o olej ako potravinu, účinky uvedené v štúdii však nie sú dostatočne reprezentatívne, a preto nie sú povolené ako tvrdenia týkajúce sa zdravia.
Kde kúpiť olej zo semien opuncie?
Opunciový olej je obsiahnutý v rôznych kozmetických výrobkoch, ako sú krémy alebo výrobky na starostlivosť o vlasy, ale čistý olej je možné zakúpiť aj online. Nevýhodou kozmetických výrobkov je, že zvyčajne obsahujú iba niekoľko kvapiek hodnotného oleja. Čistý olej je kvalitatívne aj kvantitatívne lepší. Ako už bolo spomenuté vyššie, je potrebné dbať na to, aby bol použitý olej organický.
Čistý olej sa dá použiť aj v gurmánskej kuchyni. Sú to práve esenciálne mastné kyseliny, ktoré ju robia takou cennou. Čo sa týka chuti, má jemné, mierne ovocné tóny opuncie. Mal by byť preto označený ako čistý olej a nemal by obsahovať žiadne prísady - kvalita potravín je tu mimoriadne dôležitá.
Štúdia o opunciovom oleji
Štúdia o antioxidačných účinkoch:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15277160/
Poznámka: Je pre nás dôležité, aby sme vám mohli ponúknuť dobre prebádaný a informatívny obsah. Upozorňujeme však, že toto je iba prenos informácií a nie konkrétne odporúčanie pre akciu. Naše články navyše nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím iných liekov by ste sa mali poradiť s lekárom.