Prírodné zahusťovadlo - pektín - celulóza - karagénan - Cosmacon

celulóza

Prírodné zahusťovadlo ako rozumná a neškodná alternatíva k syntetickým zahusťovadlám

Vedci už niekoľko rokov neúnavne pracujú na vývoji neškodných zahusťovadiel. Medzitým sa na trhu etablovalo niekoľko prírodných zahusťovadiel, ktoré nie sú menej účinné ako ich chemické náprotivky. Prírodné zahusťovadlá sa používajú hlavne vo vegánskej a prírodnej kozmetike. Nižšie uvádzame prehľad niekoľkých osvedčených prírodných zahusťovadiel:

Celulóza (tiež celulóza alebo E 460)

Ako hlavná zložka bunkových stien rastlín je celulóza s európskym schvaľovacím číslom E 460 dokonca schválená ako prídavná látka v potravinách. Prírodné zahusťovadlo tvorí takpovediac podpornú štruktúru v rastlinných bunkách a zvyčajne sa získava z častí dreviny. Celulóza sa považuje za absolútne neškodnú. Poskytuje významné zlepšenie viskozity a je ideálnym stabilizátorom. V potravinárskom priemysle je možné túto látku často nájsť v mliečnych výrobkoch zo smotany, omáčok a žuvačiek. Aj v kozmetike sa dá veľmi všestranne a flexibilne použiť ako prírodné zahusťovadlo. Napríklad sa často používa v pleťových maskách a pleťových vodách.

Funkcia: regulácia viskozity, absorpcia

Xantán (tiež Xantánová guma alebo E 415)

Xantánová guma je úplne prirodzene sa vyskytujúci polysacharid, ktorý sa získava zo substrátov obsahujúcich cukor. Bol schválený ako prísada do potravín s číslom E E 415 a je tiež ideálnym prírodným zahusťovadlom. Látka, ktorú tvoria rôzne jednotlivé cukry, vyzerá v čistej forme ako múka alebo prášok. Pod anglickým názvom Xanthan Gum sa používa už v mnohých kozmetických výrobkoch: Príkladom sú pleťové vody, šampóny a zubné pasty, ale tiež tekuté mydlá a maskary. Prírodné zahusťovadlo xantán je ideálne na kozmetické použitie, pretože má na jednej strane väzobný účinok a zaisťuje tak dokonalú súdržnosť výrobkov podobných prášku, na druhej strane má tiež emulgačný účinok, to znamená umožňuje dokonalú kombináciu skutočne nemiešateľných tekutín. Ako prírodné zahusťovadlo v kozmetike je xantán absolútne neškodný.

INCI: Xantánová guma

Algin (tiež kyselina algínová, E 400 až E 405)

Algin je štrukturálny prvok bunkových stien v hnedých riasach. Prírodné zahusťovadlo je vedľajším produktom pri extrakcii jódu z morských rias. Je však tiež špeciálne extrahovaný z rias na priame použitie v potravinárskom a kozmetickom priemysle. V EÚ je látka a jej sodné, draselné, amónne a vápenaté soli schválené ako prídavná látka v potravinách s číslami E 400 až 405. Prírodné zahusťovadlo alginát sodný (E401) sa používa obzvlášť často v molekulárnej kuchyni. Algináty v zásade telo neabsorbuje, a preto sú neškodné. V medicíne sa osvedčili dokonca: napríklad ako podložka na rany, ako liek proti páleniu záhy a ako biomateriál.

Ako prírodné zahusťovadlo je algin vynikajúcim gélotvorným činidlom a dokonalým emulgátorom. Obzvlášť často a veľmi úspešne sa používa v kozmetike na výrobu gélov.

Skleroglukán

Skleroglukán je prírodný polysacharid. Prírodné zahusťovadlo je zložené iba z molekúl D-glukózy. Tieto sú zase navzájom spojené glykozidickými väzbami. Skleroglukán patrí do skupiny takzvaných beta-glukánov a je dôležitý v medicíne aj kozmetike. Napríklad v kozmetickom priemysle sa skleroglukán môže používať vo výrobkoch na starostlivosť o vlasy a v rôznych výrobkoch na starostlivosť o pokožku. Vo farmaceutických výrobkoch sa prírodné zahusťovadlo používa v preháňadlách, v poťahoch tabliet a všeobecne na stabilizáciu suspenzií.

Gellan (tiež Gellan Gum alebo E 418)

Ako viacnásobný cukor sa gellan veľmi často používa v potravinárskom priemysle. Prírodné zahusťovadlo sa vyrába na rastlinnej báze a pomocou špeciálnych mikroorganizmov na výživnom médiu obsahujúcom cukor. Vedecky povedané, gellan je jedným z polysacharidov a sacharidov. Gellan sa väčšinou používa na výrobu džemov, džemov a sladkostí. Táto látka je už istý čas ideálnym prostriedkom na tvorbu gélu vo farmaceutickom priemysle. Výhodne sa používa v očných kvapkách, pretože napučiava a vytvára v slznej tekutine gél. Týmto spôsobom sa výrazne zlepší čas, ktorý zostáva v oku. V kozmetickej oblasti je použiteľný do krémov, mejkapov a pleťových masiek. Prírodné zahusťovadlo môže mať stabilizačný účinok v prípravkoch na ochranu pred slnečným žiarením a zabezpečiť rovnomerné rozloženie aktívnych zložiek.

INCI: guma Gellan

Fyzikálny stav: tuhý (bielosivý prášok)

Pektín (tiež pektín alebo E 440)

Pektín je polysacharid a nachádza sa v bunkových stenách ovocia a rastlín. Prírodné zahusťovadlo je obsiahnuté v obzvlášť vysokej koncentrácii v červených ríbezliach, citrónovej a pomarančovej kôre, ale aj v jablkových výliskoch.

Pektín sa často používa ako želírovacie činidlo pri výrobe džemu. Táto látka je vnútorne osvedčeným liekom na tráviace ťažkosti, ako je hnačka. Mnoho lekárov napríklad odporúča nastrúhané jablká na prirodzený boj proti hnačkám. Vďaka svojej mimoriadnej schopnosti vytvárať gély sú pektíny ako prírodné zahusťovadlá tiež dôležitou súčasťou mnohých krémov, krémov a iných produktov pri výrobe kozmetiky, v ktorých sa z rôznych dôvodov musia používať želírovacie látky, zahusťovadlá alebo stabilizátory. Ich vlastnosti sa používajú okrem iného na zvýšenie stability a viskozity emulzií a suspenzií a na výrobu rôznych gélov a pást.

Karagén (tiež karagén alebo E 407)

Karagén sa extrahuje z rias (červená riasa Eucheuma). Pod číslom E407 je prírodné prísada schválená aj pre potraviny bez obmedzenia množstva. Karagén napučiava vo vode, a preto sa často používa ako prírodný prostriedok na tvorbu gélu, stabilizátor emulzie a regulátor viskozity na použitie v kozmetických výrobkoch. Karagén je veľmi častý v sušenom mlieku a tvarohových mliečnych výrobkoch, zmrzline, pudingu, kečupe, omáčkach a sladkostiach. Prírodné zahusťovadlo je ideálne na výrobu stabilných gélov a viskóznych tekutín. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ju klasifikovali ako bezpečnú s maximálnou dennou dávkou 75 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Túto maximálnu hodnotu je v kozmetike aj tak ťažko možné dosiahnuť, pretože prírodné zahusťovadlo sa napríklad v zubnej paste používa iba v malom množstve.

Vlastnosti: viazanie, regulácia viskozity

Guaran (tiež Guar Gum alebo E402)

Guaran je rastlinná guma a hlavná zložka guarovej gumy. Látka sa používa hlavne vo farmaceutickom, kozmetickom, papierenskom a potravinárskom priemysle. Slúži ako prírodné zahusťovadlo, ako emulgátor a je veľmi vhodný na použitie do gélu na vlasy.

Fyzikálny stav: tuhý (žltobiely prášok)

Záver: Prírodné zahusťovadlá môžu dokonale nahradiť syntetické zahusťovadlá

Pri vývoji sofistikovanej prírodnej kozmetiky sa Cosmacon tiež spolieha na prírodné zahusťovadlá. Radi pre vás vyvinieme inovatívne recepty, ktoré sú dokonale šité na mieru vašim individuálnym požiadavkám. Opýtajte sa nás!